Ana içeriğe atla

6/10 Fermente Tarifler 10

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

6. Bölüm

10. Kısım


Probiyotik Vegan Peynir

Vegan bir peynir yemek istediğinizde yine jelatin ve nişastayla sertleştirilmiş ve peynir görünümü, şekli verilmiş peynirimsi bir tada sahip bitkisel içeriklerle karşılaşıyorsunuz. Oysa peynir tıpkı yoğurt, kefir gibi fermente bir yiyecektir. Vegan beslenmeye geçtikten sonra belki eti özlemezsiniz ama peynire duyulan özlem zaman zaman sizi mutlaka yoklar. İşte bu sebeplerden elinizin altında sağlam, çok kolay, fermente edilerek hazırlanan probiyotik bir peynir olması hem damağınızı şenlendirir hem de bağırsak floranızı. Anlayacağınız bir taşla iki kuş yakalayacağımız bir tarif bu. Hem lezzetli bir peynir hem de çok faydalı bir tarif, hangi tarafından bakarsanız bakın, hatta vegan olmayanlar için de başarılı kahvaltılık fermente bir kahvaltılık.

Malzemeler

1 su bardağı çiğ kaju fıstığı

4 yemek kaşığı probiyotik lahana turşusu suyu

Biraz kaya tuzu

Birkaç yaprak ince doğranmış taze biberiye yaprakları

 

Yapılışı

Çiğ kaju fıstığını bir kaba koyarak üzerini bol içme suyu ile doldurun ve 2 yemek kaşığı probiyotik turşu suyunu ilave edin, ağzını kapatarak bir gece ıslanması için bekletin. Ertesi gün bekleyen kajuları süzün ve bir blendere alın, üzerine kalan probiyotik turşu suyunu ilave edin, makineyi çalıştırın ve pürüzsüz kremsi bir doku elde edene kadar makinede kajuyu çekin. Son aşamada tuzuna bakın ve gerektiği kadar tuz ilave ederek tekrar makineyi çalıştırın. İnce doğradığınız biberiyeyi ekleyerek elle kremayı tekrar karıştırın. Kaynar su ile hijyenik hale getirilip kurutulmuş bir litrelik cam bir kavanoza kremayı döküp kavanoz kapağını sıkıca kapatın. Kavanozun üstünde boşluk olması için büyük bir kavanoz tercih etmek önemli, çünkü fermantasyon esnasında gaz çıkışı olacak ve gazın sıkışmaması kavanozdaki boş kalan alana bağlıdır. 24 saat boyunca fermente olması için kavanozu güneş olmayan ama sıcak bir yere bırakın. Takribi fermantasyon sıcaklığı 24-26 derecedir. Bir günlük fermantasyonun ardından kavanoza baktığınızda kabarcıkları görebilirsiniz. Kapağı açın ve tadın, tadı yeterince asitli ve peyniri andırıyorsa, bu tat sizin için yeterliyse fermantasyonu tamamlayın, değilse birkaç saat ya da bir gün daha fermantasyona devam etmesi için kavanozun kapağını kapatarak tekrar beklemeye devam edebilirsiniz. Fermantasyon tamamlandığında Vegan peyniri buzdolabında muhafaza edeceğiniz uygun kapaklı bir kavanoza alarak buzdolabına kaldırın. Artık sağlıklı ekmeğinizin üzerine sürerek keyfini çıkartabilirsiniz. Buzdolabında iki üç hafta rahatlıkla kalacaktır. Daha uzun süre buzdolabında kalırsa fermantasyon çok yavaş da olsa devam edeceği için tadındaki asitlik yani ekşilik oranı da giderek artacaktır.  


Glutensiz Probiyotik Boza

Çocukluğumda Bursa’da kış akşamları sokakta hep bu ses yankılanırdı boza, boooza. İlk nida kısa kesilip ardından ikinci nida mümkün olduğunca uzatılırdı. Evden tenceresini alarak bozacının yanına giden komşular, süt tartılarıyla istediği miktarda bozayı alır, üzerine bol tarçın ve leblebi dökerek evine getirirdi. Çocukken yalnızca lezzetli olduğu için kış aylarında içtiğimiz boza ayrıca yararlı bir fermente içecek, tabi ölçüyü kaçırmamak şartıyla. Ham maddesi bulgur, buğday, irmik, darı gibi tahıllar olan bozanın diğer malzemeleri ise şeker ve maya. Bozayı glütensiz yapmak için darı kullanmamız gerekiyor, glüten hassasiyeti olmayanlar ince siyez bulguru ya da başka ata tohumundan ince bulgur kullanabilir. Başlangıç mayası için içeriğine güvendiğiniz iyi bir bozadan bir bardak kadar almanız yeterli. Rafine şeker yerine de hurma suyu kullanacağız. Koyduğunuz tahılın hacminin neredeyse 4-5 katına çıkacağını göz önüne alarak çok fazla tahılla başlamayın. Başlangıç olarak bir kilo tahıl yeterli olacaktır. 

Yapılışı

Tahılı ayıklayıp, yıkayıp bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp geniş bir tencereye alarak üzerine en az bir karış geçecek kadar içme suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.

Kaynayınca altını kısıp, arada suyunu kontrol ederek ve kaynar su ilave ederek helmelenme ve dağılma oluncaya kadar yaklaşık 4-5 saat pişirin. Damak zevkinize uygun olarak hurma suyu ekleyin ve iyice çırpın. Homojen bir kıvam alınca ocaktan indirip, karışımı soğumaya bırakın. Oda ısısına ulaştığında tel süzgeçten geçirip, ezerek süzün. Karışım 30-35 derecelerdeyken mayalık bozayı ilave edin ve yine iyice karıştırın.

Bundan sonrası malum uyku. Bu kısma kadar olan işi siz yaptınız sonraki kısımda bakteriler çalışacak.

Çok sıcak ya da çok soğuk olmayan ortamda yaklaşık 2 gün kalması yeterli. Tadı tam olarak boza tadına ulaştığında şişeleyerek buzdolabına alabilir ve içmeye başlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...