Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Zehirsiz Çamaşır Yumuşatıcı ve Yüzey Temizleyici


Artık evimize zararlı kimyasalları sokmuyoruz. Markette raf ömrü olan her ürünün içinde koruyucu kimyasalların olduğunu biliyoruz. "ona gelene kadar daha neler var" asla demiyoruz çünkü ona geldi artık bizim için.
Mutfağımızda, evimizde, banyo tuvalette, bulaşık ve çamaşır yıkamada doğal temizlik formülleri bulmak hiç de zor değil. 

Temizlik alanında yardımcı olacak ana temizlik maddelerimizin listesi

Karbonat,
Limon tuzu,

Ev yapımı limon  sirkesi, ve ya ev yapımı elma sirkesi,
Doğal Arap sabunu,
Doğal ev yapımı zeytinyağlı sabun,
Boraks,
Esansiyel uçucu yağlar.


Bu malzemelerin çeşitli kombinasyonlarını hazırlayarak evimizin her yerinde temizlik sorununu çözmek mümkün. 
Daha önce bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanı tarifi yazmıştım. Bulaşık ve çamaşır makinesinde kimyasalsız temizlik yazıma tıklayabilirsiniz.
Bizim yapacağımız doğal yumuşatıcıya geçmeden önce marketteki yumuşatıcaların içeriğine göz atalım isterseniz.

Market yumuşatıcısı içeriği

  • "Katyonik aktif: Bkz. Sürfaktan. Çamaşırı yumuşatan aktif madde. Pozitif yüklü iyonları sayesinde, kumaşların çoğunun üzerinde oluşan negatif yüklü bölgelere doğru çekilir. Bu bölgelere tutunarak, kumaşa daha yumuşak bir his verir.
  • Benzoisithiazolinone: Doğru yazımı bu: Benzisothiazolinone. Antibakteriyel koruyucu. Cildi tahriş eder. Bağışıklık sistemine zarar verir.
  • Parfüm: Petrol türevi sentetik kokular, alerjiye, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir; solunum yollarını tahriş edebilir. Genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur.
  • Benzyl Salicylate: Benzil salisilat. Parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık ve endokrin sistemine zarar verebilir.
  • Coumarin: Kumarin. Bazı bitkilerde bulunan, sentetik olarak da üretilen parfüm maddesi. Yeni kesilmiş ot gibi kokar. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık sistemine zararlıdır. Düşük derecede kanserojen olabilir.
  • Hexyl Cinnamal: Heksil sinnamal. Parfüm maddesi. Papatya yağında bulunduğu gibi, sentetik olarak da üretilir. Alerjik tepkilerle ilişkilendirilmiştir.
  • Butylphenyl Methylpropional: Butilfenil metilpropional. Lilial adıyla da bilinen sentetik parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Biyobirikimlidir. Endokrin sistemine zarar verebilir."
                                                                                                                            Alıntı:zehirsizev.



Ev yapımı doğal yumuşatıcı için malzemeler

Ev yapımı limon sirkesi 1 su bardağı,
İçme suyu,
Ağzı kapaklı cam şişe.

1.5 lt lik şişe için yukarıdaki miktarda malzeme yeterli oluyor. Siz kendi şişenizin boyutuna göre malzemeyi azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Ev yapımı limon sirkesini  cam şişeye boşaltıp üzerine içme suyu doldurun ve 5-6 damla esansiyel limon yağı damlatın. Mis kokulu doğal yumuşatıcınız hazır.O kadar güzel bir rengi ve kokusu var ki limonata gibi görünüyor.
Şimdi bu karışımı isterseniz beyaz çamaşırları yıkarken de makinenize biraz dökebilirsiniz, çünkü limon sirkesi beyazlarda çok etkili temizlik sağlıyor.
Ayrıca bu karışımın bir kullanım alanı daha var o da yüzey temizleyici olarak kullanılması. Yerleri sileceğiniz suya bu karışımdan yarım bardak ve biraz da doğal arap sabunu eklemeniz kafi.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/



Yorumlar

  1. (klavyem bozuk, o sebple bazı arfler basmıyor, umarım anlaşılablr) aslınd bu yumuşatıcı dedkler şeyn, koku vermes dışında br yumuşatıcı özellğ de yok. mesele koku ıse, annemın ben kucukken beyaz sabunla yıkadığı o mıs ıbı melısa kokan çamaşırları sertte olsa ıymeyı yeğlerım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama benim tarifimde bahsi geçen yumuşatıcı gerçekten yumuşatıyor. Koku vermiyor tabi kimyasallar gibi değil çünkü, içinde parfüm yok.

      Sil
  2. Sert havluyla yüzü 1 kez silince yumusuyor neden yumusatici gibi kanserojen toksik kirletici birsey kullanayim zaten suda cok zehirli klor var o bile yeter hijyen icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmayın tabi, biz de onu diyoruz ve doğal bir alternatif sunuyoruz.

      Sil
    2. Kullanmıyorum ama havlular kotu hakkatten gliserin koysak yumuşatıcı gozune sulandirilmis limon sirkesiyle daha iyi olur gibime geliyor ne dersiniz

      Sil
  3. Istegramda hesabiniz varmı ordan takip etmek istiyorum sizi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...