Kitap- Ferda Uslu
Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı
İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon
4. Bölüm
İçten Dışa Detoks
4. Kısım
Beslenmemizde Yer Alacak Diğer Yiyecekler
Mevsiminde ilaçsız yetişen bol bol taze sebzeler, yeşillikler.
Kök sebzeler
Tatlı patates
Ceviz, badem, fındık, kaju gibi çiğ kuru yemişler
Zerdeçal, zencefil seylon tarçını, acı biber, kara biber, nane, kekik, kimyon, defne yaprağı, sumak gibi faydalı baharatlar
Fermente edilmiş baklagiller
Bitkisel sütler
Çimlendirilmiş tohumlar
Ham kakao
Kinoa, Cihia, karabuğday gibi proteini yüksek süper besinler.
Yukarıdaki yiyeceklerden istediklerimizi her gün beslenmemize ekleyebilirken, aşağıdakileri haftada bir iki defanın üzerine geçirmeden kullanabilirsiniz.
Hurma, kuru kayısı, incir gibi kuru meyveler
Taze meyveler
Patates,
Basmati pirinci
Ham bal.
21 gün boyunca yukarıda bahsi geçen yiyecekleri,
fermente besinleri, yağ ve tuzun dışında taze sebzeleri ve çok olmamak koşulu ile meyveleri yiyeceğiz. Tabağımız taptaze sağlıklı enerji dolu yiyeceklerle dolu olsa da porsiyonlarımızı abartmadan, açlığımızı ve tokluğumuzu gözlemleyerek, tokluk hissimiz oluşuncaya kadar yemeğe devam ederek, oluşan tokluk hissinin ardından yemeği bırakarak beslenmemize özen göstereceğiz. Yediğimiz öğün ya da öğünleri rutin olmaktan çıkartıp bir ritüel haline dönüştüreceğiz. Bunu yaparken ağzımıza giren her lokmanın tadını alıp, güzelce çiğneyip, minnet ve şükür duygusuyla yediğimiz yiyeceklerin şifasını duyumsayarak yutacağız. Her bir lokmayı farkındalıkla yerken, yiyeceklere hak ettiği saygıyı gösterip, yiyeceğin bize dönüşeceğini bilerek, yiyecek ile aramızdaki duygusal bağları kesip, yerine bedenimize gerekli enerji ve şifa aracı olduklarının bilincini yerleştireceğiz. Yemek yediğimiz zaman diliminde yalnızca yemeğimizi yiyeceğiz, yani yerken başka hiçbir şeyle meşgul olmayacağız. Bu süre zarfında televizyon izlemeyecek, telefonla ilgilenmeyecek ya da birisiyle konuşmayacağız. Tüm benliğimizle orada, o anda o yemeği yerken, odaklanacağımız tek şey yemek yiyor oluşumuz ve yediğimiz yemek olacak ve yemeğe karşı olan tavrımızı gözlenmeyeceğiz. Yemek yemek bizim için meditatif bir eyleme dönüştüğünde yediğimiz her lokmadan aldığımız lezzetin inanılmaz derecede arttığını göreceğiz ve yiyeceğin tüm şifasıyla bedenimizin iyileşmesini gözlemleyeceğiz.Programımızda Baklagillere de yer vereceğiz ancak onları fermente ederek pişireceğiz. Baklagilleri nasıl fermente edeceğimiz konusu bu bölümün devamında anlatacağım konular arasında. Çeşitli tohumlara da listemizde yer var, tohumları filizlendirerek besin değerlerini ve sindirilme kapasitelerini arttıracağız. Tohumların nasıl filizlendireceğini de ileriki bölümünde detaylı olarak anlatacağım.
Detoks Sürecinde Yasaklı yiyecekler Listesi
Et ve süt ürünleri
Hayvansal gıdalar
İşlenmiş gıdalar
Hazır gıdalar
Paketli gıdalar
Rafine tuz, şeker
Un
Glüten
Ekmek,
Pirinç
Bulgur
Makarna
Kahve
Alkol
Kola ve gazlı içecekler
Soda.
