Ana içeriğe atla

Sarımsağı Kolay Ayıklama ve Saklama Yöntemleri


Malum yaz geliyor sarımsak tazesi çıkana kadar  belli bir aydan sonra bulunmuyor. Sarımsak bitmeden Kastamonu'dan sarımsak getirmek istedim. Yazın Temmuza kadar yetecek miktarda sarımsak olsun dedim, Kastamonu'dan sarımsaklar geldi. 3 kilo sarımsağı gözümde azımsamışım, bir geldi ki kocaman kocaman 3 demet sarımsak. Hava da ısınıyor, bunların içi boşalırsa diye beni aldı mı bir telaş. Nasıl saklasam, ne yapsam da son diş sarımsağa  kadar bu lezzetli sarımsakları ziyan etmeden kullansam diye araştırmaya başladım. Sarımsağı kolay ayıklama ve saklama yöntemlerini buldum ve denedim. Sizinle paylaşmak kaldı geriye. 
Öncelikle demetle almak ve demeti havadar bir yere asmak kabuklu saklamak için en makul ve önerilen tek saklama yöntemi. 1 demeti astım. Isı söz konusu olunca bu yöntemle hepsini muhafaza edebileceğim düşüncesinden hızla uzaklaştım ve çoğunu soyarak saklamam gerektiğine karar verdim. Soyarak saklarsam hem yemek yaparken elimin altında daima soyulmuş sarımsak da hazır olacağından soymaya karar verdim. İyi de  2 kilo sarımsağı nasıl soyacağım ben şimdi. Evde şu silikon sarımsak soyuculardan var, tabi bir iki diş için belki olur, konu bu ebatta sarımsak olunca o alet de sınıfta kaldı. Ben de sarımsağı kolayca soymak için bulduğum en mantıklı sonucu denedim ve memnun kaldım.



Kolay sarımsak soymanın yöntemi

Sarımsakları önce diş diş ayırmak, en dışındaki kabuğu soymak lazım. Bunun için büyük bir bıçağı 1 baş sarımsağın üzerine koyup elimle hafifçe vurdum, sarımsaklar ezilmeden diş diş ayrıldı ve en dışındaki kabuklardan dan kurtuldu.
Diş diş ayrılan sarımsakların üzerine sıcak su döktüm ve yarım saat kadar bekledikten sonra ayıkladım. Kuru haline göre % 50 kolay ayıklandı. Tüm sarımsakları bu yöntemle çok da uğraşmadan ayıkladım.



Ayıklanmış sarımsakları saklama yöntemleri

Ayıkladığım sarımsakların bir kısmını kavanoza doldurup dondurucuya attım. Daha sonra fermente sucuk yapacağımda hemen çıkartıp kullanmak için. Bir kısmını kaya tuzu ile karıştırıp kavanoza koydum ve buzdolabına kaldırdım. Bu arada sarımsağı zeytin yağın içerisinde saklamanın toksik etki yarattığını da öğrendim. Bu yöntemle saklanan sarımsaklar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeli ve bir haftaya kadar tüketilmeli.Yağda sarımsağı bekletme yöntemini bu sebepten direk eledim.

Bir kısmını da robota aldım üzerine kaya tuzu atıp iyice çektim ve onu da kavanoza alıp buzdolabına kaldırdım. 


Artık lazım oldukça buzdolabına kaldırdıklarımdan kullanıyorum, çok pratik oldu. Sarımsak çok faydalı, bu şekilde kullanması da pratik. 
Pişirdiğim her yemeğe, salatalara, yoğurda, soslara  ilave etmek için elimin altında soyulmuş ve ezilmiş sarımsaklar hazır.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Elinize sağlık,faydalı bilgiler için teşekkürler Ferda hanım.

    YanıtlaSil
  2. ELİNİZE SAGLIK . UMARIM UZUN SÜRE GİDER. AFİYETLE YİYİN.BEN SİZİNKİ GİBİ YAPTIM FAKAT NE KADAR DAYANACAGINI TAZELİGİNİ KORUYACAGINI BİLEMEDİGİM İÇİN AZ YAPMIŞTIM KISA SÜREDEDE BİTİRDİM. SİZ DAHA EVEL DENEDİNİZMİ ? VEYA YAPIP DENEYEN OLMUŞMU ?BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM SEVGİYLE KALIN....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyenler yorumlarını forumlarda paylaşmış, bozulmadan kalabiliyor diye. Benimkiler 15 gün falan oldu buzdolabında sorunsuz duruyor. Püf noktası kaya tuzu eklenmesi.

      Sil
  3. HARİKAAAA BEN DE YAPACAĞIM

    YanıtlaSil
  4. ben taze sarmısağı kendim kurutarak bir deneme yaptım geçen sene...ve evde saplarından bağlayarak asıp kuruttuğum sarmısaklar ne kadar doğal da olsa pazardan aldığım sarımsaklardan daha uzun dayandı...bu sene daha bol alıp kendim kurutacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum doğal olunca ilaçlılar gibi uzun kalmıyor bozulmadan :)

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.