Ana içeriğe atla

El Yapımı Soğuk Press Sabunlar




Sıradan ticari bir sabunun içinde aşağıdaki kimyasallar yer alır: 
  • Sodium İsethionate - deterjan* Stearik Asit - plastik
  • EDTA - sentetik koruyucu, göz ve sinüsleri rahatsız edebilen bir madde
  • Titanium Dioxide - beyazlatıcı
  • Propilen Glikol - petro kimya ürünü
  • Sodium Lauryl Ether Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Ether Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate sıvı sabun, şampuan, diş macunu gibi ürünlerde kullanılan deterjanlar.

Hangi yağ kullanılarak en iyi sabun yapılır?

Zeytinyağı dediğinizi duyar gibiyim. Ama cevap tam olarak bu değil. 
“En iyi sabun en iyi yağdan değil en iyi yağ karışımından yapılır.”
Her yağın kendine has özellikleri ve asitleri vardır, dolayısıyla her bir yağdan yapılacak sabunun yağa bağlı olarak kendi karakteristik özelliği olur. 
Hiçbir yağ yoktur ki tek başına sabun yapıldığında en iyi sonucu versin. Mesela sadece zeytinyağı ile yapılacak sabunun serttir ve soğuk sularda köpürme özelliği yeterince iyi değildir. Köpüğü ince ve zayıftır. Daha iyi bir sabun için zeytinyağı farklı özellikte yağlarla karıştırılarak sabunlaştırılmalıdır.
Böylelikle her yağın kendi sabunlaşma faktöründen çıkan sonucu yani kiminin cildi nemlendirme, kiminin iyi köpürme, kiminin cildi çok iyi besleme vs özellikleriyle ortaya mükemmel bir sabun çıkar.

Fermente Mutfağım Sabunları Nasıl Yapılır?

Soğuk işlem sabunlarımız, %50 oranında yemeklik zeytinyağı %40 oranında Hindistan cevizi yağı, kakao ve Shea yağı, hurma yağı gibi katı yağlar ve %10 oranında sabunun ismini aldığı yağ karışımıyla ve lye kombinasyonu kullanılarak yapılır. Sabunlaşma işleminde lyenin  yağlarla etkileşime girdiğinde gliserin oluşturur ve tüm kostik nitelikleri kaybolur. Kullanılan zeytinyağı ve katı yağlar, sabunun ne kadar sert ya da yumuşak olmasını ve ne kadar iyi köpürmesini belirler.
Elde ürettiğimiz sabunlarımızda, sabunlaşma esnasında yüksek oranda gliserin ortaya çıkar. Dolayısıyla bu yöntemle ortaya çıkan sabun, aynı zamanda bir cilt bakım ürünü olur. 

Yalnızca saf zeytinyağı ve organik katı yağlar içeren sabunlar bulmak istiyorsanız el yapımı sabunlarda da tıpkı ticari olarak üretilmiş sabunlarda olduğu gibi, etiketleri okumanız gerekir. Cildinizde kimyasal taksit istemiyorsanız yapay renkler veya kokular kullanılan sabunlardan kaçının.


Özetlemek gerekirse, cildiniz ve gezegenimiz için en iyi sabun, el yapımı, organik, tamamen doğal soğuk işlem sabunlardır. Bu muhteşem hazinelerden birini denediğinizde, bir daha asla 'marketten satın alınmış' sabunlardan memnun kalmayacaksınız. Bu yüzden kendinize ve dünyanıza büyük bir iyilik yapın ve GERÇEK sabun kullanmaya başlayın. 

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...