Sirke anası Jelimsi, opak, hemen kopmayan ilginç dokusuyla ilk bakışta “bu da ne” tepkisine sebep olabilecek nitelikte görünebilir. Sonraları onu tanıdıkça onu çok sevip aşk yaşayacaksınız dersem lütfen beni yadırgamayın ve bu fikre kendinizi hazırlayın.
Özellikle sirke kurarken maya olarak kullanılan sirke anasının sayesinde, yeni kurduğunuz sirkenin kendi anası sirke üzerinde oluşmaya başladığında bu bebek sirke anasıyla aşk yaşamaya, her gün konuşup, tıpkı tomurcuklanan bir çiçekmiş gibi gün be gün büyüyüp gelişmesini, heyecanla takip etmeye başlarsınız.
Eski zamanlardan herkesin bildiği, yaşadığımız zamanda ise endüstriyel sirkelerde asla bulunmadığı için kendisini bilenlerin çok az olduğu, kimilerinin ise belki ilk kez Fermente Mutfağım Organik Elma sirkesi aldığında şişenin içinde onu görünce tanıştığı, henüz tanışmayanların da bu yazı ile tanışacağı nam-değer “Sirke Anası” dediğimiz canlı huzurlarınızda.
Nasıl yani canlı mı ve öyleyse yaşamını nasıl sürdürüyor?
19. yüzyılın başlarında Alman bilim adamı Friedrich Kützing, sirkenin anasının, canlı bir biyolojik organizma olduğunu ve sirke fermantasyonunun biyolojik bir süreç olduğunu doğruladı ve sirke anasına da “sirke bitkisi” adını verdi.
Sirke anası çok asidik bir bakteri suşu olan asetobacter'den yapılmış bir selüloz maddesidir. Asetobacter alkolü asidik asite dönüştüren bakteri suşudur.
Nasıl yaşadığına gelince. Öncelikle bir ömrü yoktur, uygun ortamda sonsuza kadar bile yaşayabilirler.
Kendi sirkesinin içerisinde ağzı kapalı olarak cam bir kavanozda karanlık ve oda ısısı tabir edebileceğimiz derecelerde kalmalıdır. Çok sıcakta ekşir, çok soğukta donabilirler. Bu şekilde muhafaza edilirken oksijen olmadığı için ana da çok fazla değişim ve gelişim göstermez ama ölmez de. Gayet canlı ve diri olarak uzun yıllar yaşayabilir.
Bakterilerin sirke yaptıklarını biliyoruz, ama neden anaya ihtiyaçları var?
Sirkenin anası bakterilere selülozden inşa edilmiş kolektif bir yuva sağlar. Bakterilerin hayatta kalmak ve sirke yapmak için ihtiyaç duydukları havadaki tüm oksijen değişimini daha verimli bir şekilde yapmalarını sağlar.
Elma sirkesi yaparken elmadaki şekeri parçalayan, şekeri alkole, alkolü de asetik aside dönüştüren bakteri kolonisi bu selülozden oluşan opak maddenin ruhunu oluşturur.
Paki Selüloz Nedir?
insandaki sindirim sistemi tarafından parcalanamayan ve sadece kalın bağırsaktaki seluloz bakterilerinin parçalayıp sindirdiği maddeye selüloz denir. Selüloz, bitkilerin hücre duvarını oluşturan başlıca yapı maddelerinden birisidir, sindirilemeyen liflerdir yani prebiyotiktir.
Lifler ve selüloz düzenli ve sağlıklı dışkılamanın gerçekleşmesi için beslenmemizin olmazsa olmazlarındandır.
Sirkenin anası, selüloz yapısında olduğu için prebiyotik adı verilen sindirilemez karbonhidratlar bakımından zengindir.
Prebiyotik Nedir?
Prebiyotik sindirilemeyen gıda parçalarıdır ve faydalı bakterileri besleyerek kalın barsakta üremelerini sağlar. Prebiyotikler, bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin besinleridir. Onların çoğalıp gelişmesinde baş rolü oynayan bir nevi probiyotiklerin gıdasıdır.
“Sirke anası” doğal yöntemlerle fermente edilmiş ve pastörize edilmemiş sirkelerin içerisinde şişelendikten sonra bile yeniden oluşabilir, çünkü bu şekilde üretilen bir sirke yararlı canlı bakteriler içerir. Sirke anasının yeniden oluşması bu üretim sürecinin doğrulanması gibidir, beklenen de zaten budur.
Sirke anasının kullanım alanları;
-Küçük miktarlarda yeyecek ve içeçekle birlikte yutulabilir,
-Sirke kurmak için elma kadar temel bir malzemedir.
-Ciltte ağrı, sızı ya deri problemlerinin olduğu bölgeye maske olarak uygulanabilir.
Sağlıkla Kalın
Ferda Uslu
ilk sirke denememde olusmadi. elmalar dibe coktu, kokusu degisti filan ama analari yok. suzdum, bekletiyorum hala, olursa diye.
YanıtlaSilbir bu bir de eksi maya. bir turlu tutmadilar ya. her turlu imkan sagliyorum ama olmuyorlar. 455 kere de olsa denemye devam, olmadi dezenfektan yaparim artik.