Ana içeriğe atla

Evde Ricotta Yapılışı (peynir altı suyundan gerçek ricotta)


Bir tür İtalyan peyniri olan Ricotta iki kere pişirilmiş anlamına gelir. Gerçekten de iki kere pişirilir.
Öncelikle ricotta pastörize yöntemi ile mayalanan peynirin altı suyundan çıkmaz. Çiğ mayalanan kaşar peynirin alt suyundan olur. Kaşar peynir altı suyunu bol lorludur.
Evde şirden mayalı kaşar peyniri yapılışını başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz. Kaşar peynirin ilk telemesini alıp suyunu tamamen süzünce elmizde baya bir miktar peynir altı suyu kalır. bu peynir altı suyunun yaklaşık iki litresini kaşarı haşlamak için bir kenara ayırıp kalanını ricotta için tencerelere döküp kaynattım.

Kaynayan peynir altı suyuna yaklaşık 5 lt peynir altı suyuna küçük bir kase ev yoğurdu ilave edip, tekrar 5-10 dk kaynattım. Altını kapatıp kendi halinde biraz soğumasını bekledim. İçinde pıhtılar ayrıldı ve yemyeşil suyu da diğer kenara ayrıldı. Pıhtılar çok küçük oluyor tabi, peynir telemesi gibi değil, bu suyu yine tülbentten 1 gün boyunca süzmek gerekiyor.
Süzülen lor ya da ricottanın tadı gerçekten çok leziz. Satın alınan lor gibi yavan değil asla. Kaymaktan bir tık aşağı diyebilirim lezzeti için. Tuz ekmediğim için kahvaltıda üzerine halis balı gezdirip tüketilebilir. Reçel tüketenler de reçel dökerek yiyebilir. 
İstenirse tuz ilave edilip tuzlu olarak da tüketilir.
Her tür kurabiye, krema ve hamur işine muhteşem bir tat verecek ricottanızı ister kahvaltıda isterseniz hamur işi tariflerinde kullanın.
Tuzlamadan yapılanın ricottanın ömrü buzdolabında bir kaç gün, tıpkı süt kaymağında olduğu gibi. tuzlayarak bu süreyi uzatabilirsiniz.
Sütü sirke ya da limonla kestirerek yapılan lordan ne farkı var derseniz, tadında hiç ekşilik yok. Farkı gerçekten azımsanmaz. Dedim ya süt kaymağına yakın bir lezzete, kremsi bir dokuya sahip.
Afiyet olsun.
Şirden maya,

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


Sipariş

Yorumlar

  1. Sadece lor yapımı için tarifiniz var mı? Bebeğime yapıcam. Kaynatılmış 2 kilo süte ne kadar limon sirke koymak gerek?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, sitenize bayılıyorum. Sayenizde cok sey ogrendim. Evdekiler biktilar herşeyi mayalamamdan ama ben cok memnuniyetle yapiyorum. Ricottayi yaptim kaşar alt suyundan ama koydugum yogurt 1 kaseydi. Toplan 1,5 kase ancak ricotta cikti. Miktar normal mi? Sütümün yag oranı da %4,5. Neden az cikti acaba ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.