Ana içeriğe atla

Lakto Fermente Lahana Turşusu İçin İnanılmaz Beslenme Ve Bakteriyel Veriler



Lakto fermente, probiyotik lahana turşusunda bulunan vitamin ve mineraller

Vitamin A, B vitaminleri, Vitamin C, Vitamin K ve Vitamin U. 
Mineraller; demir, potasyum, iyot, kalsiyum, magnezyum, manganez ve sodyum ile birlikte eser miktarda fosfor, klor, kobalt, flor, silikon, bor, bakır, çinko, kükürt ve selenyum.

C Vitamini

Lahana, fincan başına yaklaşık 30 mg C Vitamini içerir, ancak fermente edildiğinde, fincan başına 600 mg'a kadar çıkabilir .

Aşırı C vitamini eksikliğinin yol açtığı bir hastalık olan Scurvy, yüzyıllarca denizcileri rahatsız etti. Aşağılık bir tedavi bulmaya yönelik bir deney olarak, Kaptan James Cook, 1768'de İngiltere'den Güney Pasifik'e gittiğinde 7.860 kilo lahana turşusu ile yelken açtı. Aşağı yukarı üç yıl sonra isyancılara atfedilen tek bir ölüm olmadığını bildirmek için eve döndü.

K2 Vitamini

K2 Vitamini veya menaquinone, bağırsak florası tarafından üretilen ve natto,
çiğ otlarla beslenen süt ürünleri, otlarla beslenen karaciğer, yumurta sarıları ve bazı fermente gıdalarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. Araştırmalar, K2 Vitamininin, kalsiyum ve diğer minerallerin, kemiklerin güçlendirilmesi için kemik matrisine bağlanmasına yardımcı olma kabiliyetinden dolayı uzun vadeli kemik sağlığı için en önemli besinlerden biri olduğunu göstermiştir.

K2 vitamini fermantasyon sürecinde oluşur, lahana turşusu ve diğer fermente gıdaları iyi K2 Vitamini kaynakları haline getirir.

Lahana turşusu, tek bir porsiyonda 10 mcg K2 Vitamini içerir.

U Vitamini

U vitamini gerçek anlamda bir vitamin değildir, bunun yerine S-Metilmetionin enzimini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ek olarak veya gıdalardan alındığında, Vitamin U'nun ülseratif kolit, asit reflü ve peptik ülser de dahil olmak üzere çeşitli gastrointestinal durumları tedavi edebileceği gösterilmiştir . Ek olarak, U vitamini sigara dumanına alerjik reaksiyonları azaltabilir.

U Vitamini, çiğ lahana ve lahana turşusunda, fermantasyon işleminin daha biyolojik olarak kullanılabilir olmasını sağlar.

Lakto fermente, probiyotik lahana turşusunda bulunan probiyotiklerin çeşitleri ve türleri


Birçoğunun lahana turşusu tüketmesinin temel nedeni canlı ve aktif probiyotiklerdir. Probiyotikler, fermantasyon sırasında ortamda oluşan  bakterilerdir. Bu çeşitli probiyotik türleri, yiyecekleri daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olur ve bağırsaklarınızın besinleri emme kabiliyetini artırır. Lactobacillus plantarum ve Lactobacillus acidophilus lahana turşusunda bulunan süper starlardan birkaçıdır.


Lactobacillus plantarum

Çubuk şeklindeki Lactobacillus plantarum  son derece dayanıklıdır ve bağırsağınızı kolonileştirmek için kolonunuza giderken midenin asitli koşullarında hayatta kalır. Lactobacillus plantarum , vücudunuzda patojenik bakterilere ve ayrıca yiyeceklerde tüketilen bakterilere karşı savunma olarak kullandığı hidrojen peroksit üretme kabiliyetiyle bilinir. Lahana turşusu dominant bakteri türüdür.

Lahana turşusunda bulunan diğer bakteri türleri


Probiyotikler koloni oluşturan birimler veya “CFUS” olarak ölçülür. Bakteriler cins ve türlere göre tanımlanır. Cins, bakteri ismindeki ilk kelimedir; Bakterilerin ait olduğu büyük gruptur. 
Tür; bireysel bakteri türüdür.

Yurtdışında bulunan birkaç şirket, ürünlerini üçüncü taraf laboratuar testlerinden geçirmiş ve ürün etiketlerinde bakteri listelemiştir. Çeşitli etiketlere göre 80 Milyar ile 200 Milyar arasında bakteri kolonisi paketleme sırasında bir porsiyonda mevcut. Bir etikete göre, ürün soğuk tutulursa bakteri sayımı korunur.

Lahana turşusunda şu anda bilinen probiyotiklerin bir listesi, 


Lactobacillus acidophilus 
Lactobacillus brevis 
Lactobacıllus coryniformis 
Lactobacıllus curvatus 
laktobasilus delbrückeii 
Lactobacıllus hammesii 
Lactobacillus paracasei 
Lactobacillus paraplantarum 
Lactobacillus plantarum 
Lactobacillus rhamnosus 
Lactobacillus reuteri 
Lactobacillus sakei 
Lactobacillus salivarius 
Lactococcus lactis 
Leuconostoc argentinum
Leuconostoc citreum 
Leuconostoc fallax 
Leuconostoc mesenteroides 
Pediococcus acidilactici 
Pediococcus cerevisiae 
pentosaceus¹ Pediococcus 
Weissella koreensis 
Weissella türleri

Yararlı sindirim enzimleri


Sindirim enzimleri, biyolojik olarak vücutta bulunan aktif proteinlerdir. Vücudumuz probiyotik üretemez, ancak probiyotikler enzim yapar.

