Ana içeriğe atla

6/4 Fermente Tarifler 4

 

Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

6. Bölüm

4. Kısım

Fermente Tarifler 4

Probiyotik Yoğurt

Malzemeler

3 Litre gezen inek, manda, koyun, keçi sütlerinden birisi ya da birkaçının karışımı çiğ süt

1 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu

 

Süt bir tencerede kaynatılır ve kaynadıktan sonra çok kısık ateşte 10 dakika kadar daha kaynaması sağlanır. Ocaktan alınan süt, yoğurt mayalama ısısı olan 45 derece getirilir. Küçük bir kâsede turşu suyu ve birkaç kaşık süt karıştırılarak tenceredeki mayalanacak süte eklenir ve güzelce karıştırılıp tencerenin ağzı kapatılır. Yaklaşık 4-5 saat tencerenin aynı ısıda kalmasını sağlamak için tencere battaniyeye sarılabilir ya da fırının yoğurt mayalama ayarında sıcaklığı korunur. Mayalama belirtilen saatten uzun tutulursa yoğurt ekşi olur. Mayalama saati sona erdiğinde tencerenin kapağı açılarak, sarsmadan buzdolabına alınır ve bir gece buz dolabında dinlendirilir. Ertesi gün probiyotik yoğurt kullanıma hazırdır. 

 

Probiyotik Vegan Yoğurt (Yöntem 1)

Malzemeler

400 gram vegan süt-koyu kremalı konserve kavanozundaki kalın Hindistancevizi sütü

140 gram çiğ kaju

2 yemek kaşığı hurma suyu

2 yemek kaşığı probiyotik turşu suyu

Yapılışı

Çiğ kajuyu bir kaba alın üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyin ve 30 dakika bekletin. Bekleme süresinin sonunda kajuyu süzün ve blendera alın, üzerine Hindistancevizi sütü, hurma suyu ve probiyotik turşu suyunu ekleyerek çok iyi şekilde çekin. Kajular tamamen kremamsı bir hal almalı. Karışımı temiz cam kavanozlara döküp kapaklarını kapatın. Mayalanmaya hazır olan karışımların ısısını muhafaza ederek 11-12 saat mayalanmaya bırakın. Sütü sıcak tutmak için yavaş tencere kullanabilirsiniz. Bunun için yavaş tencereye suyu doldurun, yoğurt ayarına getirin ve küçük kavanozlardaki ağzı kapalı mayalanmış sütleri yoğurt olmaları için tencereye bırakın ve tencerenin kapağını kapatın. Mayalanma işlemi bitince buzdolabında 1 gece dinlendirdikten sonra Vegan yoğurt servise hazır hale geliyor. Piyasada satılan Vegan yoğurtlara kıvam verici olarak nişasta, un, agar eklenmektedir. Bu tarifte kıvam vermesi için kalın süt kullandık ve kaju da kıvam için gereklidir. Hazır Vegan yoğurtların mayalarının canlı olma ihtimalleri çok düşük olduğu için Vegan besleniyorsanız yoğurdunuzu bu formülle kendiniz yaparsanız sizin ve bağırsaklarınızın memnun kalma olasılığı çok yüksek olacaktır. Probiyotik turşu suyumuz bu tarifte başlangıç mayası olarak kullanılmıştır ve içeriği tamamen bitkiseldir.

 

Probiyotik Vegan Yoğurt (Yöntem 2)

 

Malzemeler

250 ML Soya sütü

2 Yemek kaşığı rajuvelac

Yapılışı

Pişmiş soya sütünü yoğurt mayalama ısısına getirerek içerisine rajuvelajı ekleyerek karıştırın. Mayalanan sütün kapağını kapatıp güzelce sararak 12 saat fermente olması için yoğurt makinesinde ya da sıcak bir ortamda bekletin. Süre sonunda bir gece de buzdolabında bekleterek afiyetle tatlı ve tuzlu olarak yiyebilirsiniz. Yemeklerin üzerine yoğurt gibi kullanacaksanız biraz limon suyu ve tuz ilavesiyle tadını daha yoğurda yakın hale getirebilirsiniz.

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

4/2 Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor

  Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 2. Kısım Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor Samimi niyetlerle başladığımız her iş, güzelce yeşerip güzel neticeler verir. 21 sayısı aslında yedi sayısının üçlemesidir. Bir eylemi yedi kez tekrar ettiğimizde zihinde onu mühürlemiş oluruz. 21 kere yani üç tur yedi kez o eylemi tekrarladığımızda beynimizde bu konu hakkında yeni nöronlar üretmiş ve onları güçlü hale getirmiş de oluruz. Bu sayede artık bu eylemi yapmak zihne zor gelmez ve zihin eylemi başlarda olduğu gibi sorgulamayı ve eyleme direnmeyi bırakır. Eylemi 28 güne yani dört tura tamamlayarak daha da güçlendirebiliriz. Üç ay boyunca bu yeni alışkanlığı devam ettirdiğimizde artık bu alışkanlık hayatımızın bir parçası haline gelir, eylem beden ve zihinde tam kabule geçer. 21 günlük detoksa başlamadan bir gün önce bizim için hazırlık günüdür . Bu hazırlık detoks boyunca yiyeceğimiz besinlerin alınıp, zararlıların dola

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.