Ana içeriğe atla

Siyez Bulgurlu, Ballı, Probiyotik Boza


Boza bozaaaa!
Çocukluğumda Bursa’da kış akşamları sokakta hep bu ses yankılanırdı.  İlk nida kısa kesilip ardından ikinci nida mümkün olduğunca uzatılarak seslendirilirdi. Tencereyi kapıp soluğu bozacının yanında alırdık. Üzerine bol tarçın ve leblebi ile içmeye doyamazdık. Şimdilerde yaşadığım semt olan Anadolu Hisarında ’da bu aylarda aynı sesi sokaktan duymak bana tarifi olmayan bir huzur ve mutluluk veriyor. Tek fark tencereyi alıp bozacının yanına inmemem ve artık dışarıdan boza almamam.
Boza fermente bir besin ve son derece yararlı aslında, tabi ölçüyü kaçırmamak şart.  Ham maddesi bulgur, buğday, irmik, darı gibi tahıllar. Hammadde tahıl olunca daha bir dikkatli olmak gerekiyor ve genetiği değişmemiş tahıl kullanmak gerekliliği oluşuyor.
Diğer malzemesi şeker, fermantasyon için ve lezzet için ekleniyor.
Rafine şeker kullanmadan yapma yollarını denemek gerekiyor.
Katkı maddesi ve koruyucuların kol gezdiği günümüzde marketten boza almak pek akıllıca değil, yanı sıra güvenilir bozacılardan boza içmeye gitseniz de yukarıda saydığım tahıllar ve şeker ikilisi yine el ele vermiş sizi bekliyor olacak.
Peki sağlıklı bozayı nasıl yapacağız? Bu mümkün mu?
Evet sağlıklı bozayı yaptım ve mükemmel oldu.

Öncelikle tahıl olarak siyez bulguru, tatlandırıcı olarak bal kullandım. Ekstra probiyotik ekledim ve ortaya siyez bulgurlu ballı probiyotik boza tarifim çıktı.
Malzemeler;
Bal,
Ev yapımı bir bardak boza,
İçme suyu.

Yapılışı;
Siyez pilavlık bulguru ayıklayıp, yıkayıp bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp geniş bir tencereye alarak üzerine en az bir karış geçecek kadar içme suyu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
Kaynayan bulgurun altını kısıp, arada suyunu kontrol ederek ve kaynar su ilave ederek helmelenip dağılana kadar yaklaşık 4-5 saat pişirin. Bulgur ve su homojen olduğunda ocaktan indirip soğumaya bırakın.


Oda ısısına ulaştığında tel süzgeçten geçirerek ezerek süzün.




Süzdüğünüz karışıma damak zevkinize uygun olarak bal ekleyin ve iyice çırpın. Ardından yaptığınız boza miktarına uygun olarak ev yapımı mayalık bozayı ilave edin ve yine iyice karıştırın.
Bundan sonrasını bakteriler halledecek.

Çok sıcak ya da çok soğuk olmayan ortamda yaklaşık 2 gün kalmalı. Tadı tam olarak boza tadına ulaştığında buzdolabına alabilir ve tarçın serperek afiyetle tüketebilirsiniz.
Son olarak bal bozanın kıvamını biraz açıyor yani seyreltiyor bunu göz önünde bulundurarak bozanızı önceden çok sulandırmayın.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/



Yorumlar

  1. tel süzgeçten geçireceğinize dik mikserle parçalarsanız kabuğunuda fermente edeceğinizden yararı çok daha fazla boza elde edersiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Bey bu tarif oluşturulurken el blender dan zaten boza geçirildi ancak siyez bugdayı ve bulgurunun kabugu çok sert oldugu için blender hiçbir etkisi olmadı. Tel suzgeçle ancak ezilerek kabuktan kurtulmak mumkun oldugu için tarife o kısmı ekleme geregi duyulmadı.

      Sil
  2. şeker kamışının sıkılan suyu kullanılsa doğal olmaz mı?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, elinize emeğinize sağlık :) elinde ev yapımı bozası olmayan için ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boza olmadan boza mayalanmaz. Fermente mutfagımda yapıldıgında maya olarak boza alıp yapabilirsiniz.

      Sil
  4. MERHABA ÖDEVİMİZ İCİN BU TARFİSİ SİZİ KAYNAK OLARAK GÖSTERİP KULLANACAĞIZ ANCAK TARİFTE ÖLÇÜ YOK ACİLEN ÖLÇÜLÜ YAZMANIZ MÜMKÜN MÜ COK TESEKKURLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malzeme kısmını degil, yapılış aşamasını dikkatlice okursanız ölçunun var oldugunu göreceksiniz.

      Sil
    2. Ben hehangi bir ölçu göremedim.

      Sil
  5. Fermente mutfağım yukardaki yorumlarda mayalık boza gerekli demişsiniz. Siz bozayı yaparkan mayalık boza olarak ne kullandınız

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ev yapimi bozayi ilk basta nasil elde edip tarifinizi deneyebilirim? Siz ilk yaptiginizda ne kullandiniz ?

    YanıtlaSil
  7. Merhabelar. Bal eklemeden yapabilir miyiz
    Yada alternatif olarak ne kullanabilirim. 11 aylik bebegim icin dusunuyorum

    YanıtlaSil
  8. Fermente mutfağım,bozayi ilk yaparken maya olarak ne kullandınız?

    YanıtlaSil
  9. probiyotik kımız mayasını kullanmasak olur mu? onun yerine peynir altı suyu kefir altı suyu vb kullansak yine probiyotik olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev yapımı boza kullanabilirsiniz maya olarak.

      Sil
  10. Yurt dışında yaşıyorum Boza yok ilk yapımda maya olarak ne kullanabilirim?

    YanıtlaSil
  11. Pişmiş bulgur nasıl fermente olabiliyor ki? 🤔

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Tarifi denemek istiyorum. Hemen sitenizden boza siparişi vereceğim ancak kımız mayasını göremedim.
    Bir de deneyip başarılı olan oldu mu yukarıdaki arkadaşlardan merak ettim.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar öncelikle güzel ve sağlıklı tarifleriniz için çok teşekkür ederim.İnanın sayfanızdan çok yararlanıyorum💕Bir başka sayfadan aldığım tarifi yapmıştım ve o tarifte içine tüle sarılmış maya olarak ekşi mayalı bir dilim ekmek var dı? Sizce fermente olurmu?

    YanıtlaSil
  14. merhaba
    bu tarifte bulgur ölçüsü yok , siz var demişsiniz ancak ölçü yok ....
    mayalık boza için de sipariş kısmına bastığınızda sayfa bulunamadı diyor
    düzeltme yapabilirmisiniz lütfen

    ayrıca probiyotik turşu tarifiniz de yok

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...