Ana içeriğe atla

6/6 Fermente Tarifler 6

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

6. Bölüm

6. Kısım


Pancar Kıvass Tarifi

Son zamanlarda probiyotik içecekler bir sağlık trendi haline gelmiş olsa da kvass yeni olmaktan çok uzaktır. İlk olarak MS 996 yılında Slav halkının eski bir tarih kitabı olan Birincil Tarihçe de bahsedilmiştir, yani 1000 yıldan daha eskidir. Ruslar yüzyıllardır kvass tüketiyor. Halk hekimliği, pancar ve pancar kvassını karaciğer temizleme özellikleri nedeniyle değerlendirmektedir ve pancar kvassı, Avrupa'da kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pancar kvassının kronik yorgunluk sendromu, kimyasal hassasiyetler ve alerjiler için kullanıldığı, mükemmel bir probiyotik kaynağı olduğu için sindirim problemlerine yardımcı olabileceği bildirilmiştir.

kombucha, benzer faydalara ve doğal olarak ekşi bir tada sahip olan başka bir probiyotik içecektir, ancak ikisi farklı bileşenlerle yapılır. Kombu çayı tatlı, kıvass tuzlu bir içecektir. Kombucha çay, şeker ve genellikle meyve ile yapılır. Ayrıca mayalanması için simbiyotik bir bakteri ve maya kültürü, kombu anası gerektirir ve biraz daha tatlı olma eğilimindedir. Her iki içecek de özünde canlıdır çünkü sindirimi destekleyen aktif bakteriler içerirler. Kvassın sahip olduğu bir avantaj hem probiyotiklerin faydalarına hem de pancardan elde edilen besinlere sahip olmasıdır.

Kvas, B vitaminleri özellikle de B12 vitamini, selenyum ve manganez dahil olmak üzere çok çeşitli probiyotikler ve besinler sunduğu için fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilir.

Pancarla yapılanı iyi dozda antioksidanlar, doğal nitratlar, A ve C vitaminleri ve potasyum içerir.

Pancarla yapılan bir porsiyon kvass şunları içerir. Protein, lif, A vitamini, C vitamini, demir, kalsiyum.

Kvass, en büyük probiyotik gıdalardan biri olarak kabul edilir. Bağırsak sağlığının iyileştirilmesi ve besin emiliminin sağlanması gibi birçok faydası vardır.

Kvass da dahil olmak üzere diyetinizdeki probiyotiklerin bağırsak mikro flora çeşitliliğini artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı ve aynı zamanda potansiyel olarak iiştah azaltıcı etkilere  sahip olduğu gösterilmiştir. Probiyotik içecekler ayrıca ishal de dahil olmak üzere laktoz intoleransı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve gıda alerjilerinin yaygınlığını azaltabilir.

Eski çağlarda beslenme, taze yiyeceklerin bozulmalarını önlemek için fermente ederek muhafaza etme yöntemlerine dayandığı için yiyeceklerin içinde bol miktarda probiyotik vardı. Modern şehir hayatına geçişle birlikte yiyeceklerin saklama yöntemleri de modernleşti ve çok sayıda insan probiyotik gıdalardan mahrum kaldı. 

Pancar, pancar pigmentinde bulunan betalainler adı verilen bitkisel besinler içerir. (Soyarken Ellerinizin lekelenmesine neden olan şeylerdir.) Bu betalainler, kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olur ve pancar kvassını kanı alkali hale getiren mükemmel bir kan toniği haline getirir. Kan akışınız çok asidik hale geldiğinde, vücutta iltihaplanmaya neden olur ve pH seviyelerini dengelemeye çalışırken vücuttaki kalsiyumu tüketir. Pancar kıvass bu alandaki en iyi yardımcıdır. Pancarda C vitamini yüksek oranda bulunur. Sağlıklı kemiklerin yanı sıra karaciğer, böbrek ve pankreas fonksiyonlarının korunması için gerekli bir mineral olan manganez açısından da zengindir. 


Tarif


Ev yapımı kıvass yapmak biraz pratik gerektirir, ancak genel olarak basittir. En basit tarifler pancar, su ve tuz gibi malzemeleri içerir.

Benim kıvass tarifimde pancar dışında şalgam ve siyah havuç da bulunur. Eklediğim bu malzemelerle, besin değeri ve vitaminleri artarken, Türk damak tadına uygun olan geleneksel içeceğimiz şalgam suyuna benzer tatta bir kıvass elde ediyoruz. 

Salamura suyu hazırlayarak işe başlıyoruz. Salamura suyu hazırlanışı prıbiyotik lahana turşusu ile aynıdır. Kırmızı pancar ve mor havuç miktarını birebir oranda kullanırken şalgam miktarını 5 litrelik kavanoz için bir adet gibi düşünebilirsiniz. Bütün malzemeler soyulup doğranır, fermente edilmek üzere cam kavanoza alınır ve salamura suyu üzerine dökülür. Turşudan farkı tanesinin az suyunun çok olmasıdır. Taneler kavanozun dörtte biri kadar yer kaplarken kalan kısım salamura suyu ile doldurulmalıdır. Kavanozun kapağı kapatılarak fermente edilmek üzere serin ve karanlık bir yere alınır. Kavanozun kapağı her gün açılarak taneler yüzeyde küfe sebep olmasın diye her gün karıştırılır. Fermantasyon bittiğinde tuz oranı kontrol edilir, direk içmek için uygun değilse damak tadına göre kıvass bire bir oranında içerken sulandırılabilir. Hazır olduğunda pancar kvassı yine buz dolabında muhafaza etmeniz gerekir.

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...