Ana içeriğe atla

Doğal Zeytinyağlı Ev Yapımı Bitkisel Sabunlar


Evde kendi yaptığım zeytinyağlı ev yapımı doğal sabun çeşitlerine bugün 5 çeşit sabun daha ekliyorum. 
Yine tekrar tekrar da olsa belirtmek isterim ki tüm yaptığım sabunların ana malzemesi soğuk sıkım yemeklik zeytinyağıdır. İkincil yağlar ise Hindistan cevizi yağı, kakao yağı, Hint yağı, shea yağı, badem yağı, ve palm yağıdır. Sabunlaşma için de tabii ki Naoh. Sabunlarımın hepsinde renk vermek için baharat ve direk bitkilerden faydalanıyorum. Koku vermek istediğim zamanda esnsiyet bitki yağları kullanıyorum.

Neden kül suyu değil de Naoh ile sabun yaptığımı Evde sabun yapılışı 1. bölüm yazımda açıklamıştım okuyabilirsiniz. Kül suyu da zaten kostiktir deyip bu konuyu merak edenler için o yazıya havale edip geçelim.
Yaptığım sabunları soğuk pres yöntemi ile yapmaktayım. Evde sabun yapmak isteyenler tarifler için  Evde doğal sabun yapılışı 2. bölüm yazımı okuyabilirler. 
Geçtiğimiz günlerde bir mesaj almıştım facebook sayfamdan ;
"zeytinyağı ve çiçek yağı ile sabun yapmak istiyorum, 1 kilo sabun için ne kadar Naoh kullanmam lazım" diye.
Sabun yapmak krep yapmak gibi değildir maalesef, yukarıda linkini verdiğim yazılarda da anlattığım gibi ölçümler hassas mutfak terazisi ile yapılacak mutlaka ve her yağın sabunlaşma değeri üzerinden Naoh miktarı hesaplanacak. Her yağın sabunlaşma değeri farklıdır. Bunları tek tek yukarıdaki linklerde verdiğim formülleri kullanarak hesaplamak gerekir. Sabuna eklenen her yağ, gramına kadar sabunlaşma değeri hesaplanmadan toplam yağ oranının, su oranı hesaplanmadan sabun yapılamaz, yapılmaya çalışılabilir ama sabun olmaz. Sabun kesilince krem gibi kalıp yağ gibi yumuşacık olmalı, üzerinde kostik kalıntıları olan bir sabun yapılamamış bir sabundur. Kostik doğru hesaplanmazsa az eklenirse sabunlaşma olmaz, sıvı halde kalır. Çok katılırsa sabun kuruyunca kostiği kusar ve sabun kalıplarının üzeri unlu gibi beyaz beyaz olur.  Ya da yağ ile Naoh kalıpta ayrılır. İşte bu saydıklarım sabun yapamamanın örnekleridir. 
"Ben artık öğrendim, kaç keredir yapıyorum" diye bir yaklaşımı kimya kabul etmez. Sabun her seferinde formüle uyarak hesaplanır ve  her malzeme tek tek tartılarak hazırlanır. Hasılı kelam bu konuda uzun uzun okumadan, ya da eğitimini almadan sabun yapmaya kalkışmanın en masum sonucu sabun yapamamaktır. Ama çok ciddi sonuçları da vardır çünkü Naoh suyla kimyasal tepkimeye girince yakıcı bir maddedir. Tüm bunların ayrıntılarını merak edenler yukarıdaki linklere tıklayarak okuyabilir.

Kahveyi çok severim. Tabii ki gerçek Türk kahvesi olmalı, ya da filtre kahve.
Öyle kahve diye satılan hani markasını herkesin bildiği sıcak suya atınca oralet gibi eriyen ve market raflarında kahve diye satılan şeyden bahsetmiyorum. O ürün kahve değil, içine kahve aroması eklenmiş fabrikada işlenmiş sadece ismi kahve olan bir üründür. Çünkü herkes bilir ki kahve suda erimez telvesi fincanın altında kalır. Filtre kahve de demlenerek presleme usulü ile yapılır ve onun da telvesi kupanın dibinde kalır. Bizim eve bu iki kahvenin dışında kahve girmez ve kahveye de şeker girmez.
Sabundan kahveye nasıl geldin demeyin, ben artık her şeyden sabuna geliyorum :) Kahveli sabun yaptım, hem de Türk kahveli.
Sadece kahveli de  değil. Tarçınlı, Hindistan cevizli, zerdeçallı ve güllü sabunlar da yaptım. Her birisi ayrı ayrı muhteşem oldu mütevazi olamayacağım.
Tek tek içeriklerini ve fotoğraflarını paylaşarak bu yazıyı sonlandıracağım.



Türk kahveli doğal zeytinyağlı sabunun içeriği;

Naoh (sabunşlaşmaya yetecek kadar çok az eklenmiştir)








Zerdeçallı doğal zeytinyağlı sabun içeriği;



Zerdeçalın faydalarını ve kullanımını Zerdeçal baharatını beslenmemize dahil etmek yazımda uzun uzun anlatmıştım. Neden bu süper baharatı sabun vasıtasıyla direk cildimize de uygulamayalım diye düşünüp, zerdeçallı sabun yaptım. 

Rende kırmızı pancar suyu,
Sabunların üzerine safran,
Naoh (sabunşlaşmaya yetecek kadar çok az eklenmiştir)

"Kırmızı pancarın sarı sabunda işi nedir" diye düşünenler için, sarı rengi sabuna bir orana kadar kırmızı pancar suyu veriyor , eklediğim toz zerdeçal da sarı renge katkı sağladı. Merak edenler için pancarı rendeleyip haşladım, suyunu süzerek ve soğuduktan sonra kullandım.









Tarçınlı doğal zeytin yağlı sabun içeriği;

Naoh (sabunşlaşmaya yetecek kadar çok az eklenmiştir)







Güllü doğal zeytinyağlı sabun;

Güllü sabuna hem kurutulmuş gül yaprakları, hem gül yağı hem de gül suyu ekledim.

Palm yağı,
Hint yağı,
Kakao yağı,

Rende kırmızı pancar suyu,
Gül suyu,
Gül yağı,
Üzeri için kurutulmuş gül yaprakları,
Naoh (sabunşlaşmaya yetecek kadar çok az eklenmiştir)







Hindistan cevizli doğal zeytinyağlı sabun;







Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...