Ana içeriğe atla

Probiyotik Süzme Yoğurt Yapılışı


Evde probiyotik yoğurt tarifimi Evde probiyotik yoğurt nasıl yapılır başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.
Daha önce yaptığım probiyotik yoğurt tarifime küçük ilaveler yapmak gerekirse;
Yapılacak yoğurt için yarı yarıya manda sütü kullanmak yoğurdun daha sert bir kıvamda olmasını sağlıyor. Ayrıca piyasaya yeni çıkan cam şişede günlük yoğurt sütleri de çiğ süte ulaşamayanlar için çok iyi bir alternatif, gerçekten taş gibi yoğurdu oluyor.
Yoğurt mayalarken probiyotik eklemek için ister probiyotik yoğurt mayası kullanın, isterseniz de şase. Her ikisiyle de probiyotik yoğurdunuz çok iyi olacaktır.
Hazırlamış olduğunuz probiyotik yoğurdu tamamen soğuması için buz dolabında mutlaka bir gece bekletin.

Soğumuş olan yoğurdu ertesi gün süzerek süzme yoğurt haline getirebilirsiniz.


Süzme yoğurt yapmak için cam bir kabın içine yerleştirdiğiniz tel süzgeç ve üzerine koyacağınız bir tülbent işinizi görecektir.
Ben yıllar önce aldığım yoğurt makinesinin aparatlarını bu iş için kullanıyorum. Yoğurt makinesini artık kullanmıyorum ama bu aparatlarla süzme yoğurt çok pratik hazırlanıyor.
Tülbent serilmiş süzgece aldığınız yoğurdu buz dolabında takriben 24 saat, istediğiniz kıvamda sertleşene kadar tutun.
Yoğurdun altına biriken su peynir altı suyu whey proteinidir. Peynir altı suyu ile neler yapılabileceği ve faydaları ile ilgili tüm detaylar için başlığa tıklayıp okuyabilirsiniz.
Üstü ise probiyotik süzme yoğurt.
Her türlü mezede, kahvaltıda vs kullanılmak üzere probiyotik süzme yoğurdunuz hazır.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. fermente mutfağımı severek ve ilgiyle takip ediyorum bir siteden aldığım probiyotik yoğurt mayası aldım ilk uygulamamızda yoğurdum sündü. sizce sebebi ne olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebebi, mayanın içerisindeki probiyotik bakterilerin yoğurt bakterilerinden fazla olması. Çözümü ise tarifi birebir uygulamanız yani önceki yoğurttan bir kaşık ilave ederek mayalarsanız sünme olmayacak.

      Sil
    2. Bende de bazen probiyotik yoğurtla mayaladığım zaman sünme oluyor, maya için kullanılacak probiyotikli yoğurdu henüz daha süt ısınırken buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına getirmeden soğuk olarak süte eklediğim zaman sünme sorunu yaşamıştım. Ama bir sefer de toz probiyotik maya ile de başıma gelmişti, onu neden olduğunu anlayamamıştım. Sevgiler.

      Sil
  2. süzme yoğurtta , peynir altı suyu / whey protein ayrıldıysa.. ne kaldı. süzme yoğurt yararlı mıdır ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt sadece whey proteininden ibaret değildir. Geriye kalan kazaindir. Fermente edilmiş probiyotik yoğurttur.

      Sil
    2. Yoğurdun suyu bazı insanlara ve ev hayvanlarına dokunuyor, kedi ve köpek gibi ev hayvanlarına da haftada bir süzülmüş probiyotik yoğurt yedirmek hem sindirim sistemlerini rahatsız etmez hem de sindirim sistemlerini oldukça iyileştirir.

      Sil
  3. Zaten probiyotik maya kullanildigi zaman icerigi cogalacagi icin şase eklemeye gerek var mi? Neden extra şase eklediniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...