Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı
İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon
4. Bölüm
İçten Dışa Detoks
11. Kısım
Fermente Baklagiller
Baklagillerde bulunan fitik asit ve lektini uzaklaştırmak, sindirimi kolaylaştırmak besin emilimini arttırmak için fermente ediyoruz. Fermente etmeden onları yemek yukarıda bahsettiklerimizi zıddı yönde hareket ettirmek anlamına geliyor.
Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, maş fasulyesi, barbunya, soya fasulyesi gibi bakliyatın tamamın fermente etmek için aşağıdaki basamakları uyguluyoruz.
1 kilo kuru fasulyeyi güzelce yıkadıktan sonra geniş bir kaba alıp üzerine 4 parmak örtecek kadar su ile dolduruyoruz. İçme suyu olması şart değil. Kabın içerisine yarım çay bardağı kombu çayı ilave edip güzelce karıştırıyoruz. 24 saat bir kenarda ıslanması ve fermente olması için bırakıyoruz ve 24 saatin sonunda üzeri birazcık köpüren ve kabararak suyunu çeken fasulyeleri süzüyoruz, yıkıyoruz yeniden su dolduruyoruz, aynı miktarda kombu çayı ilave ederek yeniden karıştırıyoruz ve 24 saat daha bekletiyoruz. İkinci 24 saatin ardından toplamda 48 saat bekleyen kuru fasulyeleri yeniden süzüp yıkayıp, süzüyoruz. Bu aşamada fermantasyon işlemi artık sona erdiği için istersek fasulyeyi pişirebilir istersek buzdolabı poşetlerini paylaştırarak dondurucuda pişirmeye hazır halde bekleyebiliriz.
Mikrofilizler
Yeşil mercimek, chia tohumu, keten tohumu, brokoli tohumu, kenevir tohumu gibi pek çok tohumu çimlendirerek gerek mikro filizler elde edebiliriz. Mikro filizler hem protein açısından zengin içerik sunarlar hem de çok yüksek oranda besin sunarlar. Tohum oldukları için fitik asit ve lektinden uzaklaşmanın dışında filizler bize bu tohumları çiğ olarak yeme imkânı verirler, tıpkı taze yeşillikler gibi. Çiğ yendikleri için bütün faydalarından da maksimum düzeyde yararlanırız.
Yeşil mercimek ya da maş fasulyesi kavanoz içerisinde çimlenir. Bir gece öncesinde ıslatılır suda bekleyen 2 avuç yeşil mercimek süzülür kavanoza alınır. Kavanoz kapağı plastik olmalı ve üzerine tohumların hava alması için delikler açılmalıdır. Kavanoz ters çevrilerek mutfağın bir köşesine bırakılır her gün mutlaka duş aldırıp süzülen kavanozda, ikinci günden itibaren zaten mercimeklerin filizlenmeye başladığı gözlemlenir. Filizlerin boyu üç dört santim olduğunda, bu işlem ortalama 5 gün kadar sürer. Bu süre zarfında 1 litrelik kavanoz zaten ağzına kadar dolmuş olacaktır. Filizler güzelce bol su ile yıkanır, suyun üzerine çıkan mercimeğin boşalan kapsülleri içerisinden alınır süzülen ve kurutucuda kurutulan filizler cam kapaklı bir kabın altına serilen kâğıt havlunun üzerine yerleştirilerek buzdolabında bir iki hafta rahatlıkla muhafaza edilerek kullanılır. Detoks boyunca her gün salata ve smothilere ekleyebilirisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder