Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Shea Sabunu


Dün ev yapımı sabunlarıma bir yenisini daha ekledim. Çok besleyici ve faydalı olan Shea yağından 
sabun yaptım.
Shea sabunumun içeriğinde Shea yağı, hint yağı, hindistan cevizi yağı, palm yağı ve zeytinyağı vardır. Sabuna renk vermek için kına, bitki olarak da kurutulmuş lavanta kullandım. 


Sabun ve krem yaparken kullandığım doğal bitkisel yağların faydalarını burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.


Sabun yaparken özellikle dikkat ettiğim bir konudan bahsetmek istiyorum. Sabun yapılış aşamalarında plastik malzeme asla kullanmıyorum. Tüm malzemeleri cam kapta karıştırıyorum (NaOH ve yağlar),  kaşık olarak çelik kaşık kullanıyorum. Özellikle erittiğim kabın çelik olduğunu belirmek isterim. NaOH  su ile karıştırınca tepkime gösterir ve karışımın ısısı birden yükselir. 90 derecelere kadar yükselen sıcaklık plastiğin aksamıyla tepkimeye girebilir. Doğal olması için bu kadar özen gösterdiğimiz sabunlarımızda  plastik olmasını istemeyiz. Bu yüzden bu konuyu belirtmeyi arzu ettim.

SiparişKefir sabunu
Zeytinyağlı ve kakao yağlı sabunlar
Shea yağlı sabunu

Hindistan cevizi yağı sabunu
 
Evde sabun yapılışı 1
Evde sabun yapılışı 2


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. Shea yağı sabunu cilt için çok besleyici bir sabun. Mutlaka kullanılmalı.

    YanıtlaSil
  2. Çelik de baz ile korozyona uğrar, o da masum değil, ben de bunu belirtmek isterim...

    YanıtlaSil
  3. Kullanılan kap çelik olduğunda aşınma olur mu acaba? Sanki cam daha garanti gibi. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, bu sabunda kullandığınız yağların oranlarını da paylaşabilir misiniz? Kuru ve ince telli saçlarım var, tariflerinizdeki hangi sabun benim saç tipim için uygun olur acaba? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda tum sabun yaglarının sabunlaşma degerleri yazmakta.

      Sil
  5. Merhaba, sabunlaşma değerlerini değil sabunda kullandığınız yağların birbirlerine oranlarını sormuştum. %40 zeytinyağı, %30 hindistan cevizi, %15 palm yağı, %10 shea yağı, %5 hint yağı gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o bilgilerde ilgili dökumanda mevcut. Her bir yagın bir sabunda % kaç kullanılması ile ilgili bilgi.

      Sil
  6. Afrika seyahati de aldığım Shea yağından sabun yapmaya karar verdim. Değerli bilgiler için çok teşekkürler. Shea yağının sabunlaşma değeri nedir acaba? Yani ne kadar NaOH ve Shea yağı kullanmak gerekiyor oransal olarak?

    YanıtlaSil
  7. Ben de Afrika'dan rafine edilmemiş shea yağı getirtiyorum, harika. Sabun nasıl yapılıyor daha ayrıntılı yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl getirtiyorsunuz sea yağını ben de istiyorum ama güvenemiyorum

      Sil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.