Ana içeriğe atla

Vanilya Özütü


Vanilya özütü nedir?

"Vanilya özütü, dünyanın en pahalı zirai ürünlerinden biri olan vanilyayı uzun bir süre bozulmadan saklayabilmemizi ve tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan alkollü bir solüsyondur. Fırında geçen sürede vanilya özütünün içerdiği alkolün hemen hemen tamamı uçar, geriye vanilyanın aroması kalır.
Aslında vanilya çubuğunun ömrü oldukça uzun. Vanilya özütü olarak değerlendirdiğinizde çok daha uzun süre dayandığı bir gerçek ama kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden vakumlu bir pakette veya hava geçirmeyen, tıpayla kapatılmış cam bir tüpte, mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesinde en az 1 sene boyunca saklayabilirsiniz. Dolayısıyla, vanilya özütü hazırlamanın asıl sebebi, ortadan ikiye kesip tohumlarını çıkarttıktan sonra kurumaya başlayıp kokusunu ve aromasını hızla kaybeden bu pahalı zirai ürünü potansiyelini kaybetmesine izin vermeden birden çok tarifte kullanabilmek."

                                                                                                                         Alıntı: cafefernando

Vanilya özütü normalde Türkiye'de satışı olmayan bir ürün ama çok araştırınca internet üzerinden bir kaç yerde satışı bulunabiliyor. Alkolsüz vanilya özütü olur mu derseniz, gliserol diğer adıyla E422 – ile hazırlanıyor. Yani mantıklısı alkolle hazırlamak. Ya da direk vanilya çubuğunu alıp çekirdeklerini kazıyarak kullanabilirsiniz. "Peki markette küçük pakette satılan vanilin kullansam olur mu?" derseniz. Cevap vereyim,
Vanilin, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak üretilen bir madde. Ham maddesi kereste olan sentetik bir malzemeyi tariflerinizde kullanmaktan rahatsızlık duymuyorsanız, olur. 


Vanilya özütü tarifi

2 su bardağı votka ya da cin.
Vanilya çubuğu almak da biraz tecrübe gerektiriyor. Bayat olanlar odun gibi kırılırken taze olanlar yumuşak ve eğilebilir oluyor. Taze olması çok önemli çünkü diğerlerinin nemle birlikte kokusu da kaybolmuş oluyor.
Maliyeti biraz yüksek bir tarif ama kullanım miktarının küçük ölçüler olması, tek kullanımlık maliyetini düşürüyor. Vanilya çubuğu aktarlarda tanesi 5 tl den satılıyor. İçine eklenen alkolün mutlaka 40 derecelik, renksiz ve kokusuz bir alkol olması gerekiyor. Bu da cin ve votka dışında pek seçenek bırakmıyor.
Vanilya özütü yeni yapıldığında soldaki 2 fotoğraftaki gibi, 2 ay karanlıkta dinlendiken sonra rengi kırmızı oluyor. Sağdaki fotoğraftaki gibi.

Vanilya özütü hazırlanışı

Vanilya çubukları uzunlamasına ortadan ikiye kesilip cam bir şişeye konulur. Üzerini örtecek kadar votka ilave edilir. Bir mutfak dolabı içerisinde 2 ay bekledikten sonra kullanıma hazır olur. Bu süre zarfında ara sıra şişeyi çalkalamak gerekir. Vanilya çubuğunun tüm renk ve kokusu alkole geçer, tariflere 1-2 tatlı kaşığı ilave etmek yeterlidir. Mis gibi vanilya kokusu bütün eve yayılır.
Zaten bir kez vanilya özütü kullanınca diğer sentetik vanilinlerin ne kadar yetersiz olduğunu anlıyorsunuz. 
Afiyet olsun.
O kadar vaktim yok diyenlere 50 ml lik cam kavanozda gönderebilirim. bunun için bana maille ya da face sayfasından ulaşabilirsiniz.
ilk uaypıldığında.

2 olgunlaşmış vanilya özütü





Online sipariş vermek için sitemize erişim sağlayabilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Alkol yerine sirke kullansak olmaz mi ferda hanim ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. Bazı bitkilerin esansı sadece alkolde çözülüyor. Alkol zaten uçup gidiyor merak etmeyin. Rahatlıkla kullanın.

      Sil
    2. Merhabalar

      Sil
    3. Almak istedigim bikac sey var sayfaniz cok guzel malzemelerke dolu dikkatimi cekti malesef almanyada yasiyorum sizden almak istediklerim cokmu maaliyetli olur benim icin yada butarafra subeniz yada onerebilceginiz biyerler varmidir tesekkurker

      Sil
    4. Maalesef yurtdışına gönderimiz bulunmamakta şimdilik.

      Sil
  2. Siz ne harika bir insansınız. Sattığınız ürünün tarifini vermeniz ne kadar zengin gönüllü olduğunuzun göstergesi... Hergun yeni bir şey öğreniyoruz, minnettarız,sonsuz saygı ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Vanilya çubuklarının içerisindeki çekirdekleri bıçakla sıyırıp bir miktar toz şekere iyice karıştırmak da güzel bir sonuç veriyor. Bir kaç senedir bir kilogramlık bir kavanoza üç dal vanilyanın çekirdeğini karıştırdığım şekeri doldurup çekirdeksiz vanilya dallarını da şekerin içine gömdüğüm karışımdan kullanıyorum tatlılarıma harika bir sonuç alıyorum. Şeker kullanmayanlar için uygun olmayabilir ama alkollü karışıma güzel bir alternatif oldu benim için.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, ben Kanadada yaşıyorum. Bu tarifi kendiö yapmak istiyorum ama merak ettiğim 2 ayın sonunda ne kadat sürede kullanmalıyız. Ne zaman Bozulur ?

    YanıtlaSil
  5. Harikasınız çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Yapıldıktan sonra buzdolabında mı saklamak gerekir?

    YanıtlaSil
  7. online satışta vanilya özütü göremedim artık hazırlamıyor musunuz acaba?

    YanıtlaSil
  8. Tamam isininca ucup gidiyor pastada vs. Cocuklarin soguk veya ilik sutune katiyoruz. Her zaman yuksek derecede pisirlen gidalarda kullanilmiyor ki. Yogurt yemeyen cocuklara mesela..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...