Ana içeriğe atla

Evde Ricotta Yapılışı (peynir altı suyundan gerçek ricotta)


Bir tür İtalyan peyniri olan Ricotta iki kere pişirilmiş anlamına gelir. Gerçekten de iki kere pişirilir.
Öncelikle ricotta pastörize yöntemi ile mayalanan peynirin altı suyundan çıkmaz. Çiğ mayalanan kaşar peynirin alt suyundan olur. Kaşar peynir altı suyunu bol lorludur.
Evde şirden mayalı kaşar peyniri yapılışını başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz. Kaşar peynirin ilk telemesini alıp suyunu tamamen süzünce elmizde baya bir miktar peynir altı suyu kalır. bu peynir altı suyunun yaklaşık iki litresini kaşarı haşlamak için bir kenara ayırıp kalanını ricotta için tencerelere döküp kaynattım.

Kaynayan peynir altı suyuna yaklaşık 5 lt peynir altı suyuna küçük bir kase ev yoğurdu ilave edip, tekrar 5-10 dk kaynattım. Altını kapatıp kendi halinde biraz soğumasını bekledim. İçinde pıhtılar ayrıldı ve yemyeşil suyu da diğer kenara ayrıldı. Pıhtılar çok küçük oluyor tabi, peynir telemesi gibi değil, bu suyu yine tülbentten 1 gün boyunca süzmek gerekiyor.
Süzülen lor ya da ricottanın tadı gerçekten çok leziz. Satın alınan lor gibi yavan değil asla. Kaymaktan bir tık aşağı diyebilirim lezzeti için. Tuz ekmediğim için kahvaltıda üzerine halis balı gezdirip tüketilebilir. Reçel tüketenler de reçel dökerek yiyebilir. 
İstenirse tuz ilave edilip tuzlu olarak da tüketilir.
Her tür kurabiye, krema ve hamur işine muhteşem bir tat verecek ricottanızı ister kahvaltıda isterseniz hamur işi tariflerinde kullanın.
Tuzlamadan yapılanın ricottanın ömrü buzdolabında bir kaç gün, tıpkı süt kaymağında olduğu gibi. tuzlayarak bu süreyi uzatabilirsiniz.
Sütü sirke ya da limonla kestirerek yapılan lordan ne farkı var derseniz, tadında hiç ekşilik yok. Farkı gerçekten azımsanmaz. Dedim ya süt kaymağına yakın bir lezzete, kremsi bir dokuya sahip.
Afiyet olsun.
Şirden maya,

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/


Sipariş

Yorumlar

  1. Sadece lor yapımı için tarifiniz var mı? Bebeğime yapıcam. Kaynatılmış 2 kilo süte ne kadar limon sirke koymak gerek?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, sitenize bayılıyorum. Sayenizde cok sey ogrendim. Evdekiler biktilar herşeyi mayalamamdan ama ben cok memnuniyetle yapiyorum. Ricottayi yaptim kaşar alt suyundan ama koydugum yogurt 1 kaseydi. Toplan 1,5 kase ancak ricotta cikti. Miktar normal mi? Sütümün yag oranı da %4,5. Neden az cikti acaba ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...