Ana içeriğe atla

Ekşi Mayalı Haşhaşlı Çörekler


Ekşi mayalı hamur yapma işini öğrenip geliştirdikten sonra bu hamurla çok güzel lezzetler yapmak mümkün. Haşhaşlı çörek de bunlardan birisi.
Ekşi maya yapılışı için buraya, ekşi hamuru aşamalarıyla ayrıntılı olarak hazırlama teknikleri öğrenmek için buraya tıklayınız.
Normal ekşi mayalı ekmeklik hamur ile haşhaşlı çörek yapacağız. Yani hamurun içerisinde ekşi maya, un (ben taş değirmen tam buğday unu kullanıyorum), su (ben peynir altı ve ya yoğurt altı suyu kullanıyorum) gerekiyor. 
Hamurumuzu ekşi mayalı ekmek yapılışı yazısında anlatıldığı gibi soğuk fermantasyon ile 24 saat ile 48 saat arası mayalıyoruz. Buraya kadar olan aşamalar ekmek yapım aşamaları ile aynı.

Haşhaşlı çörek içi malzemeleri


Haşhaş ve tahini rafine edilmemiş ve taş değirmende çekilmiş olarak alıyorum.

Haşhaşlı çörek yapılışı

Tüm iç harcını derin bir kasede karıp akışkan, hamura sürülebilen kıvamda bir harç hazırlıyoruz.
Hamurdan iki avuç kadar bir parça kopartıp, yağlı kağıdı unlayarak üzerinde çok ince olmayacak şekilde bazlamadan biraz ince açıyoruz. Açılan hamura haşhaşlı içten bir iki kaşık kadar koyup kaşığın arkasıyla hamurun her yerine harcı yayıyoruz. Hamuru tam ortadan kesip, her iki parçayı da ayrı ayrı rulolar halinde yuvarlıyoruz.



Yuvarladığımız ruloları yaklaşık10 cm lik parçalara kesiyoruz. Her parçayı elimizle yağlı kağıt üzerinde yuvarlayarak inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz.

İnce şeritler haline getirdiğimiz hamurları spiral şeklinde dolayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında boşluk bırakmadan yan yana diziyoruz.Tepsiye dizilen haşhaşlı çöreklerin üzerine bir kaseye aldığımız ev yoğurdundan fırçayla sürüp, üzerine çörek otu ya da kabuklu doğal susam serpiyoruz. 


Hazır olan haşhaşlı çörekleri tepsi mayası gelene kadar takriben 2 saat oda ısısında bekletiyoruz. Tepsi mayası gelince önceden ısıtılmış 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Bizim evin en popüler hamur işi haşhaşlı çörek. Çocukların bayıldığı bu lezzetli mink çörekler bir kaç gün içerisinde tükeniyor. Şimdiden yenisini yapmak için hamur yoğurdum bile.
Afiyet olsun.

Online  sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Ben uğraşamam "benim için sen yap" derseniz. Bana mail atarak;
ferdadurusu@gmail.com
ya da,
https://www.facebook.com/fermentemutfagim// sayfamızdan mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...