29 Temmuz 2024 Pazartesi

 Yıllar Sonra Beklenen O Tarif Geldi






2016 yılının Temmuz ayında, henüz Fermente Mutfağım evimin mutfağındayken, ikiyüzün üzerinde ürünü evde formüle edip, üretip, kullanıp, onaylayıp, internet üzerinden kullanıcıyla buluşturmaya başlamıştım. Formüle ettiğim ama ürün kategorisine geçemeyen bir ürünüm daha vardı, sizlerle paylaşamadığım ya da paylaşmadığım. Bu ürünün hem formülü gizli kaldı, hem ürün olamadı yani sizin hayatınıza dokunamayan, benim hayatımda da tutunamadı.

Bahsi geçen bu ürünüm doğal bir temizlik ürünüydü. Ürünün o dönemdeki yazısına %100 Bitkisel, Ev Yapımı Yağ ve Kir Sökücü başlığından ulaşarak okumanızı rica edeceğim, zira yazının devamını ve ürünün vücuda geliş hikayesini anlamak için bu yazıyı okumak gereklidir.
Geçmişte mutfağımda yer bulamayan bu ürünün zamanı ise şimdi geldi.Bu ürünün hikayesi 2016 da yazılmıştı ama ürün hayata geçmediği için hikaye yarım kaldı. İşte ürünün geçen 8 yılda tamamlanan hikayesi.
Evren bizim tesadüf olarak adlandırdığımız çeşitli inanılmaz rastlantısal olaylarla doludur ve bunların en ufağı bile aslında tesadüf değildir. Belki de bu tür olaylar aslında hep olmaktadır ancak bizim farkındalığımıza takılmamış da olabilir. Bu gün bu ürün bana yeniden geldi, yani adeta yeniden dile geldi ve zamanının artık şimdi olduğunu söyledi. Birden ve hiç planlanmamış şekilde kendimi bu eski ürünün formülünü ararken buldum. Sitede ürünün formülünü yazmamıştım, eski defterleri açtım ama nafile, oraya da not etmemişim. Ürün girdileri tamamen aklımdaydı zaten ama belki hangi malzemeden ne kadar eklediğime dair bir ipucu bulurum diye formül aradım, ancak bulamadım. Hemen temizlik üretim mutfağına girdim, artık Fermente Mutfağım, aradan geçen 8 yılda bir çok mutfaktan oluşan koca bir mutfağa dönüştü ne de olsa. Aldım malzemeleri önüme ve başladım ekleyip karıştırmaya. İlk denememde sonuç mükemmel oldu. Bu sonucu tevazu ile nasıl paylaşırım bilmediğimden olanı olduğu gibi size anlatmaya karar verdim. 



Ürünü pompalı şişeye aldıktan sonra gördüm ki, ürün çok kısa bir sürede faz ayrılması yapıyor, yani sulu kısım aşağıda kalırken köpük gibi olan beyaz kısım üste çıkıyor. Tüm doğal ürünlerimden bu faz ayrılmasına son derece aşinayım, çözümü ise çok basit;
Her kullanımdan önce güzelce çalkalanmalı. 
Üretim alanında yağlı kirli bir yer arayışım ürünü formüle etmemden biraz daha uzun sürdü. Sağolsun üretim personelimin titiz çalışması, bu beklenmedik Ar-ge çalışmamda tarafımca tescillenmiş oldu. Ama kirli bir yer bulana kadar en ücra köşelere bakmaya devam ettim. Mikrodalga geldi aklıma üretim tesisimizi geçtiğimiz yıl sonu Taraklı'ya taşımıştık ve o zamandan beri kullanılmamış. Kesin gözden kaçmıştım dedim açtım içini ama o da tertemizdi. Hemen ocağa yöneldim, ilk bakışta görünen yüzeyleri tertemizdi. Ocak gözlerinin altına bakınca aradığım ince çizgiler halindeki kurumuş yağ birikintisini nihayet buldum. Elimi sürdüm tam istediğim yoğun ve yapışkan kıvamlı ve tellemeden asla çıkmayan türdendi. Ürünü çalkaladım üzerine sıktım ve hiç bekletmeden peçeteyle sildim. İşte bu...

Öncesi




Doğal temizlik ürününü o zaman yağ sökücü olarak adlandırmıştım. Çünkü temizlikte en güçlü formül zor yağları çözebilen bir formüldür diye düşünmüştüm. Fırın, ocak vs de birikmiş ve sertleşmiş yani zaman aşımına uğramış yağları bile çözebilen bir temizlik ürünü formülüydü ve buna rağmen en ufak temizlikte dahi kullanabileceğimiz tertemiz bir içeriğe sahip. Evin her yerinde mutfak, banyo, odalar, yerler, duşa kabin, lavabolar, wc ve tabiki zor kirler ve beklemiş yağlar. Yapılması gereken kirlerin zorluk durumuna göre doğal temizlik sıvısının sulandırmak ve ya yoğun formülü direk kullanmak.
Dolayısıyla geçen zaman içinde ürünün ismi daha genel bir tanıma dönerken, benzer içerikli ürünler de piyasada yerini almaya başladı. Ben de artık zamanı gelmiş bu ürünü sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Gelelim tarife, malzemeler son derece basit, uçucu yağı da sayarsak yalnızca 4 bilenşenden oluşuyor. Arap sabunu olarak Fermente Sıvı Arap sabunu kullandım, katıyı açmak biraz zahmetli olacağından,hazır açılmışı hem de kombucha enzimleri ile zenginleştirilmiş olanı ekledim. Sirke olarak beyaz sirke kullandım, ne de olsa temizlik ürünü, elma sirkemize gerek yok. Uçucu yağ olarak portakal ekledim limon da olur çok da yakışır. Tüm malzemeyi blenderle çözelti tamamen homojen oluncaya dek bir kaç kez, aralarda bekleyerek karıştırdım. Toplam karışımın homojen olma süresi üç günü buldu. Son olarak uçucu yağını da ekleyip yine güzelce karıştırıp şişeye döktüm. Ve işte süper güçlü doğal temizlik ürünümüz hazır. Evinizdeki tüm temizlik ürünlerinin yerine geçecek tek bir ürün. Hem de kendi mutfağınızda yaptığınız temiz içerikli, kirletmeden temizleyen, evinizin dolayısıyla bağırsaklarınızın florasına destek veren bir temizleyici. Müthiş değil mi?
Temizlik ürünü illaki zararlı olmak zorunda değil, tamamen faydalı da olabiliyor. Bu fayda eviniz ve bedeninizle, sevdiklerinizle de sınırlı kalmıyor, gezegenimize yani evrenimize de fayda sağlayarak temizlik yapmamıza yardımcı oluyor.

Ve Sonuç



Malzemeler
8 Yemek kaşığı Fermente Sıvı Arap Sabunu
2 yemek kaşığı karbonat
100 ML sirke
500 ML su
15 damla uçucu yağ

Haydi güzel temizlemeler, ne de olsa temizlik imandandır...

Sevgilerimle
Ferda Uslu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder