Ana içeriğe atla

4/9 Detoks Tarifleri 2

 


Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

4. Bölüm

İçten Dışa Detoks

9. Kısım


Sultan Beğendi

1 adet patlıcan-tercihen bostan

3-4 adet küçük havuç, kuşkonmaz da olur

Yarım kavanoz domates sosu

Yarım su bardağı fermente edilmiş ve haşlanmış nohut

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı mısır unu

1 bardak kadar bitkisel süt

Kaya tuz

Karabiber

Kimyon

Pul biber

Öğütülmüş organik tane karabiber

 

Hazırlanışı

Patlıcanı fırın, ocak ya da ateşte közleyip güzelce soyup varsa çekirdeklerini çıkartıp küçük doğrayın. Tavaya 1 kaşık yağı ve mısır ununu ilave edip bir iki kez çevirelim, ardından patlıcanları atıp biraz da onunla çevirdikten sonra bitkisel sütü yeteri kadar ekleyerek bir iki taşım kaynatıp kıvamını ayarlayın. Mısır unlu beğendi hazır, gelelim ikinci aşamasına. Diğer yandan havuçları zeytinyağıyla yağlayıp, tuz kara biberle tatlandırıp fırında güzelce pişirin. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağına ve domates sosunu ekleyip birkaç taşım kaynayınca içine nohutları, tuz ve baharatlardan azar azar ekleyerek bir iki taşım da hepsini birlikte kaynatın.

Servis tabağına en alta beğendi, üzerine soslu baharatlı nohutlar ve en üzerine de havuçları sırasıyla alın, en üstüne de isterseniz az miktarda tereyağı gezdirebilirsiniz ve servise hazır.

 

Kinoa Pilavı

 

Malzemeler

Yarım Su Bardağı Beyaz Kinoa

Yarım Su bardağı Basmati Pirinç

2 su bardağı ilikli kemik suyu, yağı ile birlikte kullanın

Birkaç damla limon suyu

1 çay kaşığı hurma suyu

Kaya Tuzu

Tane Karabiber

 

Yapılışı

Kinoa ve pirinci oda ısısındaki suda yarım saat ıslatıp ardından güzelce bol suyla yıkayalım ve süzgeçle bir kenara alalım. Tencereye ilikli kemik suyunu yağı ile ekleyip, içine tuz, limon ve hurma suyunu da ilave edip kaynamaya alalım. Kaynayan suya pirinç ve kinoayı bırakıp tencerenin kapağını kapatıp kaynayınca altını en kısığa getirerek suyu tamamen çekene kadar pişirin. Pişen pilavı pişme süresi kadar demlendirip, üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirip servis tabağına alabiliriz. Son olarak üzerine tane karabiberi değirmende çekerek servis edebiliriz.

 

Prebiyotik Ekşi Lahana Yemeği

Malzemeler

1 kavanoz Organik-Probiyotik Lahana Turşusu

1 Büyük kavanoz İçimlik İlikli Kemik suyu

1 yemek kaşığı Organik Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı

1 çay kaşığı Organik Toz Zerdeçal 1 çay kaşığı

1 çay kaşığı Organik Tane Karabiber-öğüterek kullanın

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı basmati pirinç



Yapılışı

Turşunun suyunu süzüp, turşu suyunu daha sonra içmek ya da yoğurt mayalamak için buzdolabına kaldırabiliriz. Süzdüğümüz probiyotik turşumuzu birkaç saat içme suyunda bekleterek fazla tuzunu atmasını sağlayın. Turşuda yine de biraz tuz kalacaktır. Benim kullandığım salçalar geleneksel salçalar olduğu için onlarda da tuz, turşu ve salçalardaki tuz yemek için yeterli oluyor. Siz salçalarınızın tuz oranına göre pişince tadarak dilerseniz biraz tuz ilave edebilirisiniz. Tencereye yağları, ince doğranmış soğan ve salçaları, kemik suyunu da ekleyip güzelce karıştırın. Karışıma ince doğradığınız turşularıda ekleyin, ardından pirinci de ekleyip, karıştırdıktan sonra pişmeyesi için ocağın altını yakın. Kaynayınca ocağın altını en kısığa getirin ve kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Pişmeye yakın zerdeçal ve karabiberi de ilave edip tekrar karıştırın. Pirinç ve lahana turşusu piştiğinde altını kapatarak dinlenmeye alabiliriz. Ekşi lezzetiyle lahana sarmasının kolay bir versiyonu gibi olan bu yemeğin prebiyotik olma sebebi de turşunun probiyotikliğinden geliyor. Bazı probiyotik bakteriler yüksek ısılara dayanıklıdır, bazılarıysa belli ısılarda ölerek prebiyotik yani sindirilemeyen liflere dönüşürler. Bu sindirilemeyen lifler bağırsak florasında yaşayan canlı probiyotiklerin en sevdiği besinledir. Bu yemek lezzetiyle damağı beslerken hem de bağırsak floramızı oluşturan ve yaşamlarını orada sürdüren minik probiyotik dostlarımızı besliyor. 

 

Fermente Kuru Fasulye

 

Malzemeler

2 su bardağı fermente edilmiş kuru fasulye

1 küçük soğan

1 diş sarımsak

1 kavanoz domates püresi

Bir büyük boy kemik suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 sivri biber

Tuz ve karabiber

 

Yapılışı

Bütün malzemeyi tencereye alın, doğranmış soğan ve sarımsağı da ilave edin, güzelce karıştırarak tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını yakın. Bir taşım kaynayan tencerenin altını kısın ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişmeye bırakın. 

 

Yaz Türlüsü

 

Malzemeler

5 adet taze fasulye

1 küçük kabak

1 küçük patlıcan

1 küçük patates

Bir küçük soğan

1 diş sarımsak

İki tane domates

2 tane sivri biber

Tuz ve öğütülmüş karabiber

2 yemek kaşığı Zeytinyağı ya da sade yağ

 

Yapılışı

Tüm sebzeleri ayıklayın, yıkayın ve tencereye girecek şekilde mümkün olduğunca hepsini aynı boylarda doğrayın. Tencerenin en altına, patatesleri, üzerine fasulye, patlıcan ve kabak olacak şekilde sırayla dizin. Kabağın üzerine doğranmış soğan ve sarımsağı, biberleri ve domatesleri de ekleyin. Tuzunu, biberini ve yağını da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını yakın. Tencere bir kez kaynayınca ocağın en kısık gözüne alın ve burada yavaş yavaş sebzeler kendi sularını salıp bu suda pişip, suyunu çekene kadar pişirin.


Fırında Kök Sebze Kasesi

 

Malzemeler

1 adet tatlı patates,

1 adet havuç

1 adet pancar,

6-7 adet Ayşe kadın fasulye

Zencefil, karabiber, öğütülmüş tuz ve karabiber, pul biber, köri,

2-3 yemek kaşığı Zeytinyağı,

Yarım su bardağı haşlanmış fermente nohut

 

Yapılışı

Sebzeleri soyup ince olarak dilimleyin. Bir kâsede baharatları ve tuzu yeteri miktarda ekleyerek, üzerine zeytinyağını ilave edin ve karıştırın. Bu karışımdan bir yemek kaşığını ayırın kalanı, fırın tepsisine aldığınız doğranmış kök sebzelerin üzerine dökün. Sebzelerin her yeri yağlı baharat karışımına bulanacak şekilde karıştırıp 180 derecede ısıtılmış fırına verin ve pişinceye kadar bırakın. Bir tavaya kalan bir kaşık baharatlı yağı alın, üzerine haşlanmış nohutları ilave edin ve nohutlar ısınıncaya kadar karıştırın ve tavanın altını kapatın. Pişen kök sebzeleri büyük bir kaseye alın ve ortasına baharatlı nohutları dökün, yanında bol marul salatasıyla kök sebze kaseniz hazır.

 

 

 

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...