Ana içeriğe atla

Doğal Fermente Organik Çiğ Elma Sirkesi




“Tüm hastalık bağırsakta başlar,” dedi Hipokrat bir zamanlar.
Sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak, iyi sindirim, kilo kaybı, gelişmiş ruh hali, iyi bir hafıza ve daha fazlası için önemlidir. Hatta bu önem ve etki nedeniyle bağırsaklarımız artık “ikinci beyin” olarak adlandırılıyor.

İkinci Beynini Rahatlat ve Rahatla

İyi bakteriler, sağlıklı bir bağırsağın anahtarıdır. Bağırsaklarımıza sürekli iyi bakteri (probiyotikler) almamız önemlidir, ancak bu bakterileri korumamız ve beslememiz de bir o kadar gereklidir. Elma sirkesinin önemi işte tam bu aşamada devreye giriyor.
Doğal fermantasyonla üretilmiş canlı bir elma sirkesi, bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısının korunmasını sağlar. Çünkü böyle üretilen bir sirke “Prebiyotiktir “ ve sindirimi de çok kolaydır. Prebiyotikler bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin ana besin kaynağı olduğu için, onları korur ve orada kalmalarını sağlarlar. Elma sirkesi diğer prebiyotik olan lifli gıdalardan farklı olarak, fermente bir üründür. Elma sirkesinin fermente bir ürün olması onu, tüm bu prebiyotik kategoride yer alan çiğ sebze ve meyvenin en tepesinde olmasının başlıca sebebi yapar. Elma sirkesini bu kadar faydalı yapan anahtar faktör de zaten doğal fermantasyon tekniğidir. 


İkinci Beyininiz, bağırsaklarınızı nasıl bilirsiniz?

Bağırsak denilince aklınıza, uzun bir boru ve sadece boşaltım için çalışan bir sistem gelebilir, ancak bağırsağın büyülü dünyasına göz attığınızda bu düşünceniz tamamen değişecek ve bu dünya sizi emin olun çok şaşırtacak.
Araştırmacılar mikroskoplarını bu gizli dünyaya çevirdiklerinde, dikkat çekici bir şey keşfettiler: Bakterilerden oluşan bir ekosistemin ve bağırsaklarımızda faaliyet gösteren geniş bir sinir ağının varlığı. Bu ekosistem bizim ikinci beynimizdir ve omurilikten daha fazla “100 milyon nöron” içermektedir. Bu, bağırsak sağlığınızın ruh halinizi güçlü bir şekilde etkilediğini gösterir.
Çalışmalar, sağlıklı ve çeşitli bağırsak mikroplarına sahip olanların, herhangi bir hastalıktan muzdarip olma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu bilgi hijyenik tabir edilen, mikroplardan daha izole ortamlarda büyüyen, sıklıkla antibiyotik alan ve abur cubur yiyen çocukların sağlıksız bir mikrobiyomu yani florası olduğu gerçeğiyle yüzleştiğimizi gerektirir.

Serotonin “iyi hissetme” vericisidir ve onun gibi beyin kimyasallarından bazıları bağırsak sağlığınızdan etkilenir. Bu nedenle, bağırsak sağlığınızı korumak, vücudunuzdaki serotonin seviyelerinin uygun şekilde üretilmesini ve korunmasını sağlar.

Fermente elma sirkesi, fantastik bir şekilde doğal anti-histamin, idrar söktürücü ve besin takviyesidir. Vitamin içeriği oldukça yüksektir, çünkü ısıl işlem görmediği için çiğ yani canlıdır.
En mantıklı kullanımlardan birisi, elbette, bir bardak içme suyuna bir-iki kaşık fermente elma sirkesi koyup sabah ilk iş olarak içmektir. Bu, vücudu temizler ve detoks yapar. Bu uygulamayı gün içerisinde yemeklerden önce ya da sonra, hatta yemeklerle birlikte bile yapabilirsiniz.

