Ana içeriğe atla

4/11 Fermente Baklagiller- Mikrofilizler

 



Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı

İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon

4. Bölüm

İçten Dışa Detoks

11. Kısım

Fermente Baklagiller

Baklagillerde bulunan fitik asit ve lektini uzaklaştırmak, sindirimi kolaylaştırmak besin emilimini arttırmak için fermente ediyoruz. Fermente etmeden onları yemek yukarıda bahsettiklerimizi zıddı yönde hareket ettirmek anlamına geliyor.

Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, maş fasulyesi, barbunya, soya fasulyesi gibi bakliyatın tamamın fermente etmek için aşağıdaki basamakları uyguluyoruz.

1 kilo kuru fasulyeyi güzelce yıkadıktan sonra geniş bir kaba alıp üzerine 4 parmak örtecek kadar su ile dolduruyoruz. İçme suyu olması şart değil. Kabın içerisine yarım çay bardağı kombu çayı ilave edip güzelce karıştırıyoruz. 24 saat bir kenarda ıslanması ve fermente olması için bırakıyoruz ve 24 saatin sonunda üzeri birazcık köpüren ve kabararak suyunu çeken fasulyeleri süzüyoruz, yıkıyoruz yeniden su dolduruyoruz, aynı miktarda kombu çayı ilave ederek yeniden karıştırıyoruz ve 24 saat daha bekletiyoruz. İkinci 24 saatin ardından toplamda 48 saat bekleyen kuru fasulyeleri yeniden süzüp yıkayıp, süzüyoruz. Bu aşamada fermantasyon işlemi artık sona erdiği için istersek fasulyeyi pişirebilir istersek buzdolabı poşetlerini paylaştırarak dondurucuda pişirmeye hazır halde bekleyebiliriz.

 

 

Mikrofilizler

Yeşil mercimek, chia tohumu, keten tohumu, brokoli tohumu, kenevir tohumu gibi pek çok tohumu çimlendirerek gerek mikro filizler elde edebiliriz. Mikro filizler hem protein açısından zengin içerik sunarlar hem de çok yüksek oranda besin sunarlar. Tohum oldukları için fitik asit ve lektinden uzaklaşmanın dışında filizler bize bu tohumları çiğ olarak yeme imkânı verirler, tıpkı taze yeşillikler gibi. Çiğ yendikleri için bütün faydalarından da maksimum düzeyde yararlanırız. 

Yeşil mercimek ya da maş fasulyesi kavanoz içerisinde çimlenir. Bir gece öncesinde ıslatılır suda bekleyen 2 avuç yeşil mercimek süzülür kavanoza alınır. Kavanoz kapağı plastik olmalı ve üzerine tohumların hava alması için delikler açılmalıdır. Kavanoz ters çevrilerek mutfağın bir köşesine bırakılır her gün mutlaka duş aldırıp süzülen kavanozda, ikinci günden itibaren zaten mercimeklerin filizlenmeye başladığı gözlemlenir. Filizlerin boyu üç dört santim olduğunda, bu işlem ortalama 5 gün kadar sürer. Bu süre zarfında 1 litrelik kavanoz zaten ağzına kadar dolmuş olacaktır. Filizler güzelce bol su ile yıkanır, suyun üzerine çıkan mercimeğin boşalan kapsülleri içerisinden alınır süzülen ve kurutucuda kurutulan filizler cam kapaklı bir kabın altına serilen kâğıt havlunun üzerine yerleştirilerek buzdolabında bir iki hafta rahatlıkla muhafaza edilerek kullanılır. Detoks boyunca her gün salata ve smothilere ekleyebilirisiniz.

 

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

4/2 Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor

  Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 2. Kısım Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor Samimi niyetlerle başladığımız her iş, güzelce yeşerip güzel neticeler verir. 21 sayısı aslında yedi sayısının üçlemesidir. Bir eylemi yedi kez tekrar ettiğimizde zihinde onu mühürlemiş oluruz. 21 kere yani üç tur yedi kez o eylemi tekrarladığımızda beynimizde bu konu hakkında yeni nöronlar üretmiş ve onları güçlü hale getirmiş de oluruz. Bu sayede artık bu eylemi yapmak zihne zor gelmez ve zihin eylemi başlarda olduğu gibi sorgulamayı ve eyleme direnmeyi bırakır. Eylemi 28 güne yani dört tura tamamlayarak daha da güçlendirebiliriz. Üç ay boyunca bu yeni alışkanlığı devam ettirdiğimizde artık bu alışkanlık hayatımızın bir parçası haline gelir, eylem beden ve zihinde tam kabule geçer. 21 günlük detoksa başlamadan bir gün önce bizim için hazırlık günüdür . Bu hazırlık detoks boyunca yiyeceğimiz besinlerin alınıp, zararlıların dola

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.