Ana içeriğe atla

Fermente Temizlik Dönemi Başlıyor




Geleneksel temizliğe baktığımızda Atalarımız sadece 3 malzeme ile yüzyıllar boyunca hem bedenlerini hem yaşam alanlarını temizlediklerini görüyoruz.
Su, yaşam Kaynağı olduğu için temizliğin de ana unsuru oldu hep.
Sirke: Atalarımız fermantasyon yöntemiyle ürettikleri sirkenin antibakteriyel özelliklerini keşfettiklerinde, sirkeyi tüm yaşam alanlarına yayarak hem tedavide hem temizlikte kullanmaya başladılar.
Sabun: Doğal yağlardan yaptıkları sabunlarla saçlarını, bedenlerini, giysilerini ve çevrelerini temizlediler.

Yalnızca su, sirke ve sabunla, Kendi bedenlerinde, evlerinde ve çevrelerinde canlı doğal floranın dengesini bozmadan, yaşayan bir temizlik sağladılar.

Peki günümüzde?

Atalarımızın üç temel ürünle yaptıkları temizliği, günümüzde, bizde oluşturulan hijyen algısı yüzünden yüzlerce ürünle zor yapar hale geldik. Bütünü zehirli kimyasal içerikten oluşan ve sentetik kokularla temizlik hissi yaratan, solunması, dokunulması halinde ciddi problemler çıkaran, yanlışlıkla içilmesi halinde ise hayati tehlike arz eden birçok toksin temizlik ürünlerinden hijyen uğruna medet umar durumdayız. Toksin temizlik ürünleri zehirli içerikleriyle evimize girip, kıyafetlerimizi, mutfağımızı, tuvaletimizi ve yaşamızı ele geçirdiler. 
Hijyen sağlamak için kullandığımız bu temizlik ürünleri, mikropları iyi veya kötü olarak ayırmaz, onları tamamen yok etmeyi hedefler. 

Peki mikropları tamamen yok edebiliyorlar mı?

Mikrop ve bakteriler her 15 dakikada içerisinde, bir nesil üreyebildikleri için, bu sorunun yanıtı “kısa bir süreliğine yok edebilirler” olabilir. Mikroplar yeniden hem de her seferinde daha da güçlenerek, hızla üremeye devam ederler.
Görünen o ki, toksin temizlik ürünleriyle mikropların tamamına açmış olduğumuz bu savaşta, kendimizi yavaş yavaş zehirleyerek öldürüyoruz. 

Çözüm ne? 

Çözüm: Mikrop ve bakterilerin zararlı olanları kadar bize ve doğaya faydalı olanlarını da kabullenmek ve zararlı mikroplardan kurtulmak için, faydalı mikrop ve bakterilere odaklanmak!

Doğal koruyucularımıza yani faydalı bakterileri ve mikroplardan oluşan ordumuza tekrar güvenmenin zamanı geldi. Bir komutanın ordusu olmadan savaş kazanmasının imkansız olduğunu herkes bilir.
Mutfağımızı, Tuvaletimizi, Kıyafetlerimizi, Bulaşıklarımızı temizlerken kullandığımız ürünler evimizin doğal mikro florasını oluşturur. Bağırsak floramızın sağlığını ise ağız yoluyla aldığımız besinler kadar, yemediklerimiz ve evimizin doğal florası belirler.
Mikropların ve bakterilerin de hayatta kalmak için temel ihtiyaçları diğer canlılarla aynıdır. Barınma-beslenme ve üreme. İç güdüsel olarak, barındıkları bölgeye giren her mikrop onların düşmanıdır, onları yok ederek evlerini korurlar.
Toksin temizlik ürünlerinden arınmış bir yaşam alanında, dost bakteriler üreyebilir ve düşman bakterilerle doğal olarak savaşırlar.
Evinizdeki kötü mikroplara savaş açmış dost (FLORA) mikroplardan oluşan bir ordunuzun olması size de müthiş hissettirmiyor mu?

Fermente Temizlik

İnsana ve doğaya faydalı yaşayan temizlik... 

Doğal fermantasyon esnasında gelişen Organik Asidik Asit ve canlı (Dost) bakterilerin gücü, temizlikten beklenen klasik Anti-mikrobiyal ve dezenfektan özelliklerden çok daha fazlasını bize veriyor. Çünkü "Yaşayan Temizlik" doğal denge demektir. 
İnsan bedeni, yaşadığı ev ve doğadan bağımsız değildir. Yaşadığınız yeri toksinlerle zehirlemeye devam edip, sadece doğal beslenmeye devam sizi korumaz.
Doğal ortamda zararlı bakteriler dengeli bir şekilde vardır, hiçbir zaman tamamen yok olmazlar, ancak çoğalıp güçlenirlerse bizim için bir tehdit oluşturabilirler. Dengeyi sağlayacak faktör ise iyi bakterilerin doğal popülasyonudur.  Tümünü hedef alan toksin temizlik ürünleri, iyileri de yok eder, böylece doğal flora ve denge unsuru ortadan kalkar. Siz evinizde bile bulunmayan faydalı askerleri, bedeninize, bağırsaklarınıza davet etmek için türlü besin ürünlerine yönelirken, onlar toksin ürünlerin etkisiyle sizden hızla uzaklaşmıştır bile. 
Beslenme sadece ağız yoluyla olmaz. İçten ve dıştan sağlıklı beslenme ancak geleneksel yöntemlerle mümkün olabilir.

Fermente Mutfağım size bir ürün çeşidi değil, yaşam şekli sunar. 

  • gıda ürünlerimiz ile bedenimizin içini, 
  • kozmetik ürünlerimiz ile bedenimizin dışını, 
  • temizlik ürünlerimiz ile de bedenimizin temas ettiği ve her şeyi, hatta  soluduğumuz havaya özen gösteren bir yaşam şeklidir bu.

Bu insana ve doğaya verdiğimiz değerdir.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/






Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...