Ana içeriğe atla

Unsuz Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi


İşkembe çorbasının faydaları saymakla bitmez. Unsuz yapmamın sebebi, çorbanın  glisemik indeksini arttırmamak için. Başlarda İşkembe ve mercimek gibi un ile terbiye ederek pişirmeye alışkın olduğumuz çorbaları yaparken zorlanmıştım. Şimdi ise un eklemek aklıma bile gelmiyor. Bu tarifi deneyin, çok seveceksiniz.

Terbiyeli işkembe çorbası için malzemeler

Terbiyesi için

İşkembe çorbası yapılışı

Dana işkembeleri bir gece önceden bolca kaya tuzu erittiğimiz suya bırakıp 1 gece bu suda bekletiyoruz. Tuzu 1 litre su için 1 yemek kaşığı olarak ilave edebilirsiniz. Bu aşamada üzerini steç filmle kapatıp buz dolabında beklettim. 

Ertesi gün işkembeyi tuzlu sudan çıkartıp, sudan geçirip düdüklü tencereye alıyoruz. Tencerenin içine sevdiğiniz otlardan ilave edebilirsiniz. Ben dağ kekiği, dağ ada çayı, taze biberiye, defne yaprağı ve daha önce dondurduğum kereviz sapı ilave ettim. 

Düdüklüde 2 saat pişirdim. Pişince işkembeleri kesme tahtasına alıp, suyu süzgeçle süzüp aromatik otlardan ayırdım.

İşkembeleri küp küp doğradım. suyu ve işkembeleri tekrar tencereye aldım. Tuzda beklettiğimiz için tekrar tuz ilavesine gerek yok, buna dikkat edin. Benim buzluğumda önceden 48 saat fermente edilmiş ve haşlanmış nohut her zaman bulunur, bittikçe yenisi yapılır konulur. Fermente baklagiller ve tahıllar başlığına tıklayın. Tencereye haşlanmış nohutu da ilave edip tekrar kaynattım.
Bir kasede terbiyesini hazırladım. Yumurta sarısı ve yoğurdu çırptım. 

Kaynamakta olan çorbanın suyundan azar azar terbiyeye ekleyerek terbiyeyi ısıttım. Kaynayan çorbaya ısınan terbiyeyi boşaltıp karıştırdım. Bir taşım daha kaynayınca ocağın altını kapattım.

Bir tavada erittiğim tereyağının üzerine kırmızı biber ekledim ve altını kapattım. Ayrı bir kasede ezilmiş sarımsak ve ev yapımı elma sirkesini karıştırdım. Çorbayı kaseye alıp, üzerine biberli yağ gezdirerek, sirkeli sarımsaklı sos ile servis ettim.
Afiyet olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...