Ana içeriğe atla

Amaranth Tohumlu Mercimek Köftesi


Mercimek köftesinin seveni çoktur. Bol ekşili, yeşillikli, yanında domates salatalıkla ya da turşuyla servis edilince tadına doyulmaz lezzetine kim hayır diyebilir ki?
Mercimeğin yüksek besin değerine sahip olması ve çok faydalı bir baklagil olması da mercimeği her tür tarifte kullanıp bol bol yemek için ayrı bir sebep.
Glutensiz beslenenler ya da başka bir sebeple bulguru beslenmelerinden uzak tutanlar için çözüm niteliğinde bir tarif var bugün yayında.
Ben bulgur olarak sadece siyez bulguru kullanıyorum, onun dışında bir bulgur benim mutfağımda yok. ancak siyez de olsa sınırlı tüketmeye özen gösteriyorum karbonhidrat değerinden dolayı.
Mercimek köftesini çok seviyorsunuz, bulgur yemiyorsunuz, peki mercimek köftesini bulgursuz nasıl tutturacaksınız? Dahası  bu köftenin içine bulgur yerine ne katalım ki tadı bildiğimiz mercimek köftesi olsun, besin değeri bulgurdan kat be kat üstün olsun ve gluten içermesin? Bu soruların yanıtı Amaranth tohumu.
Amaranth tohumu nerden alınır diye siz sormadan ben söyleyeyim hemen. Ben migrostan alıyorum.
Mercimek köftesini sadece mercimek ile yapmaya çalışanların tarifleri de var ama tutmayan, cıvık bir kıvam elde ediliyor. Tarafımdan bir kaç kez denendi ama onaydan geçmedi.

Amaranth nedir diye internette kısa bir gezinti yaparsanız, ilk karşınıza çıkacak tanım süper besin kavramı olacak. Chia tohumu, kinoa tohumu gibi bu tohum da süper besinler arasında yer alıyor.
100 gram çiğ Amarant tohumunda  vücudun günlük ihtiyacı olan protein, B vitaminleri ve minerallerin %20’si bulunmaktadır. Mineraller açısından da oldukça zengin olan Amaranth tohumu, vücudun günlük ihtiyacı olan manganez miktarının %159’u, fosfor miktarının %80’ini, magnezyum miktarının %70’ini, demir miktarının %59’unu ve B6 vitamininin %45’ini ihtiva etmektedir. Pişmiş amaranth yaprakları A vitamini, C vitamini, kalsiyum, manganez ve folat açısından mükemmel bir kaynaktır. Diyelim ve daha fazla bilgi isteyenleri nete yönlendirip tarife geçelim derim.

Amaranth tohumlu mercimek köftesi için malzemeler


Yapılışı

Kırmızı mercimeği yıkayıp küçük bir tencereye alıyoruz, amaranth tohumunu da ekliyoruz. Tencerenin üzerine bire bir oranda su eklemek kafi. Bu ikili 5-10 dakikada kaynayıp hem pişiyor hem de şişiyor zaten. Şişen karışımı cam bir kaba aktarıp soğumasını bekliyoruz. Tıpkı mercimekli bulgur karışımı gibi olmalı hem kıvamı hem de görünümü. Amaranth tohumlarının zaten tadı yok, neyin içine girse onun tadını alıyorlar. Karışım soğurken kıvamı size katı gelirse kısırda olduğu gibi çok kaynar su ilave edip şişmesini bekleyebilirsiniz. 
Burdan sonrası bildiğiniz klasik mercimek köftesi tarifi ile aynı. Yeşillikler güzelce yıkanıp ince ince kıyılır. Salça zeytin yağında bir kaç kez çevrilir, soğuyan mercimekli karışıma tüm malzeme tuz ve baharatlar da eklenip yoğrulur. Sıkılıp servis tabağına alınır, zevkinize göre süslenir ve masadaki yerini alır.
Ben market nar ekşilerini evime sokmuyorum sebebini içeriklerini okuyarak anlayabilirsiniz. Doğal, katkısız, ev yapımı nar ekşisi kullanın. Ben biraz da doğal fermente nar sirkesi ilave ettim nefis oldu. 
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...