Ana içeriğe atla

Peynir Yapmak İçin Evde Sütün Pastörize Edilişi


Evde şirden mayalı peynir yapıp, hemen yiyebilmek için çiğ sütü pastörize etmemiz gerekiyor. Evde sütü pastörize edebilmenin bilinen iki yöntemi var. Birincisi sütü 73-75 dereceye getirip 15 sn bekleyip sütü hızla soğutup mayalama derecesine düşürmek. Bu yöntemi Evde şirden mayalı peynir yapılışı tarifimde ayrıntılarıyla paylaşmıştım, başlığa tıklayarak okunabilir.
Bu yazının konusu ikinci pastörize yöntemi.
Sütü 63-65 dereceye kadar ısıtıp bu ısıda yarım saat bekletmek ve ardından mayalama sıcaklığı olan 35- 37 dereceye sütün ısısını hızla düşürmek.
Önceleri yukarıda bahsettiğim ilk yöntemle sütü pastörize ediyordum. Aslında evde en yapılabilir yöntem de bu yöntem. Çünkü sütün ısısını 30 dk boyunca sabit olarak 63-65 derecede tutmak ocak üzerinde çok dikkat gerektiren ve zor bir işlem.
Geçtiğimiz günlerde edindiğim yavaş pişiren  (Multicooker),tencerenin ısı ve zaman ayarı sayesinde ben de 2. yöntemi rahatlıkla kullanma imkanı buldum. Diğer yönteme göre daha rahat gibi görünmekle birlikte biraz daha fazla zaman aldığını da söylemek isterim.
Peki neden ille ikinci yöntemle yani 63-65 derecede yarım saat sabit ısı ile pastörize etmeyi tercih ediyorum, onun izahını yapmak istiyorum.



Neden peyniri çiğ sütten mayalamıyorum?

Aslında peynir çiğ sütten yapıldığında pıhtılaşma miktarı pastörize süte oranla artar. Yani çiğ süt ile peynir yapmak hem çok daha kolay, hem de pıhtılaşma daha çok. Ama çiğ sütten yaptığınız peyniri haşlama peynir yapmayacaksanız, yani mozzerela, kaşar peyniri vs..bu  peyniri tuz ile salamura edip en az 3 ay salamurada bekletmeden tüketemezsiniz. Ancak salamurada bu süre bekleyen peynirde zararlı mikrop ve bakteri ve patojenler ölecektir. İşte bu yüzden peyniri hemen tüketmek için sütü pastörize etmemiz gerekiyor.


Hazır pastörize sütlerle peynir mayalayabilir miyiz? 

Hayır. Herhangi bir katkı maddesi ilave etmeksizin bu mümkün değil, çünkü hazır pastörize sütler daha yüksek ısıda pastörize edilip yağ miktarını ayarlamak için de homojenizasyon işlemine tabi tutulduğu için bu sütlerle peynir mayalanmıyor. Bu konudan emin olmak için 2 kez farklı markalarla deneme yaptım ve sonuç başarısız.
En iyi pıhtılaşma sağlanması ve pıhtı miktarının istenilen düzeyde olmasının çiğ sütten sonra ikinci yöntem de sütü 63-65 derecede yarım saat ısıtıp soğutarak yapılan pastörizayon şeklidir.


Evde süt nasıl pastörize edilir?

Bu yöntemi kendi yaptığım şekliyle anlatacağım. Kimseye yavaş pişiren tencere alın demiyorum. Yavaş pişiren tencereniz varsa tarifi aynen uygulayabilirsiniz. Böyle bir tencereniz yoksa ocağın altını mum gibi kısıp, elinizde dereceyle sürekli ölçüp ısıyı sabit tutmaya çalışabilirsiniz. Sanırım bu yolla da imkansız değildir ama biraz dikkat gerektiren bir işlem. Ben bu şekilde ocakta bu yöntemi hiç uygulamadığım için bu uygulama ile ilgili bir tecrübem yok baştan söyleyeyim. Ya da benim diğer pastörize etme işlemimi uygulayabilirsiniz. Sütü 73-75 derecede 15 saniye ısıtarak pastörize etmek ile ilgili tarifime Evde şirden mayalı peynir yapılışı başlığından ulaşabilirsiniz.

Öncelikle güvendiğiniz sütçünüzden aldığınız çiğ sütü yavaş pişiren tencereye koyup tencere ısısını 65 dereceye getiriyor, süreyi de 1 saate ayarlıyoruz. Koyduğunuz süt miktarına göre değişmekle birlikte süt yaklaşık 30 dakikada 63-64 dereceye çıkıyor ve kalan yarım saatte de aynı ısıda kalıyor. bu süreyi iyi ayarlamak için ben zaman zaman sütün ısısını kontrol edip, 60 dereceye hala gelmemişse tencerenin zaman ayarını tekrar ayarlıyorum. Siz de mutlaka derece ile ısıyı arada bir ölçüp, 60 dereceye ulaştıktan sonra 30 dk bu derecede kalmasını sağlayın.
Süre sonunda sütü yavaş tencerenin tenceresinden normal çelik tencereye alıp ağzını kapatıp soğuk su doldurup buz aküleri koyduğum lavaboda akan su eşliğinde hızlıca 37 dereceye soğutuyorum. Bu esnada tencerenin ağzı kapalı olacak. Arada bir derece ile ölçüm yapılarak ve sütün sıcaklığı mayalama ısısına inene dek soğutma işlemi sürdürülecek.


Mayalama ısısı olan 37 dereceye inen sütü alıp artık şirden maya ile mayalayıp peynir yapabiliriz.
Evde şirden mayalı peynir yapılışı tarifime tıklayarak peynirinizi yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Lütfennn cevap verinn:((

    Sütü 75 dereceye kadar ısıttım. Öylece bıraktım sonra dolaba kaldırdım. Kaymağını alıp tereyağı yapmak için. Tekrar ısıtıp peynir yapmak istiyorum. Ama tereddüt ettim. Olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecikmiş de olsa yanıtlayalım. Bence (amatör görüşü) süt bu haliyle pastörize olmamış. Çünkü hızlı soğutma da önemli bir aşama ve o yapılmamış. Bu haliyle süt ve ondan alınan kaymak mikroplar acisindan güvenli degil. Yeniden ısıtılıp pastörize edilebilir belki ama ilk ısıtmada 75 derceden yavaş soğuduğu ve bu derecelerde uzun süre kaldığı için sütun içerisindeki proteinlerin yapısı bozulmustur ve peynir üretimi gerçekleşmez. En iyisi kaynatıp başka amaçlarla kullanmak.

      Sil
  2. Merhaba.. Sütü 75 dercede ısıtmak ve soğutmak (kaynamadığı için zararlı bakterileri öldürür mü) yani bu şekilde güvenilir bir şekilde hemen peyniri tüketebilir miyiz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.