Ana içeriğe atla

Probiyotik Fermente Ev Sucuğu


Daha önce de fermente sucuk tarifi vermiştim blogda. Fermente sucuk başlığına tıklayarak okuyabilirsiniz. İkinci tarifimde biraz değişiklik yaptım o yüzden bu tarifi yeni bir başlık altında yayınlamak istedim.
İlk olarak bu tarifi makinede yoğurdum ve doldurdum. Ben ekmek yoğurma makineme kıyma makinesi aparatı aldım. Kullandığım makine markasını soranlar olacağı için söyleyeyim makinem Kenwood. Siz  sucuk aparatı  olan bir kıyma makinesi kullanabilirsiniz. Sucuğu evde yapmak istiyorsanız böyle bir makinenin evde olması gerekiyor çünkü elde doldurmak gerçekten çok zor. Peki makineyle sucuk yapmak kolay mı? Hayır gerçekten sucuk yapmak her şekilde zor. Yanınızda bir yardımcı olması şart. Özellikle dolum aşamasını makineyle tek başına yapmak daha zor. Bir yardımcı olup kıymayı makineye ekleme görevini üstlenirse eğer işiniz biraz kolaylaşabilir. Benim kızım makineye kaşık kaşık içi koyarken ben içi makineden ittim ve için bağırsağa dolum durumunu ayarladım. Tarife biraz tersten başladım galiba. Bir önceki fermente sucuk tarifimde  ölçü vermemiştim bu sefer ölçülü tarifimi sizlerle paylaşıyorum.

Probiyotik fermente ev sucuğu için malzemeler

1 bardak peynir altı suyu ( kefir altı suyu ve ya yoğurt altı suyu da kullanılabilir, ben şirden mayalı peynir altı suyu kullandım.)
rondoda çekilmiş sarımsak

kuru bağırsağı elma sirkeli ılık suda beklettim


Bu tarifte önceki tarifimde olmayan bir kaç malzeme var;

  • 1-Çemen tozu. Sucuğu gerçekten başka bir boyuta taşıyan bu baharatı mutlaka kullanın.
  • 2-Peynir altı suyu. Sucuğu fermente aşamasında probiyotik olarak zenginleştirmek ve fermantasyonu hızlandırmak için ekledim. Tadında hiçbir değişiklik yapmıyor endişe etmeyin. 
  • 3-pul biber ve toz kırmızı biberin de yarısını acı olarak kullandım. Bu kısım tamamen isteğe bağlı.



Probiyotik fermente ev sucuğu nasıl yapılır
İlk olarak sarımsağı rondoda bir kahve fincanı su ile çektim. Sucuk harcını ekmek yoğurma makinesinde yoğurdum bu sefer ve gerçekten pratik oldu. Sucuğu elde yoğurmak da biraz zor, geçen sefer bu konuda da zorlanmıştım. Bütün malzemeyi makineye ekleyip malzeme birbiriyle özdeşleşene kadar yoğurdum. Yoğurma işlemi bitince, bu aşamada hazır olan sucuk içinden pişirip tatmanız gerekiyor. Tadı, tuzu baharı hiçbir ilave gerektirmedi, bizim için bu ölçüler ideal oldu. Bağırsakları ev yapımı kendi yaptığım elma sirkesi eklediğim ılık suda yarım saat beklettim. Sonra da kıyma makinesini takıp, sucuk aparatı yardımıyla sucuğu doldurdum. En zor kısım doldurma kısmı oldu. Dolan sucukları bir kangal boyutunda ayarlayıp, iyice sıkıştırıp, enjektör iğnesiyle havasını alıp bağladım ve balkona astım. Denemek için pişirdiğimiz sucuk içinin değerlendirmesini yazmak istiyorum çünkü kangallar tam kurumadığı için henüz onların tadına bakamadık. Deneme sucuğumuzun lezzeti ve baharat uyumu, sarımsak ayarı hepsi mükemmel oldu. İlk yaptığım sucuğa oranla bu tarif çok daha başarılı ve lezzetli. Lezzeti inanın piyasada en iyi marka olarak satılan sucuklarda bile yok. Çocukluğumda yediğim sucuklara benziyor. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/



İlk astığımda çektiğim fotoğraf

Asıldıktan sonra 3. gün çekilen fotoğraf


Yorumlar

  1. Kac gün askıda bıraktıniz acaba ve sonrasında nasıl sakladıniz..askı evin icinde miydi yoksa balkonda mı..elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları yeni yaptım. daha önce yaptıklarım 10 gün falan kalmıştı balkonda asılı, daha sonra da mutfakta asmıştım. Buzdolabında ya da buzlukta da saklanabilir. Tahta gibi kurutmuyorum ama bozulmayacak şekilde de neminin tamammen çıkmasını sağlıyorum. Pişirirken tavaya biraz su ekliyorum o su sayesinde sucuk yeniden nemleniyor tavada kurumuyor, lezzeti de o şekilde daha güzel oluyor.

