Ana içeriğe atla

Ekşi Maya Nasıl Beslenir ve Saklanır


Fermente Mutfağım dan sipariş verdiğiniz yıllanmış ekşi maya size ulaştığında mayanızı nasıl beslemeli ve saklamalısınız konularını detaylandıracağım bu yazımda.
Ekşi mayamız siyez unuyla beslenmiş ve üretilmiştir.
Siz de beslerken ya siyez unu ya da organik tam buğday unu kullanınız.

Ekşi mayayı beslerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları


  • Ekşi mayayı kargodan teslim alınca mümkünse hemen besleyin, mümkün değilse buzdolabına kaldırıp, ilk fırsatta beslemelisiniz.
  • Kavanozu değiştirmeniz gerektiğinde, kavanoz kaşık kullanacağınız tüm malzemelerin kaynar suda dezenfekte edilmiş olması gerekmektedir. Dezenfekte işlemini kesinlikle kimyasal deterjanlarla yapmayınız.
  • Ekşi mayayı her beslemede kullanılacak kaşık mutlaka dezenfekte edilmiş çelik kaşık olmalı. Asla tatta kaşık kullanmayınız.
  • Mayalama sıcaklığı 23-26 derecelerde olması gerekir.
  • Mayalama süresi ortam nem ve ısısına göre değişkenlik gösterir.

Ekşi mayayı beslerken gerekli malzemeler


  • Siyez unu 
  • İçme suyu
  • Çelik tatlı kaşığı
  • Çelik yemek kaşığı

Ekşi mayanın beslenmesi


  • İlk beslemeyi mayanın kendi kavanozunda yapabilirsiniz.
  • Maya miktarı kadar toplamda un ve su ilave etmelisiniz.
  • 150 gr olan elinizdeki maya için bu oran 2 yemek kaşığı siyez unu 3 yemek kaşığı içme suyudur.
  • Un ve su eklendikten sonra tatlı kaşığıyla hamur homojen olana kadar karıştırılır.
  • Kavanoz kapağı hava alacak şekilde kavanozun üzerine bırakılır ama tamamen kapatılmaz.
  • Mayanız yaklaşık olarak iki katına çıkıp, göz göz olanca mayalama işlemi bitmiş demektir.
  • Maya ekmek yapmak için hazırdır, ekmek yapılmayacaksa, kapalı olarak buz dolabına kapağı tamamen kaldırılır.
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/











Yorumlar

  1. Merhaba. Ben eksi maya aldim sizden. Yanlislikla fazla oranda su ve un ile besledim. 9 saattir herhangi bi degisim yok. Mayayi öldürdüm mü? Ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
  2. Ekşi maya şöyle mi kullanılıyor? Beslenmiş mayadan bir kısım alıp ekmek hamurunu yoğurup ekmeğimizi pişiriyoruz. Kalan kısmını da besleyip sonraki ekmek yapımlarında kullanıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. sayın Yönetici, ilk ekşi yapıldığında beslemek için hemen ertesi gün mü başlanır, yoksa 3 gün bekledikten sonra mı başlanır. ayrıca kaç gün besledikten sonra kullanılabilir. ilk mayalama ve besleme sürecinde ekşi mayanın üzeri nasıl kapatılır. ilk mayalam tam buğday unu ile mi yapılmalıdır. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. 1- "Ekmek yapılmayacak mayayı, kapalı olarak buz dolabına kapağı tamamen kaldırılır." yazınızda bir yanlışlık var. Ağzı kapalı olarak mı, kapatmadan mı buz dolabına kaldırılacak.
    2- Mayayı besledikten sonra kaç saat geçince buz dolabına kaldıracağız.
    3- Buz dolabındaki mayayı kaç günde bir besleyeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cümleyi ben de anlamadin kapatalım açalım mi

      Sil
    2. Ağzı tam kapalı kaldırılmalı hava almaması gerekir

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...