Ana içeriğe atla

Zerdeçal Baharatını Beslenmemize Dahil Etmek


Zerdeçal antienflamatuar (vucütta iltihabı atıcı, ağrıyı yok edici) bir bitkidir. Zerdeçalı her ün kullanarak ondan faydalanmamız gerekir. Zerdeçalın en etkili maddesi curcumindir. Bağırsaklardan emilimi zordur, atılması kolaydır. 
Bu reçete ile hazırladığımız zerdeçal ile zerdeçal'in sistemden emilimi (bioyararlınımını) arttırıyoruz. Hatta Pubmed'de yayınlanmış bir makalede özetlenen şu; "Zerdeçal katılmış yiyeceklere karabiber eklemek, zerdeçal'in içinde bulunan en önemli etken maddesi olan curcumin'in bioyararlanımını 1000 kat artırır. Bu, karabiberde piperine adı verilen, karabibere acılık veren etken madde sayesinde olur. Zerdeçal ve karabiberi karıştırmakla, vücudumuzun zerdeçal emilimini %2000 artırabilirsiniz."
Reçetesini vereceğim zerdeçal'in bu karışımına yağ ilave ettiğimizde ise emilim çok daha kolaylaşıyor. Isı ise işin püf noktası.

Zerdeçal reçetesi malzemeler,

Yarım su bardağı toz zerdeçal / Hint Safranı (Zerdeçal'a Hint Safranı da denilmektedir)
1 su bardağı su
1 çay kaşığı öğütülmüş karabiber (Ben toz karabiber kullanmam hiçbir şekilde, kendim kullanacağım zaman tohumu öğütürüm ve size de bu şekilde tavsiye ederim)

4 yemek kaşığı soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı(ben hindistan cevizi yağı kullandım. Bu yağın yararları başka bir yazı konusu olacak kadar önemli. Zeytinyağını zaten her yemekte kullandığım için, hindistan cevizi yağından faydalanmak istedim.)



Yapılışı,

Küçük çelik bir tencere içine suyu, toz zerdeçal'i koyup, karıştırarak orta derece sıcaklıktaki ocakta pişirmeye başlıyoruz. Su ve zerdeçal birbirine karışıp macun kıvamına gelmeye başladığında karabiberi ilave ediyoruz. Zerdeçal suyu çok çabuk çekecek, gerekirse ekstra su ilave ediyoruz. Bu şekilde karıştırarak 7-8 dakika pişiriyoruz. Daha sonra ocağı kapatarak yağı ilave edip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz ki yağ iyice absorbe olabilsin. Soğuduktan sonra cam bir kavanoza koyarak, 2 hafta kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tüketiminiz daha fazla ise ölçüyü 1/1 oranında arttırarak hazırlayabilirsiniz.



Kullanılışı,

Bu hazırladığımız macunu  bitkisel süt , kefir, yoğurt ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz. 
Ben kefirime 1 tatlı kaşığı ilave ederek içiyorum. Sıcak ya da soğuk içeceklerde kullanabilirsiniz. sıcakta daha çabuk eriyip dağılıyor. soğuk içeceklerde iyice karıştırmak gerekiyor erimesi için.
Özellikle eklem ağrıları, Romatoid Artrit, eklem romatizması vb. olan kişileri çok rahatlatıp ağrı ve inflamasyonlarının giderilmesini sağlayacak, hem de süper rahat bir uyku süreci geçireceksiniz. 

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Selamlar, bu şekilde hazırlanan macun bir tatlı kaşığı çiğneyerek eritmeden yenebilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Tabii ki dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Sanırım böyle tadı pek hoş olmaz :) Ama ben denemedim tabi o şekilde.

