Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı
İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon
4. Bölüm
İçten Dışa Detoks
8. Kısım
Detoks Tarifleri
İlk Öğün-Detoks Kahvaltısı
Detoks süresince iki öğün beslenmeyi tercih ediyorsanız kahvaltıyı sabah kalktıktan hemen sonra değil, en az iki saat sonra yapabilirsiniz. Kahvaltıda bol bol yeşilliklerden oluşan salatanın olması, tabakta çeşitli renklerin yer alması güzeldir. Kahvaltı tabağımızda peynir ve yumurta yok, onların yerine yeşil ve siyah zeytini bir avuç istediğimiz çiğ kuru yemişten ekleyebiliriz. Ekşi mayalı da olsa detoks boyunca ekmekten uzak duruyoruz. Ancak kilo kaybı gibi bir sorununuz varsa ve detoks sürecinde daha çok kilo kaybetmek istemiyorsanız, ekşi mayalı olmak kaydıyla istediğiniz sağlıklı bir ekmekden ince bir-iki dilim yiyebilirsiniz.
Malzemeler
1 yemek kaşığı yeşil zeytin
1 yemek kaşığı siyah zeytin
Roka, maydanoz, dere otu, marul gibi yeşillikler,
Domates, sivri biber ve salatalık,
1 avuç ceviz, fındık, badem kaju gibi çiğ kuru yemişlerden bir tanesi,
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
Kaya tuzu,
Limon,
Yanında şekersiz siyah çay, bitki çayı ya da kombucha.
Salatamızı hazırlayıp üzerine zeytinyağı tuz ve limon sıkarak lezzetlendiriyoruz. Zeytinleri ve kuru yemişi de eklediğimiz tabağımızın yanına sıcak bir şeyler de yemek istersek bir pişmiş sebze de ekleyebilir, ilk öğün olarak yiyebilirsiniz.
Kahvaltı için Sebze Terletmesi
Dilediğimiz bir mevsim sebzesinin üzerine biraz tuz ve karabiber öğüterek, az zeytinyağı ilavesi ile kendi suyunu bırakıp tamamen çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirebiliriz. Dilerseniz içerisine biraz domates sosu ya da küçük bir domates doğrayarak ilave edebilirsiniz. Bu sebze terletmeyi kök sebzelerle de yapabilirsiniz. Detoks sürecinde nişasta içeriğinden dolayı patatesten uzak duruyoruz ancak tatlı patatesle bu terletmeyi hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sebze terletmesini ıspanak, pazı, semiz otu gibi yenilebilir otlarla da hazırlayabilirsiniz. Bu terletmeyi ikinci öğünde de yiyebilirsiniz. Dilerseniz ikinci öğününüzde terletmenin yanına fermente bakliyat ilave ederek, tabağı salatayla tamamlayabilirsiniz.
Tohumlu, Meyveli Kâse
Malzemeler
1 su bardağı bitkisel süt,
1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu,
2-3 yemek kaşığı karabuğday granola,
1 yemek kaşığı chia tohumu,
1 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi,
1 yemek kaşığı ay çekirdeği içi,
1 yemek kaşığı dövülmüş çiğ badem içi,
Birkaç dilim ince doğranmış elma,
1 çay kaşığı seylan tarçını,
1 tatlı kaşığı bal,
Üzeri için bir avuç yaban mersini ya da benzer minik renkli bir meyve.
Yapılışı
Bütün malzemeyi bir kâsede karıştırarak hazırlayın ve üzerine renkli meyveyi de ekleyerek kasenizin tadını çıkartın. Son derece besleyici ve doyurucu bu kâseyi haftada bir iki kez, ilk öğün olarak tercih edebilirsiniz.
