Ana içeriğe atla

Zeytinyağlı Kahvaltılık Kuru Domates


Pazar günkü kahvaltı etkinliğimiz için hazırladığımız zeytinyağlı kahvaltılık kuru domates çok ama çok beğeni aldı. İkram ettiğimiz tabakların tamamı boşalıp geldi.
Tabi biz de bu durumdan çok memnun kaldık.
Atölyede yaptığımız zeytinyağlı kuru domatesi kahvaltıda her gün biz de çok severek tüketiyoruz. 
Bu tarifi hazırlarken başlıca gerekli malzeme tabii ki kuru domates.
Bizim bu yıl kuru domateslerimiz Urfa'dan geldi. İlaçsız güneşte kurumuş mis gibi yerli domatesle yaptığımız bu tarif gerçekten kahvaltımızın vazgeçilmezi oldu.
diğer olmazsa olmaz malzeme de iyi kalite bir zeytinyağı. Fermente Mutfağım zeytinyağı yıllandır Antakya'dan geliyor. soğuk sıkım ve nefis bir zeytinyağ. Hem yemeklerimizde, hem de sabunlarımızda kullandığımız site stoğunada eklediğimiz mutfağımıza giren tek zeytinyağımız bu.
Gelelim tarife


Malzemeler;

Güneşte kurutulmuş yerli domates,
Soğuk sıkım zeytinyağı,
Taş köprü sarımsağı,
Kekik ya da zahter.



Yapılışı;

Domatesler sıcak suda 15 dk kadar bekletilir. yumuşayınca süzülür ve suyu tamamen kurulanır.
Kurulanan ve dilimlenen domatesler cam bir kavanoza, bir sıra domates, üzerine dilimlenmiş sarımsak ve kekik olmak üzere alınır.
Üzerini örtecek kadar soğuk sıkım zeytinyağı ilave edilir.
Bu şekilde buz dolabına alınan domateslerin lezzeti iyice çıkması için bir kaç gün ağzı kapalı olarak bekletilir ve kahvaltı safranıza eklenir.

Kahvaltıda mis gibi ekşi mayalı siyez ekmeğini zeytinyağına bandıra bandıra bandıra yenir.
Domateste bulunan ve E vitamininden on kat daha üstün olan likopen bir antioksidandır. Domateste bulunan likopen zeytinyağı ile buluşunca emilimi çok yükselir.
Fermente Mutfağımda geçen hafta stoğa eklediğimiz domates kuruları için
Sipariş linki;

Güneşte Kurutulmuş Yerli Domates


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Domateslerin kurtulduğu yer sizin denetiminizdemi gerçekten doğal üretim olduğu belgeli mi acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fermente Mutfağım artık organik sertifikalı müteşebbis firma oldu, sertifikasını aldı.

      Sil
  2. Fermente Mutfağım organik sertifikalı müteşebbis firma oluyor. Yakında tüm ürünlerimiz için sertifikalarımız sitemizde ve blogumuzda yayınlıyor olacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almışsınız sertifikayı Ferda Hanım, hayırlı olsun.

      Sil
    2. Çok teşekkürler Mustafa bey.

      Sil
  3. bulunduğumuz yerde taze kekik bulma imkanımız yok ama memleketten topladığımız güzel dağ kekiği kurusu var elimizde.Kekiği kurutulmuş şekilde kullanabilir miyiz bu tarifte

    YanıtlaSil
  4. Hazirladiginiz bu sosu( sarimsak haric) ben siyah zeytinle karistirip bir kac gun dinlendiriyorum.sonra enfes bir zeytin oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Bunu dolapta ne kadat süre saklayabiliriz her pazar yenisi mi yapıcaz uoksa konserve gibi mi kullanıcaz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...