Yaz geldi malum. Havalar ısındıkça dondurma yeme ihtiyacı hissetmemiz gayet normal, çünkü böyle bir alışkanlığımız var. Peki ne yapacağız?
Hazır satılan paketli ya da açık dondurmaların en masumu ve en kalitelisinin içindekilere bir göz atınca dondurmanın hiç de sağlıklı ve bize göre bir yiyecek olmadığına kanaat getirebiliriz ama bize göre ve sağlıklı olmayanlar sadece hazır dondurmalar inanın. Bu tarifi okuyunca dondurmanın da sağlıklı ve bize göre olan versiyonuyla tanışacaksınız.
Bu dondurmanın farkı tüm malzemelerin gerçek gıdadan oluşması ve rafine şeker ya da sunni tatlandırıcı içermemesi.
Üç çeşit dondurma tarifi sunacağım ve bu üç çeşidi üç başlık altında yazacağım.
Muzlu dondurma
Malzemeler;Dondurulmuş dilimli muz istediğiniz miktarda,
Yerli susamdan çekilmiş tahin bir kaç kaşık,
1 çay kaşığı vanilya özütü.
Malzemeleri ele alarak tarifi anlatmaya başlamak istiyorum.
Muz;
Olgun muzları soyup dilimleyin ve buz dolabı poşetinde dondurun.
Tahin
Vanilya özütü tarifim için başlığa tıklayın.
Mutfak robotu ya da smoothie blenderin içerisine muzları koyun ve motoru döndürecek kadar bir kaç kaşık tahin ekleyin, makineyi çalıştırın. Muzlar ezilince dondurmanın kıvamına göre tahin ilave edilebilir. Kıvamını koyu krema gibi olmalı. Kıvamını ayarladığınız karışıma 1 çay kaşığı vanilya özütü ilave edin ve dondurmanız hazır. Ağzı kapaklı bir saklama kabına alıp dondurucuya kaldırın. Dondurmanız sertleşince servis edin..
Kakaolu fındıklı dondurma
Malzemeler;
Yerli susamdan çekilmiş tahin bir kaç kaşık,
1 çay kaşığı vanilya özütü,
1 yemek kaşığı kadar bal (damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz)
2-3 yemek kaşığı kadar ham kakao,
Birkaç kaşık çekilmiş fındık.
Yapılışı;
Üstteki tarifin aynısını uygulayın ve karışıma kakao ve balı da ekleyin. Kıvamını yine tahinle ayarlayın. En son çekilmiş fındığı ekleyip şöyle bir karıştırıp yine saklama kabına alıp dondurun. Dondurmanız sertleşince servis edin.
Probiyotik çilekli dondurma
Bence ayrı bir sayfayı hak eden bu tarifi de şimdilik burada paylaşıp yine kendisine daha sonra ayrı bir sayfa açacağım zira bu tarif diğerleri gibi kısmen değil tamamen bana ait bir tarif oldu.Malzemeler;
Ayıklanıp, yıkanıp dondurulmuş çilek,
Önceden hazırlanmış kefir yarım su bardağı kadar,
1-2 kaşık bal (damak tadınıza göre ayarlayın)
1 çay kaşığı vanilya özütü.
Yapılışı,
Mevsiminde aldığınız tatlı ve kokulu çilekleri ayıklayıp yıkayın ve dondurucuda dondurun.
Kefir yapın. Evde kefir yapılışı tarifim için başlığa tıklayın. Hazır kefir kullanmayın çünkü probiyotik değeri yok.
Dondurulmuş çilekleri robota ya da yine smoothie blendere alın. Makineyi döndürmeye yetecek kadar kefir ekleyin. Karışımın kıvamını kefir ile ayarlayın.
Karışıma damak tadınıza göre bal ve vanilya özütünü ilave edin. Tekrar karıştırın. Ağzı kapaklı bir saklama kabına alın tekrar dondurun. Dondurmanız sertleşince servis edin.
Afiyet olsun.
Muzla birlikte 3/1 oranında doğranıp dondurulmuş avakado da eklenebilir. Avakado dondurmanın tadında bir değişim yapmaz. Özellikle kakaolu dondurmaya eklenmesi daha uygun olacaktır.
Kakaolu dondurmanın içine gerçek bitter çikolata parçacıkları ilave edilebilir.
Muz dondurmaya hem kıvam hem de tat eklemek için kullanıldı. Bu dondurma cevizli, bademli, fıstıklı, fındıklı, damla sakızlı vs. istenilen formda yapılabilir.
