Ana içeriğe atla

Glutensiz, Hurma Sulu Doyurucu Yoğurt Tatlısı


Ham kakaonun faydalarını öğrendikten sonra ben durur muyum?
Hemen yulaflı, hurma sulu, glutensiz, probiyotik yoğurt tatlıma ilave ettim.
Önce ham kakao nedir ona bakalım.
Kakao çekirdekleri hem antioksidanları hem de gerekli vitamin ve mineralleri sunan zenginliğe kabul edilmiş bir besindir.
Kakao çekirdekleri tohumların işlenmemiş ham halidir.
Kakao çekirdeklerinin ağaçta yetiştiği doğrudur. Bu çekirdekler ” tanrıların yiyeceği” olarak kabul edilmektedir. Bu ağaçlar Meksika, Orta ve Güney Amerika’ya özgü olan ağaçlardır. İsmi Yunancada gelen theobroma cacao adlı küçük ağaçlar yaklaşık 40 ila 60 adet kakao tohumlarının içinde olduğu baklaları barındırır. Hasattan sonra baklalardan tohumlar çıkarılır. Sonrasında doğal fermantasyon ve kurutma işlemine tabi tutulan bu tohumların kurutma işlemi 1-2 hafta içinde tamamlandıktan sonra, ham kakao çekirdekleri olarak kullanılır.
Hepimizin bildiği ve çok sevdiği çikolatanın yapımında kullanılan ham kakao çekirdekleri kavrulduktan sonra şeker ve yağ ile birleştirilir. Kavurma işleminde uygulanan yüksek ısı genelde ham kakao halindeyken sahip olduğu güçlü faydalarını ve antioksidan düzeyini azaltmaktadır.
Ham kakaonun faydaları nelerdir?
RESVERATROL ham kakaoda bol miktarda bulunur ve çok yüksek antioksidan etkisi vardır.
Güçlü bir antioksidan kaynağıdır,
Beyin fonksiyonlarını geliştirir,
Doğal bir antidepresandır,
Kilo vermeye yardımcı olur,
Kan şekerini dengeler,
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kullanım alanları?
Ham kakao tozunun kullanımı basittir. Sadece tatlılar, yoğurt, karışık içeceklerde kullanılmakta kalmaz tahıl ya da yulaf ezmesi besinlerin üzerine de serpiştirilebilir. Ham kakao hem sağlığı faydalıdır hem de yiyeceklere mükemmel bir lezzet katmaktadır. 
Tarif istersiniz şimdi, hemen yazayım
Tarifçiler toplansın, sağlıklı ve çok doyurucu, üstelik glütensiz bir tatlı tarifi geliyor.
Malzemeler;

✔︎Ev yapımı yoğurt yaklaşık 750 gr
✔︎Glutensiz Yulaf Ezmesi (sitemizden temin edebilirsiniz.) 3-4 çorba kaşığı,
✔︎Hurma Suyu (sitemizden temin edebilirsiniz.) damak tadına göre, 3 çorba kaşığı kadar kullandım.
✔︎Ham Kakao (sitemizden temin edebilirsiniz.) 1 çorba kaşığı kadar.
✔︎Kuru kayısı, doğranmış, 4 adet
✔︎Ceviz içi, 3-3 çorba kaşığı
✔︎Biraz doğranmış hurma ya da kuru incir.

Kakaoyu ben sonradan üzerine serptim içine eklerseniz tabi daha yoğun bir çikolata tadı elde edersiniz.
Her şey göz kararı ama sizin için ölçü de çıkarttım.
Yoğurdum çok sulu idi ama yulaf ezmesi sayesinde, gördüğünüz gibi tatlı bir gece dolapta dinlendikten sonra müthiş bir kıvam alıyor. İsteyen içerisini bir iki kaşık chia tohumu da ekleyebilir.
Tekk püf noktası bir gece buz dolabında dinlensin.
Tüm kuru meyveler tatlı içinde şişiyor, ve tüm yoğurt suyunu yulaf ezmesi emerek yumuşuyor ve tatlının kıvamını ayarlıyor.
afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/


Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...