"Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri ve mantar bulunuyor. Bu rakam insan hücre sayısının yaklaşık 10 katı kadar. 400’ün üzerinde çeşidi olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluşturuyorlar.
Normal insan bağırsağında zararlı pamukçuk mantarı ve klostridyum bakterileri gibi zararlı mikroplar da var. Ama bütün mikropların içinde oranları yüzde 10’u geçmiyor. Faydalı mikroplar bunlara göz açtırmıyor; yani hastalık yapmasına izin vermiyorlar. Fakat probiyotikten fakir gıdalarla beslendiğinizde bu mikroplar dizginlenemiyor ve aşırı ürüyorlar. Fakat teşhis edilmelerini kolaylaştıran bariz bir belirtiye neden olmuyorlar ve düşük zeminli kronik bir enfeksiyona yol açıyorlar.
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzdaki mükemmel probiyotik dengesini alt üst etmiştir.
Probiyotiklerin görevleri
Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak.
Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapmak.
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.
Toksinlerin kan dolaşımına geçmesini engellemek.
Besin alerjilerini ve ekzemayı önlemek.
Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.
Kanseri önlemek.
Yaşlanmayı yavaşlatmak.
Depresyonu hafifletmek.
Otizm bulgularını hafifletmek.
İshali önlemek ve tedavi etmek.
İdrar yolu iltihaplarını önlemek.
Kabızlığı tedavi etmek.
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak.
Otoimmün hastalıklardan korumak"
Kaynak; beslenmebülteni.com (Prof. Ahmet Aydın)
Cildimizde de aynı şekilde bizim için yararlı bakteri kolonilerinin yaşadığından probiyotik rolon tarifi yazımda bahsetmiştim. Cilt için kullandığımız her türlü kimyasal içerikli temizlik ve makyaj malzemesi cilt floramızı bozmakta sağlıklı bakteri kolonilerini öldürerek cildimizi dolayısıyla da bizi dışarıdan gelecek her türlü bakteri ve mikroba karşı savunmasız bir hedef haline dönüştürmektedir. Bize düşen cildimizdeki faydalı mikropları yok etmek değil, korumak ve çoğaltmaktır. Vücudumuzu korumaya cildimizi korumakla başlamamız gerekiyor. Teniizme sürdüğünüz her şeyi cildin emip kanımıza karıştığı gerçeğini de unutmamak lazım.
Bu bilgiler ışığında daha önce tarifini verdiğim Ev yapımı cildi besleyen krem yapılışı tarifimi güncelledim ve probiyotik bir krem yaptım.
Doğal kremimiz sadece doğal yağlardan yapıldığı için tüm vücut, eller, çatlayan dudaklar ve yüz için kullanımı uygundur.
Kesikler, yanıklar, pişik, kuru cilt, ayak mantarı, masaj için kullanılabilir ve fayda sağlanır.
Bu merhem serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bir yıla kadar bozulmadan kalır. Buzdolabına koymak kış aylarında gerekli değildir, direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Yazın çok sıcaklarda krem içindeki yağlar eriyebilir o zaman buz dolabında muhafaza ederek kullanmak daha kullanışlı olabilir.
Probiyotik kremimiz cilt üzerinde yaşayan probiyotikleri besler ve korur. Böylece cilt savunma sistemimize de katkı sağlar.
Bu arada kışın Evde bitki yağı yapılışı tarifi yayınlamıştım. O tarifte bahsettiğim biberiye yağını süzdüm ve bu kremde o yağdan da kullandım. Biberiye yağının sayısız faydalarından bazılarını saymak gerekirse antienflarmatuar yani ağrı kesici etkisi olması, cilde masaj şeklinde kullanıldığında selülit giderici etkiye sahip olması, sakinleştirici etkisi olmasını sıralanabilir.
Probiyotik bitkisel krem malzemeleri
Yapılışı
Biberiye yağı, esansiyel yağ ve probiyotik hariç diğer yağları beherglasa (cam ölçü kabı) ekleyip mikrodalgada (benmari usulü de olur) erittim. Eriyen yağlara biberiye yağını da karıştırıp yağ ısısının 30 dereceye düşmesini bekledim. Ben probiyotik olarak kefir mayası bakterisi kullandım. Probiyotiklerin ısı dayanıklılığı olmadığı için probiyotik ilavesinden önce mutlaka yağın soğuması gerekiyor.
30 dereceye inen yağa probiyotik takviye için kefir bakterilerini ilave ettim, bu noktada esansiyel yağı da ekleyip iyice karıştırdım.
Daha önceden sirkeli su ile dezenfekte edip duruladığım küçük krem kavanozlarına karışımı doldurdum.
Dezenfektan olarak ev yapımı limon sirkesi kullandım.
Probiyotik kremimiz hazır.
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/
seboreik dermatitin neden olduğu t bölgesi problemine deva olur mu bu?
YanıtlaSilHocam Merhabalar! Probiyotik içerikli krem yaptım kavanoza koydum 2 hafta kadar kapalı kaldı. Açtığımda üzeri siyah noktaciklar olarak bakterilenmis. Sebebini anlayamadım acaba icerigindeki probiyotikten dolayi mi baktirilenmis olabilir?
YanıtlaSilSitenize "probiyotik krem" yazdim ama ürün bulunamamaktadir diyor, nasil sipariş vericez?
YanıtlaSilLinkten ulaşabilirsiniz.
Silhttps://fermentemutfagimdukkan.com/probiyotik-krem
Merhaba evde kefir yaptığımız kefirin mayasını kullanabilir miyiz
YanıtlaSilBu krem ne için kullanılır tam olarak
YanıtlaSil