Ana içeriğe atla

Fermente Mutfağım Yıllanmış Ekşi Mayası Elinize Ulaşınca Yapılması Gerekenler


Taş değirmen (Ata tohumu) tam buğday unundan ürettiğim ekşi maya artık 1 yaşını geçti. Yıllanan ve güçlenen ekşi maya ile ekşi mayalı ekmekte mükemmel sonuca ulaşmak çok daha kolaydır. Genç mayalarla yapılan denemeler maalesef hüsranla sonuçlanır. Yıllanmış, kolay kabaran ve ekmekleri nefis olan kendi ürettiğim ekşi mayamdan dileyen üyelerimiz sipariş verebilir. Canlı ekşi maya eline ulaştığı zaman yapmanız gereken işlemler aşağıda yazmakta.

Benden ekşi maya isteyen değerli üyelerimiz için dikkat etmeleri gereken en önemli unsurun öncelikle hijyen olması gerektiğini belirtmek istiyorum. Ekşi mayayı içine koyacağınız cam kavanozu ve kapağını mutlaka kaynar su ile ya da doğal ev sirkesi ile dezenfekte edin. Dezenfekte işlemi ekşi mayanın tüm yaşamı boyunca bakteri bulaşmasının önüne geçmek için son derece önemli. aksi halde ekşi maya zararlı bakteriler sayesinde ölebilir. Ekşi mayayı her besleyişte kullanacağınız kaşık dezenfekte edilmiş bir kaşık olmalı. Tahta kaşık kullanmayın çünkü tahta kaşık mikrop ve bakterileri tutma özelliğine sahiptir. Bunun yerine kaliteli bir markanın silikon kaşığı ya da çelik kaşık kullanın. 
Yapmanız gerekenler şunlar;
1-Maya elinize cam bir kavanozda ulaşacak, kavanozu değiştirmenize lüzum yok. 
2-Mayayı maya ile aynı oranda un ve su ile besleyip (2 yemek kaşığı tepeleme gerçek un, 5-6 yemek  kaşığı kadar içme  suyu)  un ve suyu eklerken mayanın kendi kıvamını korumaya dikkat edin. 
3-Kavanozun ağzını aralık bırakarak mayanızı oda sıcaklığında bekletin.(göz göz olup 2 katına çıkana kadar)
4-Mayayı ekmek yapmadığınız zamanlarda dolaptan çıkararak madde 2 de ki gibi un ve su ile besleyin.



Ekşi maya nasıl saklanmalı yazımı okuyunuz.
Ekşi maya ile yapabileceklerinizin bir sınırı yok. Normal bu zamana kadar kullandığımız endüstriyel mayanın kullanıldığı tüm alanlarda artık ekşi mayanızı kullanabilirsiniz. Evet ekşi maya şıp diye 40 dakikada size hamur kabartamaz, biraz zamana ihtiyacı vardır. Ama ona ayırdığınız zaman karşılığı o size sağlık ve lezzeti garanti eder. Bence buna fazlasıyla değer.

Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

 Ekşi maya nasıl saklanmalı
Ekşi mayalı ekmek yapılışı
Ekşi mayalı taş fırın ekmeği
Gerçek ekmek
Ekşi mayalı Siyez ekmeği
Ekşi mayalı çavdar ekmeği
Ekşi mayalı sokak simidi
Ekşi mayalı tahinli bazlama
Ekşi mayalı haşhaşlı çörek
Ekşi mayalı ev pizzası


Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bunu karabugday yada kinoa gibi bi undan denedini mi yapmayi? Glutensiz seçenek olurdu

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ekşi mayayı besledikten sonra 1 günde 2 katına ulaşıyor. Ancak ben 3. Beslemede yanlışlıkla dolaba kaldırmayı unuttum ve 5 gün oda sıcaklığında kaldı. Bir sorun yok gibi görünüyor ama sizce sorun olur mu? Doğrudan bu şekilde dolaba mı kaldırmalıyım? Yeniden besleyip mi kaldırayım sizce? Calışmalarınızda başarılar dilerim..çok güzel şeyler yapıyorsunuz..bol kazançlar..-:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ölmüş olma ihtimali büyük. Yeniden besleyip kabarıp kabarmadığına göre zaten bunu anlarsınız.

      Sil
  4. merhaba,

    maya siparişi verdim. maya geldiği zaman hemen kullanabilirmiyim. yoksa mayayı çoğaltacakmıyım.

    teşekkür ederim.

    iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  5. " Madde 4-Mayayı ekmek yapmadığınız zamanlarda dolaptan çıkararak madde 2 de ki gibi un ve su ile besleyin."

    Bu besleme işlemini yapıp oda fermente olmasını oda sıcaklığında mı beklemek lazım yoksa besleyıp hemen dolaba mı kaldırmak lazım?

    YanıtlaSil
  6. "Madde 4-Mayayı ekmek yapmadığınız zamanlarda dolaptan çıkararak madde 2 de ki gibi un ve su ile besleyin."


    Mayayı besledikten sonra fermente olması için gereken süreyi oda sıcaklığında goz goz olana kadar mı beklemek lazım yoksa besler beslemez hemen dolaba mı geri koymalıyız?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...