Donmuş Meyveli Serinletici Kase
Malzemeler
Birkaç parçaya ayrılmış donmuş küçük 1 muz ya da doğranmış ve dondurulurmuş 1 avokado (avakado kullanılacaksa tatlılık için bal ya da hurma kullanılabilir)
1 avokado büyüklüğünde donmuş;
Çilek, ananas, şeftali, kavun, kiraz, üzüm gibi istediğiniz meyvelerden bir ya da birkaçı
Bitkisel süt, makineyi döndürecek kadar
1 çay kaşığı organik toz zencefil
1 çay kaşığı organik toz Seylan tarçını
1 yemek kaşığı organik soğuk sıkım hindistancevizi yağı
1 yemek kaşığı ham kakao (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı mikrofiliz
Üzeri için
1 yemek kaşığı kıyılmış fındık, badem, kaju ya da ceviz
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı şeker içermeyen granola
1 yemek kaşığı iç kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı taze yaban mersini ya da istediğiniz başka minik, renkli bir meyve olabilir.
Hazırlanışı
Donmuş meyveler, baharatlar, yağ, bitkisel sütten bir miktar blendere eklenir ve makineden çekilerek homojen bir kıvam alması sağlanır makine dönmezse süt ilave edilebilir. Derin bir tabağa alınıp üzeri için olan malzemeler ilave edilerek Detoks süresince haftanın bir günü öğün olarak yenilebilir.
Smoothie ile Sıvı Öğün
1 avuç kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı badem
2 avuç yaban mersini, aronya ya da benzer bir meyve
Yarım adet taze acı biber
1 tatlı kaşığı ham bal
1 çay kaşığı Organik toz zencefil
1 çay kaşığı Organik toz tarçın
1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı
İçme suyu
Yapılışı
Hepsi blenderde çekilerek öğün olarak içilir. Detoks süresince iki günde bir içilebilir.
Probiyotik Salata
Mevsim yeşillikleriyle hazırlayacağınız bu salatanın içine minik minik doğranmış probiyotik turşu ve Pancar kıvass kavanozunun içindeki pancarlardan rendeleyerek öğün olarak yiyebilirisiniz. Ekşi, tatlı ve acının ahengiyle damağa, rengarenk görüntüsüyle göze, besleyici özelliğiyle bedene, doyurucu etkisiyle midemize hitap eden bu lezzetli salatayı öğün olarak yiyebilirsiniz.
Malzemeler
Roka, maydanoz, nane, dere otu, marul ve dilediğiniz mevsim yeşillikleri
Taze acı biber yarım ya da bir adet
Probiyotik lahana turşumuzdan 1 yemek kaşığı kadar ince ince doğranmış,
Pancar kıvasın içerisindeki pancardan 1 parça rendelenmiş
Yarım rendelenmiş yeşil elma, şeftali, ya da armut gibi bir meyve olabilir,
Zeytinyağı,
Kırılmış ceviz içi,
Yaban mersini ya da nar gibi renkli bir meyve,
Öğütülmüş keten tohumu ya da chia tohumu
Mikro filizlerden bir tutam.
Yapılışı
Bu salatayı hazırlarken dikkat etmemiz gereken önemli bir husus, sosunun yalnızca zeytinyağından oluşmasıdır. Tuz ve limon eklemiyoruz çünkü probiyotiklerimizden gelen asit ve tuz salata için yeterli geliyor. Malzemeleri doğrayarak salatayı derin bir kâseye yerleştirip üzerine yeteri miktarda zeytinyağı gezdirip güzelce karıştırın. Salatanın içerisine eklenen bir çeşit meyvemiz var, elma ya da şeftaliyi minik minik doğrayarak ve salatanın üzerine eklediğimiz ayrı bir çeşit meyvemiz var, yaban mersini ya da narı da üzerine ekledik. Keten tohumunu da salatayla birlikte karıştırın. Tabaktaki salatanın üzerine önce kıyılmış cevizi, ardından renkli meyvenizi ve son olarak da büyük bir tutam mikrofiliz koyarak servis edebilirsiniz.
