Ana içeriğe atla

4/11 Fermente Baklagiller- Mikrofilizler

 



Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

4. Bölüm

İçten Dışa Detoks

11. Kısım

Fermente Baklagiller

Baklagillerde bulunan fitik asit ve lektini uzaklaştırmak, sindirimi kolaylaştırmak besin emilimini arttırmak için fermente ediyoruz. Fermente etmeden onları yemek yukarıda bahsettiklerimizi zıddı yönde hareket ettirmek anlamına geliyor.

Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, maş fasulyesi, barbunya, soya fasulyesi gibi bakliyatın tamamın fermente etmek için aşağıdaki basamakları uyguluyoruz.

1 kilo kuru fasulyeyi güzelce yıkadıktan sonra geniş bir kaba alıp üzerine 4 parmak örtecek kadar su ile dolduruyoruz. İçme suyu olması şart değil. Kabın içerisine yarım çay bardağı kombu çayı ilave edip güzelce karıştırıyoruz. 24 saat bir kenarda ıslanması ve fermente olması için bırakıyoruz ve 24 saatin sonunda üzeri birazcık köpüren ve kabararak suyunu çeken fasulyeleri süzüyoruz, yıkıyoruz yeniden su dolduruyoruz, aynı miktarda kombu çayı ilave ederek yeniden karıştırıyoruz ve 24 saat daha bekletiyoruz. İkinci 24 saatin ardından toplamda 48 saat bekleyen kuru fasulyeleri yeniden süzüp yıkayıp, süzüyoruz. Bu aşamada fermantasyon işlemi artık sona erdiği için istersek fasulyeyi pişirebilir istersek buzdolabı poşetlerini paylaştırarak dondurucuda pişirmeye hazır halde bekleyebiliriz.

 

 

Mikrofilizler

Yeşil mercimek, chia tohumu, keten tohumu, brokoli tohumu, kenevir tohumu gibi pek çok tohumu çimlendirerek gerek mikro filizler elde edebiliriz. Mikro filizler hem protein açısından zengin içerik sunarlar hem de çok yüksek oranda besin sunarlar. Tohum oldukları için fitik asit ve lektinden uzaklaşmanın dışında filizler bize bu tohumları çiğ olarak yeme imkânı verirler, tıpkı taze yeşillikler gibi. Çiğ yendikleri için bütün faydalarından da maksimum düzeyde yararlanırız. 

Yeşil mercimek ya da maş fasulyesi kavanoz içerisinde çimlenir. Bir gece öncesinde ıslatılır suda bekleyen 2 avuç yeşil mercimek süzülür kavanoza alınır. Kavanoz kapağı plastik olmalı ve üzerine tohumların hava alması için delikler açılmalıdır. Kavanoz ters çevrilerek mutfağın bir köşesine bırakılır her gün mutlaka duş aldırıp süzülen kavanozda, ikinci günden itibaren zaten mercimeklerin filizlenmeye başladığı gözlemlenir. Filizlerin boyu üç dört santim olduğunda, bu işlem ortalama 5 gün kadar sürer. Bu süre zarfında 1 litrelik kavanoz zaten ağzına kadar dolmuş olacaktır. Filizler güzelce bol su ile yıkanır, suyun üzerine çıkan mercimeğin boşalan kapsülleri içerisinden alınır süzülen ve kurutucuda kurutulan filizler cam kapaklı bir kabın altına serilen kâğıt havlunun üzerine yerleştirilerek buzdolabında bir iki hafta rahatlıkla muhafaza edilerek kullanılır. Detoks boyunca her gün salata ve smothilere ekleyebilirisiniz.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...