Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Cildi Besleyen Krem Yapılışı


Beslenme deyince aklımıza, vücudumuza sadece oral yolla alınan besinlerin gelmesi doğal . Ancak cildimize de temas eden her şeyin derimiz tarafından emilip, kanımıza  karışması gibi bir gerçek var. İşte bu yüzden, ev temizliği, kişisel temizlik ve bakım ürünlerinde kimyasaldan arınmış doğal ürünlere yönelmediğimiz sürece tam anlamıyla doğal beslenmiş olamayız.

El, yüz, vücut kremlerinde de bir sürü zararlı kimyasalın, boyanın, parfümün, raf ömrünü uzatan koruyucu katkı maddelerinin olduğunu  tahmin etmesi zor değil. Ufak bir araştırmayla kozmetikte kullanılan zehirlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Havalar soğumaya başlayınca ellerimin doğal nemini kaybettiğini ve cildimin kuruduğunu fark ettim. Evde kantaron yağı olduğu için, bir müddet kantaron yağı uyguladım ama pek bir faydası olmadı. Kantaron sıvı bir yağ olduğu için ciltte uzun süre kalmıyor. Ben de başladım kremleri araştırmaya. Güzel bir tarife ulaştım ama her zamanki gibi tarifi birebir uygulamak yerine kendime göre modifiye ettim. Tarifteki ölçüleri değiştirdim, bazı yağları ekledim ve tarifte E vitamini ilavesi vardı ben onu da çıkarttım. Ayrıca bulduğum tarifte zeytinyağı vardı, ben onu da kantaron yağıyla değiştirdim. Ortaya çok güzel bir krem çıktı. Ben çok memnun kaldım, sizlerle paylaşmak istedim. Kıvam olarak bildiğimiz krem kıvamında, ele çok rahat sürülüyor. 


Zehirsiz, doğal bir hayat listemize bugün bir de krem tarifi ekleyelim. Bu kremi, dudak çatlaklarından tutun da, el, yüz, vücut kremi olarak, hatta yara ve yanıklara bile kullanabilirsiniz. Çünkü kremi yaptığım her bir yağ ayrı bir şifa iksiri .

Evde Krem yapılışı için malzemeler;

Öncelikle yağların hepsi soğuk sıkım yağlar olursa, cildiniz için daha besleyici olur. Kantaron mutlaka zeytinyağlı olmalı.
Yukarıda yazdığım tüm yağlar kantaron hariç katı yağlardır. Bu yağları alırken katı yağ formunda olanlar doğaldır, buna dikkat ederek alınız. Sadece kantaron yağı zeytinyağ bazlı olduğu için sıvıdır.



Yapılışı;

Kantaron ve lavanta yağı hariç, diğer tüm yağları cam ya da porselen bir kaseye koyun. Kaseyi mikrodalgaya koyup yağları eritin. Eriyen yağlara kantaron yağı ilave edin ve koku vermesi için esansiyel yağ ilave edin. Ben lavanta yağı kullandım. Lavanta yağını tercih etmemin sebebi antiseptik olması ve masaj yağı olarak da çok faydalı bir yağ olması. Siz istediğiniz esansiyel yağı ekleyebilirsiniz. Tüm yağları karıştırıp, minik cam kavanozlara dökün. Kreminiz hazır.
Gelelim bu yağların tek tek faydalarına.

Kavanozun boyutunu görebilmeniz için ojeyle fotoğraf çektim  .


Hindistan cevizi yağı için doğal nemlendirici diyebiliriz. Hücrelerdeki kolojen miktarını yükseltir ve kırışıkları önler. Antibakteriyel özelliğe sahiptir, mantar oluşumunu önler. 

Hızlı ve sağlıklı bronzlaşmayı sağlar, dudakların çatlamasını ve ciltte pullanmayı önler, çok besleyicidir, nemlendirme özelliği vardır. Çatlakları ve yaraları iyileştirici güce sahiptir.

Bal mumu pek çok temizleyici, besleyici ve nemlendirici kremde bulunur. Balmumu bulunan kremler cilde iyice yapıştığından, hava değişikliğinden cildi korur. 

Oldukça çok olumlu faydası olan kantaron yağının öne en etkili çıkan faydası, cilt hücrelerini yenilemesidir. Ayrıca mikrop kırıcı özelliği de olan bu yağ, siyah noktalar ve sivilceler için de etkilidir. 

Lavanta yağının faydaları;

Lavanta yağı yapısı gereği ciltteki mikrop ve bakterilere karşı oldukça etkilidir. Bu yüzden sivilce gibi yağlı cilt problemlerinde kendisinden faydalanılmaktadır. Lavanta yağının sivilceleri azalttığı bilinmektedir. Lavanta yağı siğil, uçuk gibi durumlarda da cilt bakımında kullanılmaktadır. Ayrıca sedefte diğer yağlara takviye edici amaçlarla kullanılmaktadır.

Sizi bilmem ama ben bu kremlerin bir tanesini çantama, bir tanesini başucuma, diğerini de günlük kullanım için oturma odama koyup, her zaman elimin altında bulundurup, bol bol kullanacağım.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. bunlarin ham maddelerini yani karisimi olusturan yglari nereden temin ettiginizi ogrenebilir miyim.kremi yapmayi dusunuyorum lakin tum bu malzemeleri bulacagim guvenilir bir yer bilmiyorum.rica etsem.bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nette doğal sabun hammaddesi satan bir kaç firma mevcut. Ama site ismi ve marka veremeyeceğim maalesef. Büyük kapsamlı aktarlarda da bir çoğu var aslında bu yağların.

      Sil
  2. Ferda Hanım tariften e vitaminini neden çıkardınız acaba? Ben de yaptım bu kremlerden de tarifte e vitamini vardı,kullandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında o an elimin altında yoktu bu 1.si. İkincisi kullandığım yağların içeriklerini okuduğunuzda pek çok vitamini zaten barındırdığını görüyorsunuz. Bu yüzden de ekstra vitamin gereksinimi duymadım.

      Sil
  3. Bu karisima kayisi ve bugday yagi da eklenebilir mi, fazla mi olur?

    YanıtlaSil
  4. Kremi yaptım dondu katı oldu sürmek için eritecek miyiz her seferinde yada yanlış mı yaptım acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkan Hanim ilk başta katı gibi geliyor cilde sürdüğünüz zaman vücut sıcaklığında eriyor ve cilde cok guzel dağılıyor.

      Sil
  5. Merhaba bu ürünü siz satıyormusunuz yani işyerimdeki bi ablam sizi önerdi satıyorsanız nasıl sipariş verebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sitemizden sipariş verebilirsiniz. https://fermentemutfagimdukkan.com/probiyotik-krem

      Sil
  6. Yapılışında bal mumundan bahsetmemişsiniz balmumunu nasil kullanıcaz?

    YanıtlaSil
  7. Mrb bende aynısı yaptim fakat cok kati oldu yani krem kivaminda degil ne yapmam gerekir bir öneriniz varmıdır acaba?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar. Kakao yağı bronzlaştırır diye koymasak olur mu? Ya da gece sürersek kakao yağı yine brozlaştırma yapar mı? Kullanım ömrü ne kadar?

    YanıtlaSil
  9. Kurutulmuş kantaron çiçeğinden yapılan kantoron yağı il olur mu bu krem?

    YanıtlaSil
  10. Bitkisel gliserin de var bu tarifte,ondan kaç Gr koyalım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...