Ana içeriğe atla

 

Kitap- Ferda Uslu

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

4. Bölüm

İçten Dışa Detoks

3. Kısım

21 Günlük Detoks Süresince Beslenme Listesi

21 gün boyunca fermente ürünleri beslenmemizin neredeyse merkezine oturtacağımız bir program benimseyeceğiz. Ağır bağırsak hasarı olmayanlar detoksu aşağıda anlatacağım şekilde uygulayabilirler. Bağırsak hasarı ağır olanların ise fermente besinlere azar azar başlamaları önerilir çünkü hasarın büyüklüğü oranında daha önce de anlattığımız die-of sendromunun belirtileri ağırlaşabilir. Bu evreyi daha hafif geçirmek için ağır hasarlı kişilerde yumuşak geçişler sağlasın diye detoksun ilk haftası Probiyotik turşumuzun sadece suyunu ve diğer fermente besinleri de yarı yarıya sulandırarak ve miktar olarak da normalden az olarak başlamaları tavsiye olunur. Bağırsak hasarı ağır olanların sabah detoksunu sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içmeleri önerilir. Bağırsak hasarınızın oranını anlamanın yolu elbette mevcutta olan bedensel ve zihinsel rahatsızlıklardır. Tüm otoimmun hastalıklar bu hasarın en bariz göstergesidir. Ciltte uzun süredir devam eden problemler, aşırı kilo ya da kilo alamama gibi pek çok kronikleşmiş durumlar, kronikleşmiş alerjiler, uyku sorunları

sindirim ve boşaltımdaki kronikleşmiş sorunlar sayılabilir. Bedenimiz bize özel müthiş bir araçtır. Birkaç deneme ve gözlem ile yeni yemeye başladığınız bir yiyeceğin bize nasıl hissettirdiğini anlamamız mümkündür.

 

21 gün Boyunca Neler kullanacağız

Fermente elma sirkemiz

Detoks sürecinin omurgası diyebileceğimiz canlı sirkemizi içten ve dıştan hem beslenme hem de saç bakımımızda düzenli olarak kullanıyoruz. Sirkeyi mide ve bağırsaklarımızı temizleyen bir sabunu olarak düşünebiliriz. İçten beslenmemizde pek çok faydasını gördüğümüz sindirim ve boşaltım sisteminin sağlıklı çalışmasında itici bir etkisi olan canlı sirkemiz dıştan beslenme ve bakımda da oldukça yardımcı bir üründür. Dıştan beslenmeden kastımız cildimize ve saçımıza temas eden her türlü ürünün cilt tarafından emilip kana karışarak bizi beslemesinin dışında cilt florasını dengeleyen, doğal cilt ve saç bariyerini yenileyen, cilt ve saçın doğal nem ve yağ oranını koruyup destekleyen anlamındadır. 

İçten beslenmede, günlük toplamda 1 çay bardağına yakın canlı sirkemizden sabah aç karnına içmeye başlayarak tüm güne yayarak sirkeyi suyla birlikte içiyoruz. 

Dıştan beslenmede, her gün duş alırken sirkemizi saç kremi gibi kullanıyoruz. Bunun için banyonun bitiminde bir kaba koyduğumuz ılık banyo suyunun içerisine yarım çay bardağı kadar canlı sirkemizden ilave edip, başımızdan aşağıya yavaşça döküp, sirkeli suyun saçlarımıza ve vücudumuza temas etmesini sağlayıp, sirkeli son durulamanın ardından banyodan çıkıyoruz.