Kinoa Kısırı
Malzemeler
Yarım su bardağı beyaz kinoa
Maydanoz, dere otu, nane
1-2 tane taze soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı zerdeçal
1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
Yeteri kadar kaya tuzu
Yeteri kadar öğütülmüş kara biber
Yapılışı
Kinoayı çok iyi yıkayarak işe başlıyoruz. Ardından bire iki ölçü su ile kinoyı pişiriyoruz. Kaynayan suya kinoaları atıp ocağın altını kısıyor ve pilav pişirir gibi tamamen suyu çekene kadar bekliyoruz. Salata malzemelerini doğrayıp sosu baharatları soğuyan soğuyan kinoyı ekleyerek hep birlikte güzelce karıştırıyoruz. Doyurucu ve lezzetli olan kısırımız hazır, öğün olarak yiyebilirsiniz.
Fermente Nohut salatası
Malzemeler
Yarım su bardağı fermente edilmiş ve haşlanmış nohut
Yarımdan az kırmızı soğan
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dere otu
İki üç yaprak taze nane
Bir tutam roka
Bir iki yaprak marul
İki üç adet kuru domates
Bir yemek kaşığı kıyılmış ceviz
1 kaşık ayıklanmış nar
Kaya tuzu
Bir yemek kaşığı Elma sirkesi
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
1 çay kaşığı Sumak
Yapılışı
Fermente ettiğimiz nohutları haşlayıp sonra kullanmak için buzlukta muhafaza edebiliriz. Baklagillerin fermantasyonu bölümüne bakarak bu aşamayı tamamlayınız. Malzeme miktarlarını tek kişilik ya da daha fazla miktarda olacak şekilde çoğaltıp azaltabilirsiniz. Yemeklik doğranmış soğanları, zeytinyağı, sirke, tuz ve sumakla karıştırıp bir miktar bekletmek sosun lezzetini arttırır. Sosu bu şekilde önceden hazırlayıp sonra diğer malzemelerin doğrama işlemine geçerek sosun lezzetlenmesi için gereken süreyi ona tanıyabiliriz. Sosun üzerine nohutları ve diğer tüm yeşillikleri ince doğranmış olarak ilave ediyoruz. Her şey birbiriyle güzelce karıştığında servis kasesine aldığımız salatamızı, üzerine ince doğradığımız kuru domatesleri, narı ve cevizleri de serperek, öğün olarak yiyebilirsiniz.
Ispanak Doyursun-2 kişilik
Malzemeler
Bir küçük bağ ıspanağın yalnızca yaprakları
1 yumurta
Kaya tuzu
Karabiber
Aşağıdaki unlardan yalnızca bir tanesini kullanın;
Siyez unu, kara buğday unu, ince irmik, mısır unu ya da bakliyat unu. (detokstta bakliyat ya da karabuğday ununu tercih ediniz)
Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı
Üzeri için, sumak ve ince doğranmış maydanoz.
Yapılışı
Çok doyurucu bir ana yemek, detoksun yarısından sonra ve bir kez olmak kaydıyla yapılabilir. Ispanaklı makarna ya da mantı denebilir. Ispanağın yapraklarını güzelce yıkıyoruz kurutma makinesinde kurutuyoruz, sonra rondodan çekiyoruz. Yaprakların üzerine bir yumurta bir çay kaşığı kaya tuzu ve biberi ekledikten sonra karışımın içerisine unu ilave ediyoruz. Kıvamı ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un ilavesi yapıp makineden alarak elimizle kıvama getiriyoruz. Hafif unladığımız tezgâhta elimizle bastıra bastıra hamuru inceltiyor minik minik kesiyoruz. Kaynayan suyun içerisine kaya tuzu atıyoruz ardından makarnalarımızı suya bırakıyoruz. İyice pişen makarnaları süzüp servis tabağına alıyoruz Hindistan cevizi yağını eriterek makarnanın üzerine gezdiriyoruz. Üzerine biraz kıyılmış ceviz ve doğranmış maydanoz serperek yanında probiyotik lahana tuşusu, kombu çayı ve bol yeşillikle servis edebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder