Ana içeriğe atla

7/4 Fermente Temizlik 2

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

7. Bölüm

4. Kısım

Bulaşık Makinesi Deterjanı

 

Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. 

Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Limon uçucu yağı

10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

 

Yapılışı

Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli.

Bu deterjanı kullanmak için bulaşık makinenizin tuz bölümüne kaya tuzu doldurmanız ve ayda bir tuz ilave etmeniz gerekiyor. Ayrıca makinenin parlatıcı bölümüne de yine kendi yapacağınız parlatıcıdan doldurup makinenin o bölümünü de ara sıra yeniden doldurun. Parlatıcı tarifim için bir sonraki bölüme bakın.

 

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı- Çamaşır makinesi Yumuşatıcısı

 

Bu tarifi elma sirkesinden yapabileceğiniz gibi beyaz sirkeden de yapabilirsiniz. Bir kavanoz sirkenin içerisinde limon ve portakal kabuklarını on beş gün kadar bekleterek de yapılabilir, limon veya portakal uçucu yağını sirkeye ilave ederek de yapılabilir. Benim yöntemim aşağıdaki gibi.

 

Malzemeler

2 şişe fermente elma sirkesi(1 litre)

1 litre su

10 damla limon ve portakal uçucu yağı

 

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırın ve hem bulaşık makinesinde parlatıcı olarak hem de çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak kullanın. Tarif hazır olduğunda iki ayrı şişeye koyup, birisini banyoda, diğerini mutfakta kullanabilirsiniz.

 

Çamaşır Makinesi Deterjanı

Cildimizi, gözlerimizi, ciğerlerimizi tahriş etmeyen, İç organlarımıza zarar vermeyen, bizim ve dünyamız için zehirli olmayan, aksine faydalı, alerjiye sebep olmayan ve çamaşırlarımızı tertemiz yıkayan bir deterjan tarifi bu.

 

Malzemeler

1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu

2 su bardağı boraks

2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat)

1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat)

10 Damla Lavanta uçucu yağı

10 damla nane uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)

10 damla çay ağacı yağı

 

Yapılışı

Çamaşır makinesi deterjanının yapılışı, bulaşık makinesi deterjanıyla aynı. Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Kuruduktan sonra bir rondo yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Hazır olan deterjanı kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanamaya başlayabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1-2 yemek kaşığı ilave etmeniz yeterli. Yumuşatıcı gözüne de kendi yaptığınız yumuşatıcıyı ilave ederek makinenizi çalıştırın. Bebeğinizin, çocuğunuzun, tüm sevdiklerinizin ve tabiki kendinizin çamaşırlarını artık gönül rahatlığı ile yıkayacağınız içinde ne olduğunu bildiğiniz bir deterjanınız oldu.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.