Sabah Detoksumuz

Her sabah kalkınca oda ısında bir bardak suyumuzu ve ardından sirkeli suyumuzu içtikten bir süre sonra sabah detoksumuzu açıp, ılıtarak içiyoruz. Kemik suyunun içerisindeki zerdeçal, karabiber, Hindistancevizi yağı sayesinde, zerdeçalın etken maddesi curcuminin emilimi artaken, detoksu hızlandıran ve tok tutan, enerji veren etkisiyle güne başlıyoruz. Sabah detoksunun bazını teşkil eden ilikli kemik suyu da içerdiği doğal kollejen ve sindirime hazır besinlerle detoksun süresince bedenimize hem besin hem kollojen desteği veriyor. Bağırsak florasının bozulması sonucunda bağırsaklarda hasar meydana geldiğinden ve bağırsak hasarının da pek çok rahatsızlığın temelini oluşturduğundan bahsetmiştik. Özellikle geçirgen bağırsak sendromunun başlı başına bir rahatsızlık olması ve diğer rahatsızlıklara zemin hazırlaması dikkatimizi yine bağırsaklara ancak bu sefer floranın dışına yani bağırsak çeperine çekiyor. Bağırsak hasarının onarılmasında kemik suyunda bulunan kollejinin etkisinin çok büyük olması sebebiyle sabah detoksu içeceğinin önemi bir kat daha artıyor. Tamamlayıcı besin içeriği ile detoks boyunca tam bir detoks içeceği olarak bize hizmet sunuyor. Bu sebeple bağırsak hasarı yüksek olanlar günde iki kez sabah detoksunu içerek bağırsaklardaki hasarın onarılmasında daha hızlı ilerleyebilirler.

 

Probiyotik lahana turşumuz

Her gün ikinci öğünle bir porsiyon yiyerek canlı probiyotikleri bağırsaklarımıza gönderdiğimiz turşumuz ağır bağırsak hasarı durumlarında bir hafta boyunca yalnızca suyundan her gün birkaç yemek kaşığı içilmesi ile sınırlandırılarak alınmalıdır. Normal seyreden detoks programında ikinci öğünün içerisinde yemeyi tercih ettiğimiz turşumuzu iki öğün arasında çok açlık hissedilirse ara öğün olarak da yiyebilirsiniz. Özellikle fazla kilosu olanların, insülin direnci olanların ve açlık evresine hızla geçiş sağlayamayan ara öğüne ihtiyaç duyanların, ara öğün olarak küçük bir kâse yemesini öneriyorum. Probiyotik turşumuz hem tokluk sağlayacak hem de detoksa destek verecektir. Detoks boyunca başka yiyecekle ara öğün yapılmasını da önermiyoruz. 

 

Organik kombu çayımız

Her iki öğünle ya da öğün aralarında günde 1-2 çay bardağı ya da daha fazla da içilebilir. Detoks süresince ne kadar farklı probiyotiklerle beslenirsek denge, onarma ve arınma gibi işlemler olması gerektiği yönde hızla ilerler. Kombu çayı bu konuda muazzam bir destek verirken, asitli hafif tatlımsı soğuk bir içecek olmasıyla da damağımıza hitap eder. Sindirim konusunda çok iyi çalıştığı için yemekten sonra da içilebilir. Ayrıca tüm canlı probiyotikler içeren yiyecek ve içecekler gibi onun da tok tutma özelliğinden dolayı açlık hissedilince de içilebilir. 

 

Probiyotik pancar kıvassımız

Öğün aralarında ya da ikinci öğünle günde bir çay bardağı kadar içiyoruz. Pancar kıvass sulandırarak tuz oranı içmeden önce normal düzeye getirilir. Kavanoz içinde bulunan taneler, salatalara rendelenerek probiyotik salata yapılabilir ya da turşu gibi öğünlerde ya da öğün aralarında yenilebilir. Bunula ilgili tarifi detoks tarifleri bölümde bulabilirsiniz.

 

Organik soğuk sıkım Hindistancevizi Yağımız

Günde bir yemek kaşığı kadar yemenin önemli olduğu, detoks süresince ister yemeklere ister sıcak içeceklere ilave edilerek beslenmeye eklenebilir. Bağırsaklarda birikmiş atıkların yumuşayarak boşaltılmasında da çok etkilidir. Ayrıca çok değerli yağ asitleri içerdiği için hücre yenilenmesinde bize destek verirken açlık hissini giderme konusunda da son derece başarılı olması yanında enerji seviyesinin artmasında da etkili rol oynar.

  

Kaya tuzumuz

Tüm yemek ve salataları hazırlarken aşırıya kaçmadan yeteri kadar ilave edilir. Tuzun detokstta büyük bir önemi vardır. Vücut kendi kendisini temizlerken dışarıya bıraktığı her türlü sıvı ve katı atıkla birlikte vücuttan tuz da atılır. Vücuttan atılan suyun içtiğimiz su ile yerine konması, detoks devam ederken devir daimin hızlı bir şekilde olması açısından ve böbreklerin yükünü de hafifletmek adına ne kadar önemliyse, atılan tuzun da yerine konması vücudun mineral kaybetmemesi için önemlidir. Fermente yiyeceklerle yaptığımız detoks programımızda tuzu onlarla bol bol aldığımız için kaya tuzunu yemeklere yeteri kadar koymamız kafidir. Tuz ayrıca hücrelere oksijen taşıdığı için akut baş ağrısı gibi ağrıların giderilmesinde çok etkilidir. 

