2 Ocak 2019 Çarşamba

Fermente Şampuan Hakkında





Neden fermente şampuan sorusuna önceki Fermente Kozmetik yazımda değinmiştim.
Bu yazının konusu, daha çok fermente şampuanın kullanımı ve diğer şampuanlardan uzak kalmanın gerekliliği üzerine olacak.

Marketten aldığınız şampuanların içindeki zararlı kimyasallar neler? Önce bunlara bir bakalım, sonra fermente şampuanın içerik ve kullanımından bahis edelim.

Şampuanlar farklı kimyasallar içerebilirler, fakat aşağıda yer alan kimyasallar, marketlerde bulunan tüm şampuanlarda yer alan kimyasallardır.

Aqua: Su. En iyi ihtimalle %50'si. Şampuanların içindeki diğer maddelerin seyreltilmesi ve şişeden akabilmesi için.

Sodium Laureth Sulfate (SLES): Sülfaktan. Petrolden elde edilen sentetik bir kimyasal. Deterjan etkisi göstermesi ve köpürmesi için temizlik ürünlerine konuyor. Boru hatlarını temizlemek için bulunmuş. Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutabilir. Beyin ve Sinir sistemimizi etkileyebilir. Üreme ve Endokrin sistemimizi bozabilir. Kanserojendir.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS): Sürfaktan. Anyonik Sürfaktan. Emilgatör etkisini arttırmak, deterjan ve köpürmenin etkisini arttırmak için kullanılır.Vücuda teması halinde 1-2 dk içinde emilerek kana ve iç organlarımıza karışır. Saç derisini fazlaca kurutarak ve saç köklerine zarar vererek saç dökülmesine yol açabilir. İç organlarda birikmeye yol açarak iltihaplanmasına yol açabilir. Çocuklarda göz gelişimini engeller.
Kanserojendir.


Cocamidopropyl Betain: Hindistan Cevizi Yağından elde edilir. Şampuan Köpüğünü ve Kalınlığını arttırmak için Kullanılır.

Citric Acid (E330): Halk arasında Limon Tuzu olarak bilinir. Şampuanların PH derecesini ayarlamada kullanılır. 

Sodium Citrate (E331): Kişisel bakım ürünlerinde PH'ı tamponlamakta, metil parabenlerin aktivitesini arttırmaktadır. Sudaki kalsiyum iyonlarını tutarak onların deterjan ve sabunların faaliyetlerini engellemesini önlemektedir. Temizleyici ve deterjanlarda kullanılan fosfatların yerini almakta, diğer kimyasallarla reaksiyona girmektedir.

Sodium Xylene Sulfonate: Kişisel Bakım ürünlerine Konan bir kimyasal katkı, Diğer Katkı maddelerinin suda çözünmelerini arttırmak için konulmaktadır. Zehirlidir. Üreme sistemini etkiler. Doğal çevreye çok zararlıdır.

Parfum: Sülfaktanlar ve diğer katkı maddelerinin Kötü Kokularını gizlemek için kullanılır. Gizlediklerinden daha fazla probleme yol açarlar. Sürfaktanların ve diğer maddelerin nahoş kokusunu maskelemek için kullanılıyor. Kendileri, ortadan kaldırdıkları problemden daha fazla probleme (alerjik tepkiler, astım atakları, baş ağrısı, vb.) yol açabiliyor. 

Cocomide MEA: Şampuanlarda köpüğün çok ve kalıcı olmasını sağlayan bu maddeler, trietanolamin (TEA), dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) özellikle SLS ve diğer sülfatlı hammaddelerle birleşince, vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan “nitrozoamin”leri oluştururlar. Bu maddelerin laboratuvar hayvanlarında yapılan incelemelerde beyin hasarına neden olduğu tespit edilmiştir. ​İnsana zarar verdikten sonra atık sularla, nehirlere göllere karışıp, o bölgedeki canlılığı tehdit ediyorlar. Bizler derelerin çevresinde atık bırakan fabrika arayaduralım, aslında fabrika evlerimizin içinde, gün be gün atık sularla birlikte doğayı biz zehirliyoruz.

Sodium Chloride: Kristal halinde suda eriyen Tuz.

Sodium Benzoate (E211): Bir kimyasal koruyucudur. Hücrelerin “güç istasyonu” olarak tanımlanan mitokondrilerinde D.N.A hasarına yol açtığı tespit edildi. En son Coca Cola firması bu maddeyi kullandığı için özür dileyerek kullanımına son vereceklerini söyledi.