Enzimler, gıda moleküllerini kan dolaşımınıza kolay emilebilmesi için daha küçük yapı taşlarına bölerek sindirir. Enzimler, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide ekşimesi ve genel rahatsızlık gibi genel sindirim sorunlarının giderilmesinde etkilidir.

Üç ana sindirim enzimi kategorisi vardır


Proteaz , bu proteinleri peptitlere ve amino asitlere böler.

Nişastayı vücudunuzun emebileceği basit şekerlere dönüştüren amilaz .

Optimal sindirim için gıdalardaki yağları parçalayan Lipaz .

Daha iyi sindirim için, özellikle yaşlandıkça diğer çiğ meyve ve sebzelere ek olarak lahana turşusu gibi fermente edilmiş yiyecekleri tüketmek önemlidir, çünkü yaşlandıkça vücudumuzun enzim üretiminin azaldığına inanılır.

Ayrıca bizim için son derece yararlı olan şey, yiyecekleri iyice çiğnemek. Tükürük bezlerimizde üretilen enzimler çiğnemeye başlar başlamaz nişastaları ve yağları parçalar.

Antioksidanlar

Antioksidanlar, çoğunlukla meyve ve sebzelerde bulunan ve serbest radikalleri kan dolaşımından etkisiz hale getirip kaldırarak vücuda yarar sağlayan güçlü maddelerdir. Daha önce tartışılan C Vitamini, lahana turşusunda bulunan önemli bir antioksidandır.

Lahana turşusu , hem lutein hem de zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Her ikisi de gözlerimizin retinasında yüksek konsantrasyonlarda bulundukları gözlerde sağlıklı hücrelerin korunmasına yardımcı olurlar. Bu antioksidanların zararlı yüksek enerjili mavi ışığın dalga boylarını filtreleyebilme yeteneği. Muhtemelen kataraktın önlenmesinde rol oynarlar.

Yeşil yapraklı sebzeler ve yumurtalar da iyi lutein ve zeaksantin kaynaklarıdır.

Diyet lifi


Çoğu sebze gibi, lahana da kalorisi düşük ve lif oranı yüksektir. Lif, sağlıklı ve dengeli bir diyetin önemli bir parçasıdır. On yıl boyunca 1.600'den fazla yetişkin izleyen bir çalışmada , en fazla lif kullananların düşük lifli tüketicilere kıyasla hipertansiyon, diyabet, demans, depresyon ve sakatlıktan arındırılmış olma olasılıkları yüzde 80 daha fazla .

57 GR lahana turşusu porsiyonu 2 gram lif içerir.
Prebiyotik lif bakımından zengin yiyecekleri de tüketme ihtiyacımız var. Bunlar meyveler, pırasalar, jicama, lahana, sunchokes, avokado, ıspanak, roka, sarımsak, soğan, hindiba kökü, olgunlaşmamış muzlar, çiğ fındık, rezene, bamya, biber, brokoli , turp, ham kakao.
Bu yiyecekler sadece bağırsak sağlığınız için harikalar yaratmaz, aynı zamanda bağırsaklarınızdaki milyonlarca mikropu beslemek için prebiyotik lifler gerekir.


Lakto fermente, probiyotik lahana turşusunda bulamayacağınız bir kaç şey

E. Coli, Salmonella, C. Botulinum  Ve Diğer patojen bakteriler 

Fermantasyonun güzelliği, fermantasyon sırasında oluşan laktik asidin, patojenik bakterilere sakıncalı bir ortam yaratma kabiliyetidir.

Laktik asit bakterileri, sebzelerdeki şekerleri tüketmek ve bunları laktik aside dönüştürmek konusunda birinci sınıf sporculardır. Bu laktik asit, Salmonella ve E. coli de dahil olmak üzere patojenik bakterilerin yok edilmesinde diğer asit tiplerinden (asetik asit, sirke içindeki asit dahil) daha etkilidir . Asitin bakterileri öldürme kabiliyetinin ve fermente edilmiş gıdaların bu kadar güvenli olmasını sağlayan düşük pH'ın bir kombinasyonudur.


57 GR lahana turşusu aşağıdaki bileşenleri içerir


20 kalori 
0 gram yağ 
2 gram lif 
4 gram karbonhidrat 
2 gram şeker 
1 gram protein 
330 miligram sodyum,% 14  
100 miligram potasyum,% 3 
75 miligram C Vitamini,% 30 
10 mikrogram Vitamin K,% 45 
179 IU Vitamin Bir 
40 miligram kalsiyum,% 2 
1 miligram demir,% 6 
17 mikrogram folat,% 6 

Fermente Mutfağım organik sertifikalı, lakto fermente, probiyotik lahana turşusu, pastörize edilmez ve yukarda bahsi geçen tüm faydaları içerir.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/








Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...