Ana içeriğe atla

Badem Sütü ve Badem Unu Yapılışı


İnek sütünü fermente etmeden kullanmanın insan vücudu için pek bir yararı olmadığı ve içerdiği kalsiyum ve vitaminlerin fermente edilmeden emilimlerinin çok düşük olduğu ayrıca bir çok insanda laktoz ve kazein intoleransına sebep olduğu bir çok araştırmada açıklanıyor.

Ben mutfağımda uzun süredir fermente olmamış haliyle inek sütü kullanmıyorum. Yani yoğurt, peynir ve kefir dışında sütü saf haliyle içmiyor ve hamur işi yaparken de süt ilave etmiyorum. Hamur işi konusunda peynir altı suyu imdadıma yetişiyor tabi. Ama süt olarak içmek için ya da bazı sütlü tatlıların yapımında inek sütünün yerine geçecek bir sıvıya ihtiyaç oluyor tabi.  İşte badem sütü bu ihtiyacı karşılıyor. Ayrıca badem sütü yaparken badem unu da elde etmiş olacağımız için bu tarif iki kere kullanışlı hale geliyor.
Tarife geçmeden önce badem sütünün faydalarına değinelim;
"Badem sütünün emilimi  bademe göre çok daha kolaydır. Bu süt bademden elde edilmektedir ve görünüş ve tat açısından inek sütüne benzerdir.
Badem sütü ayrıca laktoz intoleransı (sindirimde sorun yaşayan) olan kişiler için son derece faydalıdır ve inek sütüne bir alternatiftir. Protein açısından zengindir ve vitamin, mineral ve antioksidanlarla yüklüdür. Vejeteryanlar için de idealdir. Ayrıca nötr bir tadı olduğu için milkshake yapıldığında mükemmel bir tat ortaya çıkar.
1) Badem sütü iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca paratiroid bezinin çalışmasına yardımcı olan, kemik sağlığı için faydalı olduğu bilinen hormonların üretilmesinde etkili olur.
2) Ayrıca badem sütü manganez ile yüklüdür. Selenyum ve E vitamini içerir. E vitamini hücre zarlarını koruyan bir antioksidandır. Selenyum bağışıklık sistemi için önemlidir, ayrıca tiroid metabolizmasına yardımcı olur.


3) Hücre hasarını önleyerek doku hasarının önüne geçilmesini sağlaması diğer bir faydasıdır.
4) Doymamış yağ ile doludur. Bu da kalp hastalığı riskini azaltmak anlamına gelmektedir.
5) Protein yüklü olduğu için vücudun büyümesinde ve onarımında etkilidir. Ayrıca günlük karbonhidrat alımını azaltmak için harika bir yoldur.
6) Kalp ve damar sağlığı için gerekli olan flavonoidlerin iyi bir kaynağıdır.
7) Manganez sayesinde enzimler etkin hâle gelir, manganez ve fosfor diş ve kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar.
8) Badem kalp fonksiyonları için ve normal kan basıncını korumak için gerekli olan potasyumun zengin bir kaynağıdır.
9) Badem sütü kolesterol ve doymuş yağlar içermez. Fakat E vitamini ve doymamış yağlar yüksek oranda mevcuttur.
10) Badem sütü lif içermez.
11) 237 ml badem sütü 70 kalori, 2 gr protein, 10 gr karbonhidrat ve 2,5 gr yağ içerir."
Alıntı.


Badem sütü ve unu tarifi

Öncelikle çiğ badem kullanıyoruz. Bademleri kavanoza alıp içme suyu ekliyor ve 24 saat kadar bu suyun içerisinde bekletiyoruz. Süre sonunda şişen bademlerin suyunu süzüp üzerlerini örtecek kadar kaynar su ilave ediyor ve bu şekilde sadece  bir kaç dakika bekletiyoruz. Bir kaç dakika sonra bademleri süzüp kolayca kabuklarını ayıklıyoruz. Kabukların sindirimi zor olduğu için, ve kabuksuz süt daha beyaz olduğu için ben kabukları ayıklamayı tercih ediyorum. Dilerseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz.
Ayıklanan bademleri blendere alıp, her bir bardak badem için 3 bardak suyu da blendere ekliyoruz. Bu şekilde biraz makinede öğüttükten sonra içine yine isteğe bağlı olarak 2 ya da 3 tane çekirdeği çıkartılmış hurma, gün kurusu kayısı ve kuru siyah üzüm ekliyoruz. Ben 1 hurma, 1 gün kurusu kayısı ve 4 tane kadar da siyah kuru üzüm ilave ettim. Hepsini yine makinede çekip  süzme işlemine geçiyoruz.
Süzgecin üzerine temiz bir tülbent ya da mutfak bezi geçirip badem sütünü süzüyoruz. Tülbentte kalan posayı da sıkarak sütü şişeye, posayı bir tepsiye alıyoruz. 
Çıkan posayı havadar bir yerde bir kaç gün kuruttuktan sonra badem unu olarak kek ve kurabiye yapımlarında un yerine kullanabilirsiniz. Badem sütünü de üzerine tarçın ekleyerek daha da lezzetli hale getirip keyifle içebilir, ya da milkshake yapımında, sütlü tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online siipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/





Yorumlar

  1. merhaba; zencefil ile ilgili paylaşımınızda bir sorum vardı (önemli) cevap vermediniz :(

    YanıtlaSil
  2. Hemen denemeli. Sitenizi Yeni keşfettim ve çok çok sevdim. Çok faydalanıyorum emekleriniz için çok teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Bademleri beklettiğimiz suyu da kullanabilir miyiz?

    Sitenizi çok severek takip ediyorum, emeğinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O suyu çiçeklere felan dökebilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...