      Sil
  2. Kayseri'de sucuk içi yoğurulup iki gün bekletilir. Gidip gelip yoğurulur. Bağırsaklara doldurduktan sonra da üzerine iğneyle delikler açılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki tarifim hazırlarken elle yoğurduğum için ben de 2 hatta 3 gün boyunca gidip gelip bir kaç kez yoğurmuştum. İçi ancak toparlayabilmiştim. Bu sefer güçlü bir makine yoğurunca o kısmı atladım. Bağırsağa doldurmadan önce bir kaç saat bekledi yalnızca. İğneyle ben de deliyorum, tarifin ikisinde de yazdım zaten onu.

      Sil
  3. Kefir mayasi yerine probiyotik pudrasi ile mumkun mu?

    YanıtlaSil
  4. Kurban bayrami geliyor. Buyukbas hayvanın kaburga ustu ve boyun eti gibi kiymalik yerlerinden 3-5 kilo cikar sucuk yapmak istiyorum ilk defa deneyecegim. Ancak kasap sucuga alisik olduğum icin bol acili ve bol baharatli olmasini istiyorum. Bikac kasaptan sordugumda hazir sucuk harclarini önerdiler ama sizin tarifi deneyecegim (kefir koymayacagim galiba) merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bagirsaklara koymadan baska sekilde olabilir mi mesela buzdolabi poseti falan.ya da direk buzluga kaldirsak nasil olur fermente islemi icin mi buzlukta bekletiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman fermente olmamış olur. Yani sucuk tadında köfte yemiş olursunuz. Burada bir fermantasyon var o da bağırsağa girince 1 hatta gibi bir sürede gerçekleşiyor.

      Sil
  6. Bağırsakların kokusunu nasıl önleyebiliriz? kayınvalidem hep yapar her defasında çok kötü koku oluyor.sırf koku yüzünden sucuk yiyemez olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim aldıklarımda herhangi bir koku yoktu. sirkeli suda beklettim ben.

      Sil
    2. Bez sucuk tarifini inceleyin.

      Sil
    3. Yerli bağırsak kullanın kokmaz biraz pahalı

      Sil
  7. sirkeli suda beklettikten sonra tekrar durulama yapılacak değil mi Ferda Hanım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır durulama yapmayın ki bagırsakta bir kuflenme olmasın.

      Sil
  8. kış aylarında sucuk yapılır mı?yani kurur mu dışarda havanın sıcakn olması lazım mı?

    YanıtlaSil
  9. Ferda hanım tekrar tekrar teşekkürler. Sizi bulduğuma seviniyorum. Ekmek işi başarıyla yürüyor, sıra sucukta.:)
    Bir tarihte denemem olmuştu ve sucuklar oldukça koyu renkti. Doğal olan sonuç böyle mi bilmiyorum. Sizin yaptıklarınız da koyu bir renk mi?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, kefir tozu yerine direk ev yapımı kefir kullansak, bi an tozuna pek güvenemedim ?

    YanıtlaSil
  11. Canim cekti :) pisirirken yuksek isidan probiyotikler olmuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararlı bakteriler 10-15 dakika kaynatmakla 170 derece kuru ısıda sanırım(internete bakın) 2 saatte ölür ısıtmaklada kısa sürede ölür

      Sil
  12. 1. Tuzun miktarini bu olcuye gore ogrenebilir miyim?
    2. Cemen otu 1 yemek kasigi eksi/aci tadi verebilir mi?
    3. Seker katilabilir ise hangisi uygun olabilir?

    YanıtlaSil
  13. havalar cok sıcak iki uc gun dısarıda durursa bozulmaz mı acaba dolaba koysak olur mu o surecte yogurma surecinde yanı

    YanıtlaSil
  14. Ferda Hanım merhaba;
    Tarifinizde kullanılan baharat, kefir mayası ve peynir altı suyu oranını 2kilo kıyma ve 300 gr. yağ için vermişsiniz. Et oranını arttırdığımızda peynir altı suyu ve kefir mayası oranınıda baharatlar ile aynı oranda mı arttıracağız yada kafi bir değer varmıdır ? ( örneğin 10 kilo kıyma 1,5 kilo yağ için ) cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba sizin tarifinizi yapıyorum malzemeleri karıştırdım fakat rengi sapsarı oldu bu normal mi sizce

    YanıtlaSil
  16. koyun eti ve dana etini karıştırmak ne kadar doğru ?

    YanıtlaSil
  17. Çok teşekkürler. Bu sucukları buz dolabında kurutmak mümkün mu ? Yaşadığımız yer çok sıcak ve nemli, dışarıda bozulmasından korkuyoruz.

    YanıtlaSil
  18. Güneş görmesi gereklimi?benim balkonum güneş görmüyor maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaw sanki çamaşır kurutacaksın.😄
      Güneşte sıcakta ekşime yapar.
      Yazın gündüz dolapta 4derece falan gecede havalanması için dışarıya as 15 - 20 derce falan..
      8-9 gün sonra 😋

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...