      Sil
  2. iyi akşamlar feysde takip ettiğim bir sayfada bu şekilde hazırlanan zerdeçalın (orada ki tarif başka olsa da içerik aynı) 4saat içerisinde tüketilmesi gerektiği yazıyor siz ise 2 hafta diyorsunuz ki bu bana daha uygun :) ayrıca bu şekilde hazırlanan zerdeçalı günlük kullanma miktarı ne olmalı? teşekkür ettim FiLiZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bu tarif fitoterapi doktorundan reçete edilmiştir. Bu şekilde buzdolabında muhafaza edilebilir ve mümkün olan en kısa zamanda tüketilmelidir. Ben bu tarifi yayınladığım gün zerdeçal kürünü hazırlamıştım, biz günde 1 er tatlı kaşığı kullanıyoruz ama kronik rahatsızlığı olanların 3 tatlı kaşığına kadar kullanabileceğini okudum. Ayrıca ben her gün pişen yemeğe de zerdeçal ve karabiber ilave etmeye dikkat ediyorum. Bazen çorbalara direk bu karışımdan da eklediğim oluyor. Ben bugün yenisini yaptım kürün :)

      Sil
  3. daha önce kurkiminin emilimini artıtmak için Ahmet Aydın hocamızın tarifini uyguluyordum orada kaynatarak kurkiminin ayrıştırılması sağlanıyordu fakat kaynayan suyun 4 saat içerisinde tüketilmesi gerekiyordu sizin paylaştığınız bu tarifte kurminin etkisi her zaman için aktif mi oluyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzdolabında saklanmalı, 1 hafta içinde tüketilmeli.

      Sil
  4. Merhabalar,
    Zerdeçal'ın ne şekilde kullanılması ile ilgili hep soru işaretim vardı. Bilgilendirme için teşekkürler. Sormak istediğim şu bu tariften de anlaşıldığı üzere sıcaklık (veya ısıtma diyebiliriz )Zerdeçal'ın bozulmasına sebep olmuyor . Yani zerdeçal sepme baharat olarak veya sıcak yemeklere katılarak yada tartifini verdiğiniz karışım şeklinde tüketilebilir. Doğru anlamış mıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu şekilde hazırlayarak günlük tüketim için kullanabilir ya da günlük yemeklere kişi sayısına göre ölçülendirilip eklenebilir, ve yemeğe mutlaka karabiber de ekleyerek curcuminin etkinleşmesi sağlanabilir ve yemekle birlikte tüketilebilir. Çiğ olarak kullanmak curcumin etkinkleşmesini aktifleştirmediği için pişirmeye dikkat etmek lazımç

      Sil
  5. Merhabalar;
    Toz zerdeçal güvenilir mi? Ben çölyaklıyım. Ne yzıkk ki belli bir marka dışında baharatı çapraz bulaşma riskinden dolayı kullanamıyorum. Aslında paket ürün hiç kullanmıyordum, teşhis önceki döneme kadar. Hayatıma çapraz bulaşma girdiğinden beri bazı ürünleri pakette alma mecburiyeti oluştu :( Kısaca zerdeçali kendimiz üretebilir miyiz? Üretemezsek marka baharat güvenilir olur mu sağlık açısından?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zerdeçal kök bir bitkidir. Kök olarak satın alabilirsiniz ama evde onu toz haline getiremezsiniz çunku çok sert. Baharatçınıza ögutturebilirsiniz.

      Sil
  6. Ben kok halinde alıp evde rendeliyorum. Kuru degil , zencefil sertliğinde. Yalnız rendelerken mutlaka eldiven kullanılmalı, rengi 1 hafta tırnak ve parmaklardan çıkmıyor :)

    YanıtlaSil
  7. Emziren anneler için bi sakincasi var midir acaba bu tarifin

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    Tarifinize göre tüm bilesenler isil islemden geciyor. Bu sizce faydali yapiyi, yararli hale getirmez mi? Bu arada tarif icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten tarifte de ancak bu şekilde faydalı olabileceği açıklanıyor.

      Sil
  9. Merhaba,
    Zerdeçalı yoğurt içine karıştırıp yesek olmaz mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...