Ana içeriğe atla

Chia Tohumuyla Harika Tatlılar



Chia tohumu yapı olarak keten tohumuna çok benzerlik gösteriyor. Minicik ve çıtır bir tohum türü. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller ve B1,B3 ve E vitaminlerini barındırıyor. Protein, sodyum, lif, omega 3 ve 6  yağ asitleri açısından oldukça zengin. Kan şekerini dengelemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kansızlığa karşı etkili olması, sindirimi kolaylaştırması, diş ve ağız sağlığını koruması sadece faydalarından bir kaçı. Chia tohumu suyla birleşince jel kıvamına geliyor. bu da mutfakta un, nişasta vs. kullanmadan puding, marmelat, reçel gibi pek çok tatlıyı kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Bir başka avantajı da chia tohumunun tamamen tatsız bir gıda olması. Yani istediğiniz yiyecek ile birleştirilmeye müsait.

  1. Ispanaktan daha fazla demir,
  2. Portakaldan daha fazla C vitamini,
  3. Keten tohumu ve somon balığından daha fazla Omega 3,
  4. Sütten daha fazla kalsiyum,
  5. Muzdan daha fazla potasyum,
  6. Yaban mersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan,
  7. Soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren bir gıda hayal edin.
İşte o gıda son dönemde süper gıdalar listesine hızlı bir giriş yapan chia tohumundan başkası değil.
2007 yılında 20 şeker hastası üzerinde yapılan araştırmada, şaşırtıcı
sonuçlar elde edilmiş. 3 ay boyunca, günde 4 çay kaşığı Chia çekirdeği yiyen hastalarda;

  1. Kan pıhtılaşma oranı %20 düşmüş,
  2. İltihaplanma %30 azalmış,
  3. Omega-3 yağ asitleri oranı %80 artmış,
  4. Büyük tansiyonları 6 birim düşmüş.
Chia ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgiye internette pek çok siteden ulaşabilirsiniz. Ben mutfağıma yeni eklediğim bu süper besin ile iki tarif denedim. Birisini dün birisini bu sabah yaptım ve ikisi de inanılmaz oldu. İnanılmaz derken abartmıyorum çünkü dün yaptığım chia tohumlarıyla yaptığım çikolatalı pudingin içinde süt, şeker ve nişasta bazlı bir madde olmadığına evdekileri inandırmak gerçekten çok güç oldu. Bildiğiniz pasta kremasından farksız olan bu pudingin hem çok sağlıklı hem de lezzetli olması, hani "sağlıklı olan her şey sunta gibi tatsız, tüm lezzetli olan gıdalar ise sağlıksızdır" deyişi vardır ya işte bu deyişi bu puding yerle bir etti.
Çocuklar için mutfağınızda diğer bilinen sağlıksız nişasta ve şeker bazlı pudingler yerine mutlaka yapılması gereken bu tarifi siz de tatlı krizlerine girdiğiniz de içerisindeki bal sebebiyle ufak bir kaçamak olarak arada bir tüketebilirsiniz. Ama içindeki bal dışındaki tüm besinler de hem besleyici, hem sağlıklı hem de diyet yapanlar için bile uygun. Dediğim gibi bal da küçük bir kaçamak olarak arada bir tüketilebilir.


Gelelim chia tohumlu çikolatalı puding tarifine;


Tamamen kazeinsiz, glütensiz ve vegan olan bu pudingden asla vazgeçemeyeceksiniz. badem, fındık hariç tüm malzemeyi robotta çekip, tek kişilik kaselere boşalttım ve üzerini bademle süsleyip, buzdolabına kaldırdım. En az 1 saat dinlendikten sonra tüketilebilir. Buz dolabında 1 gece bekledikten sonra kıvam ve tadı daha da muhteşem oluyor benden söylemesi.
Vanilya özütü tarifi için başlığa tıklayınız.

Diğer tarifim ahududu reçeli;

Bu reçeli çocuklarınız için içi şeker dolu klasik reçel ve marmelatlar yerine yapabilirsiniz. Son derece sağlıklı ve besleyici bir reçel. Reçeli kaynatmadığımız için meyvelerde ki vitaminlerden de maksimum düzeyde yararlanmış oluyoruz. Çocuklarınız aradaki farkı asla anlayamaz emin olun. Tadı gerçekten çok güzel oldu. Buz dolabında kapaklı bir kavanozda en fazla 1 hafta saklanabilir. İhtiyaç oldukça istenilen meyveden azar azar yapmak daha doğru olur. İster dondurulmuş, isterseniz  mevsiminde taze meyveden yapabilirsiniz. Ben dondurulmuş ahudududan yaptım o yüzden çözününce sulandı ve su eklemeye de gerek kalmadı. Taze meyveden yapacaksanız suyu ekleyebilirsiniz.

Chia tohumlu ahududu reçeli malzemeleri;

Tüm malzemeler blenderden geçirilip kavanoza alınır. Buz dolabında en az 1 saat bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/




Yorumlar

  1. Chia tohumu yapı olarak keten tohumuna çok benzerlik gösteriyor. Minicik ve çıtır bir tohum türü. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir gibi mineraller ve B1,B3 ve E vitaminlerini barındırıyor. Protein, sodyum, lif, omega 3 ve 6 yağ asitleri açısından oldukça zengin. Kan şekerini dengelemesi, kilo vermeye yardımcı olması, kansızlığa karşı etkili olması, sindirimi kolaylaştırması, diş ve ağız sağlığını koruması sadece faydalarından bir kaçı. Chia tohumu suyla birleşince jel kıvamına geliyor. bu da mutfakta un, nişasta vs. kullanmadan puding, marmelat, reçel gibi pek çok tatlıyı kolaylıkla yapmanızı sağlıyor. Bir başka avantajı da chia tohumunun tamamen tatsız bir gıda olması. Yani istediğiniz yiyecek ile birleştirilmeye müsait.
    Ispanaktan daha fazla demir,
    Portakaldan daha fazla C vitamini,
    Keten tohumu ve somon balığından daha fazla Omega 3,
    Sütten daha fazla kalsiyum,
    Muzdan daha fazla potasyum,
    Yaban mersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan,
    Soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren bir gıda hayal edin.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler güzel tarifleriniz ve bilgileriniz için.

    YanıtlaSil
  3. Denemek için chia aldım ama kullanmakta kararsız kaldım.Sakıncaları hakkında bir iki yazı çıktı.Fermente mutfağım, chia tohumuyla ilgili yazının biri
    burada
    http://paleoforwomen.com/4-dangerous-myths-about-chia-seeds-4-dangerous-myths-about-chia-seeds/
    Umarım az kullanırsak birşey olmaz :)

    YanıtlaSil
  4. ahududu yerine kis meyveleri denesek olur mu acaba?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...