Fermente elma sirkesi cilt sorunları için de harika bir bölgesel tedavi yöntemidir. Fermente elma sirkesini birebir oranında içme suyuyla karıştırarak bu şekilde kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı yaparken sirkemizi aynı zamanda tüketiyor olmanız içten ve dıştan bedeninize bu armağanı sunmanız sonuca sizi daha kestirmeden götürür.

Fermente elma sirkesinin çiğ ve pastörize edilmemiş olması bu faydalarından yararlanmak için son derece önemlidir.

Küçük bir miktar (yarım Türk fincanı) Fermente Mutfağım Elma sirkesini su veya susuz olarak sabah veya öğünlerden önce tüketerek, sindirim sisteminizi ve genel bağırsak sağlığınızı iyileştirmede kocaman bir adım atmış olursunuz.

İçimlik Sirke Ne demek?
Asetik asit hem sentetik olarak hem de bakteri fermantasyonuyla üretilir. Sirkemizin üretim aşamasında içerisine sentetik asitler eklenmediği için, sirkemizde yalnızca fermantasyon esnasında oluşan asitler gelişebilir. Dolayısıyla rengi ve lezzeti alıştığınız o keskin sirke tadından ve kokusundan çok çok uzaktır. Ayrıca doğal sirke üretimi yapan diğer herkesten farklı olarak biz elmanın kendi içerisindeki şekerle bakterilerin beslenip çoğalarak, sirkenin fermente olmasını bekleriz. Fermantasyon esnasında kazana eklenecek ilave şeker, pekmez ya da bal fermantasyonu hızlandırırken, zamandan tasarruf etmenizi ve daha keskin bir sirke elde etmenizi sağlar. Ancak biz bu yöntemi doğal fermantasyon tekniğiyle bağdaştıramadığımız için elma ve su dışında ortama yalnızca, bir önceki sirkede oluşmuş olan kendi “Sirke Anası" dışında hiçbir şey eklemeyiz. Böylece daha uzun süren fermantasyon sonucu ortaya çıkan lezzet ve yararlılık arttmış, asit ve keskinlik oranı da içilebilirlik seviyesinde kalmış olur.

Atalarımızdan Bugüne Sirke
Sirke medeniyetin kendisi kadar eskidir, mirası en az 8000 yıl öncesine dayanır.
Elma sirkesini atalarımız, yıllardır geleneksel bir ev ilacı olarak kullanmıştır. 1958'de, DC Jarvis, İyi Sağlık Rehberi'ni yayınladı ve elma sirkesinin yaygın tıbbi kullanımı böylece başladı. Jarvis, her şeyin tedavisi için elma sirkesini tavsiye etti, bunun potasyum açısından alışılmadık derecede zengin olduğunu açıkladı. Organik Elma Sirkesinin balla karıştırılmasının sirkenin iyileştirici gücünü arttırdığını söyledi. Jarvis ayrıca elma sirkesinin sindirim kanalındaki zararlı bakterileri tahrip edebileceğini ve yemeklerle birlikte tüketilmesi için bir sindirim toniği önerildiğini yazdı.

O zamandan beri, elma sirkesi yandaşları, kilo kaybı ve diyabetten, yüksek kolesterol ve cilt bakımına kadar her şey için modern tıbbın doğal bir alternatifi olarak elma sirkesini kullanırlar. Sağlık için kullanan insanlar genellikle, sağlık yararlarının, sirke yapım sürecinde doğal olarak oluşan Anayı içeren filtrelenmemiş elma sirkesinden kaynaklandığı düşünür ve bu özellikteki sirkeleri ararlar.
Çiğ elma sirkesi, önemli vitaminler, mineraller ve elementler de dahil olmak üzere besinler ile doludur. Aynı zamanda canlı enzimler, elma pektini, optimal sindirim ve enerji için önemli olan esansiyel amino asitleri içerir.

Sağlığınıza...
Ferda Uslu

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

                               


Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...