Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Zehirsiz Çamaşır Yumuşatıcı ve Yüzey Temizleyici


Artık evimize zararlı kimyasalları sokmuyoruz. Markette raf ömrü olan her ürünün içinde koruyucu kimyasalların olduğunu biliyoruz. "ona gelene kadar daha neler var" asla demiyoruz çünkü ona geldi artık bizim için.
Mutfağımızda, evimizde, banyo tuvalette, bulaşık ve çamaşır yıkamada doğal temizlik formülleri bulmak hiç de zor değil. 

Temizlik alanında yardımcı olacak ana temizlik maddelerimizin listesi

Karbonat,
Limon tuzu,

Ev yapımı limon  sirkesi, ve ya ev yapımı elma sirkesi,
Doğal Arap sabunu,
Doğal ev yapımı zeytinyağlı sabun,
Boraks,
Esansiyel uçucu yağlar.


Bu malzemelerin çeşitli kombinasyonlarını hazırlayarak evimizin her yerinde temizlik sorununu çözmek mümkün. 
Daha önce bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanı tarifi yazmıştım. Bulaşık ve çamaşır makinesinde kimyasalsız temizlik yazıma tıklayabilirsiniz.
Bizim yapacağımız doğal yumuşatıcıya geçmeden önce marketteki yumuşatıcaların içeriğine göz atalım isterseniz.

Market yumuşatıcısı içeriği

  • "Katyonik aktif: Bkz. Sürfaktan. Çamaşırı yumuşatan aktif madde. Pozitif yüklü iyonları sayesinde, kumaşların çoğunun üzerinde oluşan negatif yüklü bölgelere doğru çekilir. Bu bölgelere tutunarak, kumaşa daha yumuşak bir his verir.
  • Benzoisithiazolinone: Doğru yazımı bu: Benzisothiazolinone. Antibakteriyel koruyucu. Cildi tahriş eder. Bağışıklık sistemine zarar verir.
  • Parfüm: Petrol türevi sentetik kokular, alerjiye, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir; solunum yollarını tahriş edebilir. Genellikle içinde yüksek miktarda ftalat bulunur.
  • Benzyl Salicylate: Benzil salisilat. Parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık ve endokrin sistemine zarar verebilir.
  • Coumarin: Kumarin. Bazı bitkilerde bulunan, sentetik olarak da üretilen parfüm maddesi. Yeni kesilmiş ot gibi kokar. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Bağışıklık sistemine zararlıdır. Düşük derecede kanserojen olabilir.
  • Hexyl Cinnamal: Heksil sinnamal. Parfüm maddesi. Papatya yağında bulunduğu gibi, sentetik olarak da üretilir. Alerjik tepkilerle ilişkilendirilmiştir.
  • Butylphenyl Methylpropional: Butilfenil metilpropional. Lilial adıyla da bilinen sentetik parfüm maddesi. Alerji ve kontakt dermatitle ilişkilendirilmiştir. Biyobirikimlidir. Endokrin sistemine zarar verebilir."
                                                                                                                            Alıntı:zehirsizev.



Ev yapımı doğal yumuşatıcı için malzemeler

Ev yapımı limon sirkesi 1 su bardağı,
İçme suyu,
Ağzı kapaklı cam şişe.

1.5 lt lik şişe için yukarıdaki miktarda malzeme yeterli oluyor. Siz kendi şişenizin boyutuna göre malzemeyi azaltıp çoğaltabilirsiniz. 
Ev yapımı limon sirkesini  cam şişeye boşaltıp üzerine içme suyu doldurun ve 5-6 damla esansiyel limon yağı damlatın. Mis kokulu doğal yumuşatıcınız hazır.O kadar güzel bir rengi ve kokusu var ki limonata gibi görünüyor.
Şimdi bu karışımı isterseniz beyaz çamaşırları yıkarken de makinenize biraz dökebilirsiniz, çünkü limon sirkesi beyazlarda çok etkili temizlik sağlıyor.
Ayrıca bu karışımın bir kullanım alanı daha var o da yüzey temizleyici olarak kullanılması. Yerleri sileceğiniz suya bu karışımdan yarım bardak ve biraz da doğal arap sabunu eklemeniz kafi.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 
https://www.fermentemutfagim.com/



Yorumlar

  1. (klavyem bozuk, o sebple bazı arfler basmıyor, umarım anlaşılablr) aslınd bu yumuşatıcı dedkler şeyn, koku vermes dışında br yumuşatıcı özellğ de yok. mesele koku ıse, annemın ben kucukken beyaz sabunla yıkadığı o mıs ıbı melısa kokan çamaşırları sertte olsa ıymeyı yeğlerım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama benim tarifimde bahsi geçen yumuşatıcı gerçekten yumuşatıyor. Koku vermiyor tabi kimyasallar gibi değil çünkü, içinde parfüm yok.

      Sil
  2. Sert havluyla yüzü 1 kez silince yumusuyor neden yumusatici gibi kanserojen toksik kirletici birsey kullanayim zaten suda cok zehirli klor var o bile yeter hijyen icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanmayın tabi, biz de onu diyoruz ve doğal bir alternatif sunuyoruz.

      Sil
    2. Kullanmıyorum ama havlular kotu hakkatten gliserin koysak yumuşatıcı gozune sulandirilmis limon sirkesiyle daha iyi olur gibime geliyor ne dersiniz

      Sil
  3. Istegramda hesabiniz varmı ordan takip etmek istiyorum sizi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...