Ana içeriğe atla

7/1 Kişisel Bakım

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

7. Bölüm

1. Kısım


Kişisel Bakımdan Beklentinizi Yükseltin

Hepimiz ellerimizi, saçlarımızı, vücudumuzu yıkar, dişlerimizi fırçalar, koltuk altlarımıza ter kokmamak için deodorant süreriz yani her gün kendimize kişisel bakım yaparız. Kişisel olarak kendimize bakarken kullandığımız ürünler acaba bedenimize sağlık, canlılık mı katıyor yoksa sağlığımızı ve canlılığımızı yavaş yavaş yok mu ediyor. Bu bölümde sağlık ve canlılığıma katkı sağlayan kişisel bakım ürünlerimin tarifini sizinle paylaşıyorum. Bir kremin faydalı olmasını sağlayan, içerisindeki doğru yağların doğru miktarda birleşmesi ve birbiriyle etkileşime geçmesidir. Böyle bir kremi cildinize sürdüğünüz zaman cildiniz onu çok kısa sürede emip canlılık ve parlaklık kazanır. Fermente Mutfağımda yıllar önce kendim için, sonraki yıllar boyunca da talep eden bütün kullanıcılarımız için yaptığım kişisel bakım ürünlerinin bazılarının tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Kantaron Yağlı Krem 

Beslenme deyince aklımıza sadece yediklerimizin gelmesi doğal. Ancak cildimize de temas eden her şeyin derimiz tarafından emilip, kanımıza karıştığı gerçeğiyle baktığımızda, cildimizden de beslendiğimizi ya da zehirlendiğimizi daha önceki bölümlerde anlatmıştım. Kişisel temizlik ve bakım için kullandığımız ürünlerde kimyasaldan arınmış doğal formlara geçerek, dıştan beslenme alanında da hem kendimize hem de çevremize büyük bir iyilik yapıyoruz.

Kremlerde sayısız zararlı kimyasal, boya, parfüm, raf ömrünü uzatan koruyucu katkı maddeleri olduğunu biliyoruz. El, yüz ve tüm vücut için kullanılabilen doğal bir bakım kremi ihtiyacımızı gidermenin en doğru formülü kantaron yağlı krem. Dudak çatlaklarında, yara ve yanıklarda, tüm cilt sorunlarında, ağrılarda bile kullanabileceğiniz bir krem tarifi bu. 

Malzemeler

60 gram Hindistan cevizi yağı 

50 gram kakao yağı

1 ceviz büyüklüğünde bal mumu

60 gram kantaron yağı

2 milim lavanta uçucu yağı

Yapılışı

Yukarıda yazdığım tüm yağlar kantaron hariç katı yağlardır. Bu yağları alırken katı yağ formunda olanları tercih edin. Benmari usulü eritilen katı yağlar ve diğer yağlar karıştırılıp kavanoza alınır ve ağzı kapatılarak soğumaya bırakılır. Kantaron yağlı kreminiz hazır. 

 

Shea Yağlı rol-on

Cildi besleyen, cilt floramızı koruyan, ter kokusunu uzun yaz günlerinde bile 24 saat önleyen, tamamen doğal ve hatta yenilebilir bir deodorant tarifi bu. 

Malzemeler

30 gram kakao yağı

100 gram Hindistan cevizi yağı

30 gram shea yağı

20 gram balmumu

12 yemek kaşığı nişasta

4 yemek kaşığı karbonat

25 damla lavanta uçucu yağı

 

Yapılışı

Tüm katı yağlar benmari usulü eritin. Eriyen yağ karışımına nişasta, karbonat ve lavanta yağı da eklenip karıştırın Kavanoza koyup ağzını kapatın ve kullanmaya başlayın.

 

Bentonit Killi Diş Macunu

Ağzımız bakteri bakımından özellikle zengin bir ortamdır. Sindirimin ağızda başlaması ağız sağlığımızın önemini bir kez daha bize hatırlatır. Ağız floramızı koruyarak, çürüklerin oluşmaması dahil ağız sağlığımızla ilgili çok fazla ekstra bir şey yapmamıza gerek kalmaz. Ağız floramızı koruyan, dişlerimizi beyazlatan ve temizleyen, dil temizliği yapabileceğimiz, ağızda ferah bir koku bırakan kısacası diş macunundan tüm beklentinizi karşılayan fazladan yenilebilir özelliğiyle de size hizmet veren bir macun yapacağız bu tarifte.

Malzemeler

2 çorba kaşığı bentonit kil

1 tatlı kaşığı karbonat

1 çorba kaşığı bitkisel gliserin

5 damla nane uçucu yağı

5 damla karanfil uçucu yağı

 

Yapılışı

Bütün malzemeyi güzelce karıştırıp kavanoza alın ve ağzını kapatın. Diş macununuz hazır, sağlıkla kullanın.

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...