Ana içeriğe atla

Rafine Şekersiz Siyez Keki


Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı?
Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor? 
Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında. 
Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir.

Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler;

Rafine tuz,
Rafine şeker,
Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum)
Kabartma tozu,
Şekerli vanilin,
Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum)
Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ dışında kalan tüm yağ çeşitleri,
Fermente edilmeden sütü süt halindeyken kullanmıyorum.

Fermente mutfağımda bu malzemeler yerine kullandıklarım;

Kaya tuzu,
Meyvelerin doğal şekeri,
Ata buğdaydan taş değirmen unu, siyez unu,
Karbonat,
Vanilya özütü, vanilya çekirdeği,
Ham kakao,
Zeytin yağı, tereyağı, Hindistan cevizi yağı,
Peynir altı suyu (kendi mayaladığım şirden peynirinin altında kalan whey proteini)

Siyez keki için malzemeler;

4 adet gezen tavuk yumurtası (ya da organik yumurta)
1.5 su bardağı peynir altı suyu,
1 yemek kaşığı vanilya özütü,
1 çay kaşığı toz tarçın,
Aldığı kadar siyez unu.


Yapılışı;

Kekin tatlılığını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bunun için keki kalıba dökmeden bir damla tadına bakın gerekirse dut kurusu ya da muz ilave edin. Bu ölçüdeki şeker miktarı bizim için yeterli oldu. 
Bu ölçüden 2 baton kek kalıbı miktarı kek çıktı. Dilerseniz ölçüyü ikiye bölüp siz bir baton kek yapabilirsiniz.
Kuru dutu rondoda çekin. İri taneli un haline geliyor. Ardında rondoda muzları püre haline getirin. Çırpma kabına yumurtaları, bir fiske tuzu, muz püresini ve çekilmiş dutu ekleyip yumurtalar kabarana kadar mikserle çırpın. Çok güzel kremamsı bir kıvam alıyor. 
Karışımın üzerine un hariç diğer malzemeleri ilave edin. Karbonatı kaşığa alıp üzerine limon suyunu ekleyerek kabartın ardında onu da kek harcına ilave edin. Karışım homojen bir kıvam alınca en son unu da ekleyip tekrar karıştırın ve kıvamını ayarlayın. Bildiğimiz kek hamuru kıvamını alınca kalıba döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında kalıbınızın ve fırınınızın durumuna göre yaklaşık bir saat içi tamamen pişene kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/



Yorumlar

  1. İyi günler ben aldığı kadar un koyunca pişirdikten sonra kekte un kokusu ve tadı oluyor...ne yapabilirim...
    Kabarması normaldi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu Ne Yapar İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

4/2 Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor

  Kitap- Ferda Uslu Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 4. Bölüm İçten Dışa Detoks 2. Kısım Niyetlerimiz Eylemlerimizi Belirliyor Samimi niyetlerle başladığımız her iş, güzelce yeşerip güzel neticeler verir. 21 sayısı aslında yedi sayısının üçlemesidir. Bir eylemi yedi kez tekrar ettiğimizde zihinde onu mühürlemiş oluruz. 21 kere yani üç tur yedi kez o eylemi tekrarladığımızda beynimizde bu konu hakkında yeni nöronlar üretmiş ve onları güçlü hale getirmiş de oluruz. Bu sayede artık bu eylemi yapmak zihne zor gelmez ve zihin eylemi başlarda olduğu gibi sorgulamayı ve eyleme direnmeyi bırakır. Eylemi 28 güne yani dört tura tamamlayarak daha da güçlendirebiliriz. Üç ay boyunca bu yeni alışkanlığı devam ettirdiğimizde artık bu alışkanlık hayatımızın bir parçası haline gelir, eylem beden ve zihinde tam kabule geçer. 21 günlük detoksa başlamadan bir gün önce bizim için hazırlık günüdür . Bu hazırlık detoks boyunca yiyeceğimiz besinlerin alınıp, zararlıların ...

Doğal Fermente Elma Sirkesi

Evde sirke yapmak,bir kere başlayınca vazgeçemeyeceğiniz bir hobi gibi aslında. Sirke yapmanın mantığını anlayıp, bir kaç başarılı deneme de gerçekleştirince her mevsimde, elinize geçen her meyveyle yapabileceğiniz bu doğal sağlık iksirinin yapılışı aslında çok kolay. Bir kaç püf noktasını bilmek ve her fermente gıda gibi biraz sabırlı olmak sirke yapmanın altın kurallarından. Marketler sirke doluyken, hele ki bu kadar ucuzken neden kendimi yorup evde yapmak için uğraşayım ki diyorsanız, buyurun aşağıda yazılanlara bir göz atın. Endüstriyel üretimle yapılan sirkeler saatler içerisinde olurken, geçirdikleri süreç fermantasyon değil, rafinasyondur. Oysa sirke fermente  bir gıdadır, en azından öyle olması gerekir. En basit ev sirkesinin oluşması bile 2-3 ay vakit alır. Sağlık için faydalı olan sirke sizce hangisi?