Tahin dondurmaya kıvam için eklendi. Tahin yerine kendi yaptığınız fındık, fıstık, ceviz ezmesi de ekleyebilirsiniz.
Bal yerine pekmez de kullanabilirsiniz.
Çilek yerine kara dut, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz, vişne, kiraz, şeftali, kayısı gibi istenilen mevsim meyvesi de aynı şekilde dondurularak kullanılabilir.
Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/
Merhaba. Yaptiklariniz harika, her paylasiminiz için teşekkürler. Birşey sormak istiyorum. Dondurulmuş gıdaların çözülüp tekrar doldurulması bakteri ürettiği icin zararli diye biliyorum. Bu tarifteki muzlar da çözülüp tekrar donunca zararli olur mu acaba. Fikrinizi almak istiyorum. Tekrar teşekkürler. Iyi çalışmalar
YanıtlaSilMuzlar ve çilekler aslında çözülmüyor hala buz gibi oluyor evet biraz yumuşuyor ama buna çözülme diyemeyiz. Isının bir kaç derece yükselmesinde sakınca görmüyorum. Bakterilerin üremeye başlaması için en azından oda ısısına yakın bir ısı gerekli. biz zaten 5 dk lık bir çalışmadan sonra yine dondurucuya kaldırıyoruz :)
SilHarika beklediğim tarif geldi😀 Vanilya Özotu satışı yapıyormusunuz Ferda hanım?
YanıtlaSilEvet Senay hanım kendime yaptığım vanilya özütünden sipariş veren üyelerimize gönderim yapıyorum. Sevgiler.
SilMerhaba vanilya ozutundeki alkol tamamen ucuyor mu dinen kullanimi uygun mu bilmek istiyorum cok tesekkurler.uygun degilse ozut olmadan dondurmanin tadi degisir mi
SilSevda hanım merhaba. Fermente mutfağım dini fetva mercii değil, sağlıklı beslenme üzerine tarif ve sipariş mercii malum. Dolayısıyla vanilya özütü, pişen tariflerde ısı ile birlikte evet uçar. Çiğ tariflerde kullanmak istemezseniz de zaten yerine vanilya çubuğunun çekirdeklerinin kullanılabileceğini tarifte de belirtmişti.
SilMerhaba, ben de tasiyeniz üzerine Doğal Annane'den tahin almıştım. Gerçekten çok lezzetli ama tahin normalde susam 10-12 saat suda bekletilip ardından kavrularak yapılıyormuş. Susamda sanırım yüksek oranda fitik asit var ve ikisi de fitik asidi etkisiz hale getiren işlemler. Doğal Annane'nin tahini, daha doğrusu susam ezmesi çiğ tahinin direk olarak ezilmesiyle yapılıyor. Bu durumda fazla miktarda tüketmektekten kaçınmak mı veya daha çok pişen tariflerde mi kullanmak gerekir? Siz ne düşünürsünüz?
YanıtlaSilSasamda bulunan omega 6 yağ asitleri eğer yüksek ısı ile temas ederse oksitleniyor ve trans yağa dönüşüyor. O yüzden kavrularak yapılan tahinleri tüketmiyoruz. Omega 3 ve omega 6 gibi ısıya duyarlı yağ asitleri içeren tüm kuru yemişler de bu sebeple kavrulamamış çiğ tüketilir. aksi halde vücut için fayda değil zararlı hale dönüşürler.
SilBu konuda kafam biraz karışık. Balıkta da yüksek oranda omega 3 var ama balığı çiğ tüketmiyoruz. Yağda kızartmak zararlı hale getiriyor ama ızgara veya haşlanmış sağlıklı diye biliyorum. Tereyağında da omega 3 var ama tereyağının sıcak yemeklerde kullanmak için en sağlıklı yağlardan olduğu söyleniyor. Sanki bu konuda daha çok bilgiye ihtiyaç var.
SilHayvansal omega 3 ile bitkisel omega 3 yağ asitleri birbirinden farklı.
SilMerhaba, dondurmayı yapıp dondurunca buzlukta taş gibi oluyor, yani o dışarıdan aldığımız dondurmanın kıvamında değil... Dışarıda biraz ısınmaya bırakınca da yumuşamak yerine eriyor... Buz parmak gibi... Bu konuda birr tavsiyeniz olabilir mi acaba?
YanıtlaSilMuzu buzlukta dondurmadan bu tarigi yapsak tadı farklı mı olur.
YanıtlaSil