Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Killi Diş Macunu


Kimyasalsız yaşam tarzını benimsediğimden beri evde zararlı kimyasal içeren tüm ürünleri atıp, yerine doğal ürünler koydum. Bir süredir Hindistancevizi yağı ve karbonatla yaptığım diş macununu kullanıyordum ama araştırırken mineraller açısından oldukça zengin ve pek çok faydası olan Bentonit killi diş macunlarının varlığını öğrendim. Ben de hemen bu tariflerden kendi tarifimi oluşturdum. 
Öncelikle "piyasada bin bir çeşit diş macunu varken neden ev yapımı bir macun tercih edelim ki?" diyenlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermekle konuya başlayalım.

Piyasada satılan diş macunlarının içerisinde;

Fluorid,
Koruyucu,
Aşındırıcı,
Tatlandırıcı,
Boya,
Kıvam arttırıcı,
Aromalar ve,
Deterjanlar var.

Bu katkı maddelerinin ne olduğu zaten isimlerinden de belli. Ama şu meşhur her diş macununda bulunan Fluorid nedir ona bakalım.

Fluorid (florür) : Sodyum Fluorid. Diş macunlarında, dişleri aside karşı dirençli hale getirerek çürükleri engellemeye yardımcı olan maddedir. Kas, kemik ve sinir sistemi için zehirli olduğu ve kanserle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Etiketlerde sodyum monofluorofosfat, stannous (kalay) fluorid veya sodyum fluorid adıyla geçebilir. Flürürün zararlarını öğrenmek için nette kısa bir araştırmayla sayfalarca sonuç bulabilirsiniz.

Gelelim bizim Bentonit killi doğal diş macunumuzun tarifine.


Bentonit killi diş macunu için malzemeler;

2 çorba kaşığı kil,
1 tatlı kaşığı karbonat,
3-4 çorba kaşığı bitkisel gliserin,

5 damla nane esansiyel yağı.





Doğal diş macununun hazırlanışı

Önce kuru malzemeler yani kil ve karbonat karıştırılır. Sonra sıvı malzemeler, gliserin ve nane yağı eklenerek  hepsi homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Küçük cam kavanozlara alınır. Diş macununuz hazır. Her seferinde nohut miktarında  alıp fırçanızın üzerine koyarak dişlerini fırçalayabilirsiniz. Ben sonuçtan çok memnun kaldım. Hem ağızda bıraktığı ferahlık hissi, hem de karbonatlı yaptığımda ki itici tadın olmaması memnun kalmamdaki iki önemli etki. Ağızda bıraktığı ferahlık gerçekten uzun süre etkili. Dişlerinizin gerçekten temizlendiğini hissediyorsunuz.
Sağlık ve şifa olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Bentonit kili nereden alabiliriz. Aktarlarda bulunan normal kil ile olurmu acaba. Sizi severek takip ediyorum bilgilerinizi cömertçe paylaştığınız çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Bentonit kili nereden temin edebiliriz?

    YanıtlaSil
  3. Bentonit kili internetten alıyorum, eczaneden de alınabileceğini okumuştum. Aktarlar hakkında bilgim yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu tarifteki kilin rengi koyu.başka bir tarifinizde açık renk.neyden kaynaklanıyor acaba

      Sil
  4. Karbonati surekli kullanmanin dislere zarar verdigini okumustum sevgili fermente mutfak. Acaba dogru bilgi midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ama karbonat tek başına kullanılırsa o etki güçlü oluyor. Karbonatın aşındırıcı etkisi şu an piyasa bulunan diş macunlarından çok çok zayıf. bununla ilgili karşılaştırmalı listeler nette yabancı sitelerde mevcut.

      Sil
  5. Aynen dogru soyluyorsunuz. Bentonit kili bulamadim maalesef yasadigim yerde. Istanbula gelince bakacagim artik.

    YanıtlaSil
  6. Istanbulda da bulamadim bentonit kili. Belki eminonunde bulabilirim bir de oraya bakacagim Ferda hanim. Burda bir aktar dedi ki kil kildir. Birkac cesidi vardir cogu ayni sey. En pahalisinin kilosu da 7 tldir. Bentonit kili farkli bir sey mi acaba? Normal killerden kullanilsa da olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kili kil değildir. Aktarlardan alış veriş etmeyiniz. Bilgisizdirler ve her zaman yanlış yönlendirirler.
      Bizim üretimini yaptığımız ve tarif yazdığım hiçbir malzemeyi aktardan almıyorum.
      Bentonit kil yenilebilir kildir.
      Mineralli ve analizlidir.
      Aktarlardaki kil harici kullanım için olan killerdir.
      Ayrıca fermente mutfağımda harici kullanım için verdiğimiz tum tariflere de yenilebilir yağlar, kil vs. kullanılır.
      Yenilemeyen hiçbir urunu cildimize surmuyoruz çunku cilde surulen her şeyin % 70i ciltten emilir ve kana karışır.
      Bentonit kil için site adresi verdim zaten.
      medikilden temin edebilirsiniz.

      Sil
    2. Dogru soyluyorsunuz. Dediginiz yere bakayim sag olun tesekkurler

      Sil
  7. Sevgili ferda hanım, medikil sitesindeki sıvı kılı mı yoksa peloid macunu mu kullanıyorsunuz bu tarifte?

    YanıtlaSil
  8. sıvı olandan alsam macun olarakta kullansam olurmu

    YanıtlaSil
  9. Ferda hanım macun olandan aldım ama gene de akışkan oldu diş macunu. Normal midir?bir de ağzı yakıyor nane yağından mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...