 

Dıştan beslenme ve arınmak 

Çam katranı sabunumuz

Her banyoda saç ve tüm vücut temizliğinde kullanıyoruz. Cildi ve saçı besleyip arındırma konusunda çok başarılıdır ve çok hızlı sonuca götürür. İlk kullanımdan itibaren saçta ve ciltte arınmayı hissedebileceğiniz bir temizlik sağlar.

 

Kantaron yağlı kremimiz

Her akşam temizlenmiş cilde uygulanır. Bunun dışında elinizin altında çizik, yanık, ağrı, sızı gibi durumlarda kullanabileceğiniz çok yönlü bir kremdir. 

 

Nar çekirdeği yağlı gündüz kremimiz

Her sabah temizlenmiş cilde uygulanır. Günlük kullanım dışında pişik tahriş olmuş cilt gibi durumlarda da güvenli ve etkili kullanım sağlar.

 

Bentonit killi Diş macunumuz

Sabahları yataktan kalkınca dişler ve dil fırçalanır. Sabaha kadar ağızda süren bir temizlenme olayının sonucu sabahları bentonit killi diş macunu ile yaptığımız ağız temizliği detoks gününe başlamak için iyi bir adımdır. Her iki öğünün ardından da yine kullanılarak dişler fırçalanır. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ev Yapımı Cildi Besleyen Krem Yapılışı

Beslenme deyince aklımıza, vücudumuza sadece oral yolla alınan besinlerin gelmesi doğal . Ancak cildimize de temas eden her şeyin derimiz tarafından emilip, kanımıza  karışması gibi bir gerçek var. İşte bu yüzden, ev temizliği, kişisel temizlik ve bakım ürünlerinde kimyasaldan arınmış doğal ürünlere yönelmediğimiz sürece tam anlamıyla doğal beslenmiş olamayız. El, yüz, vücut kremlerinde de bir sürü zararlı kimyasalın, boyanın, parfümün, raf ömrünü uzatan koruyucu katkı maddelerinin olduğunu  tahmin etmesi zor değil. Ufak bir araştırmayla kozmetikte kullanılan zehirlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Havalar soğumaya başlayınca ellerimin doğal nemini kaybettiğini ve cildimin kuruduğunu fark ettim. Evde kantaron yağı olduğu için, bir müddet kantaron yağı uyguladım ama pek bir faydası olmadı. Kantaron sıvı bir yağ olduğu için ciltte uzun süre kalmıyor. Ben de başladım kremleri araştırmaya. Güzel bir tarife ulaştım ama her zamanki gibi tarifi birebir uygulamak yerine kendime göre mo

Probiyotik Turşu Tarifi

Yazın probiyotik destek için küçük körpe salatalıklardan turşu yapmak istediğimde, mükemmel sonuç verecek doğru oranlı bir turşu tarifi aramaya başladım. Aklımda olan kendi yaptığım sirkelerle mis gibi ev turşusu yapmaktı. Hatta ön hazırlık olarak sirkemi bile yapıp hazırlamıştım. Nette turşu hakkında bilgileri okurken, okuduklarım tüm bildiğim doğruların aslında yanlış olduğunu, turşuyla ilgili bilmediğim ne kadar da çok şey olduğunu bana gösterdi, Meğer probiyotik olarak kurulan turşuya sirke, limon, limon tuzu ilave edilmezmiş. Gerçek probiyotik fermente turşular s adece sebzeler ve  kaya tuzu ile olurmuş. Bu şaşırtıcı bilgiye ulaşınca turşuya bakış açım değişti. Turşu için hazırladığım ev sirkelerini bir kenara koyup hemen fermente turşular yapmak için kolları sıvadım. Gerçek probiyotik turşu ile tanışmam böyle oldu. Yaptığım turşular  sadece doğal, sağlıklı, probiyotik ve fermente olmakla kalmadı aynı zamanda şimdiye kadar yediğim en lezzetli turşular oldu. Turşu t

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?