Peki Ne Kullanacağız?
Yukarıda bahsi geçen kimyasalların içinde bulunmadığı bir şampuan kullanacağız. Fermente şampuanımız yukarıda geçen kimyasallardan hiçbirisini içermez. Yağların sabunlaştırılması, bitkisel gliserin, kombucha çayı ve lavanta yağı eklenmesiyle formüle edilmiştir. Köpürmesini sabunlaşmadan alır, köpürtücü kimyasallar içermez. Bu yünden de klasik şampuanlar kadar köpürmez, bir şampuanın iyi ya da iyi temizleyen bir şampuan olmasını köpürmeyle doğru orantıda ölçümlemek son derece yanlış olur. İyi köpürmeyen organik bir şampuan kötü olduğu için değil ekstra köpük yapan kimyasallar içermediği için çok köpürmez.
Organik zeytinyağı girdisi yoğun olarak kullandığımız fermente şampuanımız zeytinyağından gelen tüm faydaları bünyesinde taşır ancak zeytinyağı sabunda en az köpüren yağdır. Köpürmeyi içerisine eklediğimiz hindistan cevizi yağı ve hint yağıyla desteklemiş olsak da dediğim gibi köpürmeyi çoğaltan ekstra kimyasallar içermediği için fermente şampuan köpürür ama ekstra yoğun köpürmez. 
Fermente şampuanın PH derecesini kombu çayıyla ayarladık, PH ı düzenleyen ya da sabitleştiren bir kimyasal kullanmadığımız için PH ı kimyasal kullanılmış şampuanlara göre biraz yüksektir. Saçlarınız boyalı ya da işlem görmüş ise son durulama suyuna ekleyeceğiniz yarım kahve fincanı organik doğal fermente elma sirkemizle saç ve cilt PH ınızı dengeleyebilir ve daha kolay taranma elde edebilirsiniz.
Fermente şampuan kimyasal içeren şampuanların sunduğu, ahenkle dans eden, oradan oraya uçuşan saçlar vaat etmek için üretilmedi, doğal yağlardan ürettiğimiz kalıp sabuna bir alternatif olarak üretildi. Hayatından kanserojen kimyasal girdili şampuanları çıkartıp doğala dönmek isteyenler için alternatif olarak üretildi.
Fermente şampuan köpürme, saçlara hacim verme, saçı ahenkle dans etme nitelikleriyle kimyasal içerikli şampuanlarla kıyaslanırsa bu çok yanlış bir kıyaslama olacaktır. Saçı uzun vadede besleme, dökülmesini engelleme, saç ve saç derisindeki sorunların giderilmesi, sağlıklı doğal bir temizleyici olması yönünde değirlendirmek bize oldukça doğru bir sonuç verecektir.
Kimyasal içerikli şampuanları bırakarak bizim fermente şampuanımıza geçmişseniz eğer, yukarıda bahsi geçen kimyasallar hala saçınızda mevcut, özellikle saçınızı kaplayan silikonun saçtan tamamen atılması biraz zaman alacaktır. Fermente şampuanı sabırla kullanıp bu süreçte son durulama suyuna ekleyeceğiniz elma sirkemizden mutlaka destek almalısınız.

Fermente Mutfağım doğal sabunlarıyla saçlarını yıkayanlar fermente şampuandan çok memnun kalacaklar, zaten de gelen müşteri geri bildirimleri bu durumu tasdik ediyor.

Saçında egzama mantar, dökülme vs problemleri olanlar mutlaka cilt detoks paketimizi kullanmalı. Şampuanı da banyo bitmeden son turda bir kez kullanmalı. Son durulama suyuna elma sirkemizden eklemeli. Bu tür problemli durumlarda fermente şampuanımız tek başına yetmez, cilt detoks setimizde bulunan çam katranı sabunu ve organik elma sirkemiz konuyu derinlemesine çözmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bu aşamada saç besleyici onarıcı yağ karışımımız da size yardımcı olacaktır.

Fermente şampuanla alakalı merak ettiğiniz her türlü soruyu bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

12 yorum:

  1. 2 aylık bebeğim var kullanabilir miyim? Ya da başka bir öneriniz olur mu saç ve vücut temizliği ve bakımı için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğiniz için Lavanta Yağlı Bebek Sabunu muz mevcut.
      Bebek cildinin hassasiyetine uygun olarak ürettiğimiz el yapımı sabunumuz soğuk press yöntemiyle üretilmiştir. Dermatolojik, alerjen ve paraben testlerinden başarıyla geçerek bebek cildine uygunluğu onaylanmıştır.
      Sitemizden sipariş verebilirsiniz.

      https://www.fermentemutfagim.com/lavanta-yagli-bebek-sabunu

      Sil
    2. Testleri nasıl yapıyorsunuz?

      Sil
    3. 5 yaşındaki oğlumuz için bu şampuanı kullanabilir miyiz?

      Sil
  2. Boyali saclarda kullanildigi zaman ne gibi bir sorun olur?

    YanıtlaSil
  3. Saçtaki boya nedeniyle arındırmak çok zor oluyor.

    YanıtlaSil
  4. bu şampuan yağlı saçlar için ve günlük kullanıma uygun mudur ? saç ekimi yaptırdım sonrasında kullanılır mı syg.

    YanıtlaSil
  5. Ferda hanım hamileliğim süresince şampuanınızı kullanmak istiyorum. Önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz :)

      Sil
  6. Dermatiti saçlar içince cilt için kulanabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  7. merhaba ,şampuanınızı kullanmaya başladım ,çam kantarı sabunu ile birlikte ayrıca en son durulamayıda doğal elma sirkesi ile yapıyorum ,
    fakat saçımda kaşıntı olmaya başladı normal bir süreç midir? 3 kez kullandım kullanmaya devam edeyim mi? saçımda boya yok

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,kokusuz şampuan arıyorum.Koku mevcut mu?

    YanıtlaSil