Detoks boyunca ilk günden itibaren yemeyi bırakacağımız bazı yiyecekler var elbette. Bu yasaklı yiyecekler listesinde bulunanlar bizim enerjimizi sindirim için harcamamıza sebep olurken vücudumuzda da bazı alerjik reaksiyona sebep olabilen detoksu aksi yönde etkileyen yiyecek ve içeceklerdir. Basit karbonhidrat yerine bütün sebzelerde ve meyvelerde bulunan kompleks karbonhidratla besleneceğiz. Meyve miktarını bu süreçte minimal oranda tutmamız önemli. Kompleks de olsa şeker bu süreçte vücuda fazlaca girmemeli. Detoksun her gününde niyetimizi tekrar etmek ve detoks süresince vücudumuzun enerjiyi maksimum olarak arınmaya ayırması için ona destek olduğumuzu hatırlamak neyi niçin yaptığımızda kafamız karışırsa bizi tekrar niyetimizle hizalayacaktır. Sadece mevsiminde ve zirai ilaç kullanılmadan yetişen sebze ve meyveleri tercih ediyoruz. Yediğimiz yiyeceklerin taze olmasına, taze hazırlandığında yemeye de özen gösteriyoruz. Detoks sırasında tabağımızdaki yiyecekler her ne kadar faydalı yiyeceklerden oluşsa de porsiyonlarımızı çok büyük miktarlarda tutmuyoruz. Detoks boyunca bir ya da iki öğün besleniyoruz, üç öğün yemek yemiyor ve ara öğün diye bir konuyu da gündemimize almıyoruz.
İçtiğimiz suyun filtre edilmiş bir içme su olmasına, oda ısısında olmasına ve buz dolabından su içmemeye de özen gösteriyoruz. Her gün bol bol su içmek detoks boyunca çok önemlidir. Vücudumuzdaki toksinlerin atımında böbreklerimiz de çok büyük görev üstlenir ve onların yorulup zorlanmadan bu süreci atlatmasına destek vermenin en iyi yolu bol su içmektir. Su içerken iki kuralımız var bu kurallar sadece detoks için değil bundan sonrası için de uygulandığında sindirimle ilgili birçok sorunu iyileştirme potansiyeline sahip kurallardır. Yemek yemeden yarım saat önce su içmeyi bırakıp, yemek esnasında da su içmiyoruz. Yemek esnasında midemizin yemekleri sindirmek için salgıladığı asit ve mide suyunun dengesini içme suyu ile bozarsak yiyeceklerin sindirimini etkilemiş oluruz. Reflü gibi pek çok mide ile ilgili şikayetler bu iki kurala uyulmaya başladıktan kısa süre sonra genellikle görülmezler. Su içme ile ilgili ikinci kuralımız da yemek yedikten 1.5-2 saat sonra yeniden su içmeye başlamaktır. Mideden yemeklerin bağırsağa inme süresinin sonunda su içmeye yeniden başlayabiliriz.
Detoks boyunca güne erken başlıyor ve akşamları belli bir saatte uyumaya özen gösteriyoruz. Önceleri bunu saat kurarak yapabilirsiniz, detoks programında ilerledikçe akşamları uykunuzun artık belli bir saatte geldiğini ve sabahları alarmsız kendiliğinden uyandığınızı deneyimlemeye başlayacaksınız. Bedenimizin yoğun detoks saatleri olan sabah saatlerinde uyanık olmak, yalnızca biz uyurken gece karanlıkta salgılanan iyileşme ve onarma ile ilgili hormonlarının da tam olarak salgılanması için erken uyumak son derece önemli.
Vücudun sirkatiyen ritmine dönmesi için bu 21 günü fırsata çevirebilir alışkanlıklarımızı bu sayede dönüştürebiliriz. Sirkatiyen ritim konusuna ileride bölümde yer vereceğim.
Detoks Süresince Bedensel ve Zihinsel Aktiviteler
21 gün boyunca bedeni belirli aktivitelerle hareket ettirmek hem bu yönde alışkanlık geliştirmemiz için hem de toksinleri daha hızlı atabilmek için önemlidir. Her gün yapacağımız düzenli yürüyüşler bu anlamda bedenimizin aktif kalmasını sağlar. Yürüyüş yapmaya yeni başlıyorsak bunu alışkanlık haline getirmek son derece önemlidir. Yarım saat ve bir saat arası yapacağımız kendi nefes ritmimizdeki günlük yürüyüşler ayrıca bizi zinde tutar. Yürüyüşlerin yanına istenirse düzenli olmak kaydıyla başka egzersizler de eklenebilir. Yüzme de düzenli olarak yapılırsa yürüyüş yerine tercih edilebilir. Yürüyüşleri özellikle sabahın ilk saatlerinde yapmak enerjimizi arttırma ve detoksa yardımcı olması açısından önemlidir. Yürüyüş ya da sporu her gün aynı saatte yapmak, bunları alışkanlık edinme noktasında oldukça destekleyicidir.
Günlük olarak nefes ve meditasyon çalışmaları detoks boyunca bizi zihinsel ve ruhsal alanda da büyütüp, farkındalığımızı ve enerjimizi yükseltmede yardımcıdır. Kendimize ayırdığımız bu zamanlarda içimize dönerek bedensel ve zihinsel farkındalığımızda kalmak süreci olumlu yönde etkiler.
Yorumlar
Yorum Gönder