Ana içeriğe atla

6/10 Fermente Tarifler 10

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

6. Bölüm

10. Kısım


Probiyotik Vegan Peynir

Vegan bir peynir yemek istediğinizde yine jelatin ve nişastayla sertleştirilmiş ve peynir görünümü, şekli verilmiş peynirimsi bir tada sahip bitkisel içeriklerle karşılaşıyorsunuz. Oysa peynir tıpkı yoğurt, kefir gibi fermente bir yiyecektir. Vegan beslenmeye geçtikten sonra belki eti özlemezsiniz ama peynire duyulan özlem zaman zaman sizi mutlaka yoklar. İşte bu sebeplerden elinizin altında sağlam, çok kolay, fermente edilerek hazırlanan probiyotik bir peynir olması hem damağınızı şenlendirir hem de bağırsak floranızı. Anlayacağınız bir taşla iki kuş yakalayacağımız bir tarif bu. Hem lezzetli bir peynir hem de çok faydalı bir tarif, hangi tarafından bakarsanız bakın, hatta vegan olmayanlar için de başarılı kahvaltılık fermente bir kahvaltılık.

Malzemeler

1 su bardağı çiğ kaju fıstığı

4 yemek kaşığı probiyotik lahana turşusu suyu

Biraz kaya tuzu

Birkaç yaprak ince doğranmış taze biberiye yaprakları

 

Yapılışı

Çiğ kaju fıstığını bir kaba koyarak üzerini bol içme suyu ile doldurun ve 2 yemek kaşığı probiyotik turşu suyunu ilave edin, ağzını kapatarak bir gece ıslanması için bekletin. Ertesi gün bekleyen kajuları süzün ve bir blendere alın, üzerine kalan probiyotik turşu suyunu ilave edin, makineyi çalıştırın ve pürüzsüz kremsi bir doku elde edene kadar makinede kajuyu çekin. Son aşamada tuzuna bakın ve gerektiği kadar tuz ilave ederek tekrar makineyi çalıştırın. İnce doğradığınız biberiyeyi ekleyerek elle kremayı tekrar karıştırın. Kaynar su ile hijyenik hale getirilip kurutulmuş bir litrelik cam bir kavanoza kremayı döküp kavanoz kapağını sıkıca kapatın. Kavanozun üstünde boşluk olması için büyük bir kavanoz tercih etmek önemli, çünkü fermantasyon esnasında gaz çıkışı olacak ve gazın sıkışmaması kavanozdaki boş kalan alana bağlıdır. 24 saat boyunca fermente olması için kavanozu güneş olmayan ama sıcak bir yere bırakın. Takribi fermantasyon sıcaklığı 24-26 derecedir. Bir günlük fermantasyonun ardından kavanoza baktığınızda kabarcıkları görebilirsiniz. Kapağı açın ve tadın, tadı yeterince asitli ve peyniri andırıyorsa, bu tat sizin için yeterliyse fermantasyonu tamamlayın, değilse birkaç saat ya da bir gün daha fermantasyona devam etmesi için kavanozun kapağını kapatarak tekrar beklemeye devam edebilirsiniz. Fermantasyon tamamlandığında Vegan peyniri buzdolabında muhafaza edeceğiniz uygun kapaklı bir kavanoza alarak buzdolabına kaldırın. Artık sağlıklı ekmeğinizin üzerine sürerek keyfini çıkartabilirsiniz. Buzdolabında iki üç hafta rahatlıkla kalacaktır. Daha uzun süre buzdolabında kalırsa fermantasyon çok yavaş da olsa devam edeceği için tadındaki asitlik yani ekşilik oranı da giderek artacaktır.  


Glutensiz Probiyotik Boza

Çocukluğumda Bursa’da kış akşamları sokakta hep bu ses yankılanırdı boza, boooza. İlk nida kısa kesilip ardından ikinci nida mümkün olduğunca uzatılırdı. Evden tenceresini alarak bozacının yanına giden komşular, süt tartılarıyla istediği miktarda bozayı alır, üzerine bol tarçın ve leblebi dökerek evine getirirdi. Çocukken yalnızca lezzetli olduğu için kış aylarında içtiğimiz boza ayrıca yararlı bir fermente içecek, tabi ölçüyü kaçırmamak şartıyla. Ham maddesi bulgur, buğday, irmik, darı gibi tahıllar olan bozanın diğer malzemeleri ise şeker ve maya. Bozayı glütensiz yapmak için darı kullanmamız gerekiyor, glüten hassasiyeti olmayanlar ince siyez bulguru ya da başka ata tohumundan ince bulgur kullanabilir. Başlangıç mayası için içeriğine güvendiğiniz iyi bir bozadan bir bardak kadar almanız yeterli. Rafine şeker yerine de hurma suyu kullanacağız. Koyduğunuz tahılın hacminin neredeyse 4-5 katına çıkacağını göz önüne alarak çok fazla tahılla başlamayın. Başlangıç olarak bir kilo tahıl yeterli olacaktır. 

Yapılışı

Tahılı ayıklayıp, yıkayıp bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp geniş bir tencereye alarak üzerine en az bir karış geçecek kadar içme suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.

Kaynayınca altını kısıp, arada suyunu kontrol ederek ve kaynar su ilave ederek helmelenme ve dağılma oluncaya kadar yaklaşık 4-5 saat pişirin. Damak zevkinize uygun olarak hurma suyu ekleyin ve iyice çırpın. Homojen bir kıvam alınca ocaktan indirip, karışımı soğumaya bırakın. Oda ısısına ulaştığında tel süzgeçten geçirip, ezerek süzün. Karışım 30-35 derecelerdeyken mayalık bozayı ilave edin ve yine iyice karıştırın.

Bundan sonrası malum uyku. Bu kısma kadar olan işi siz yaptınız sonraki kısımda bakteriler çalışacak.

Çok sıcak ya da çok soğuk olmayan ortamda yaklaşık 2 gün kalması yeterli. Tadı tam olarak boza tadına ulaştığında şişeleyerek buzdolabına alabilir ve içmeye başlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

Ev Yapımı Cildi Besleyen Krem Yapılışı

Beslenme deyince aklımıza, vücudumuza sadece oral yolla alınan besinlerin gelmesi doğal . Ancak cildimize de temas eden her şeyin derimiz tarafından emilip, kanımıza  karışması gibi bir gerçek var. İşte bu yüzden, ev temizliği, kişisel temizlik ve bakım ürünlerinde kimyasaldan arınmış doğal ürünlere yönelmediğimiz sürece tam anlamıyla doğal beslenmiş olamayız. El, yüz, vücut kremlerinde de bir sürü zararlı kimyasalın, boyanın, parfümün, raf ömrünü uzatan koruyucu katkı maddelerinin olduğunu  tahmin etmesi zor değil. Ufak bir araştırmayla kozmetikte kullanılan zehirlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Havalar soğumaya başlayınca ellerimin doğal nemini kaybettiğini ve cildimin kuruduğunu fark ettim. Evde kantaron yağı olduğu için, bir müddet kantaron yağı uyguladım ama pek bir faydası olmadı. Kantaron sıvı bir yağ olduğu için ciltte uzun süre kalmıyor. Ben de başladım kremleri araştırmaya. Güzel bir tarife ulaştım ama her zamanki gibi tarifi birebir uygulamak yerine kendim...