Ana içeriğe atla

Evde Sıvı Sabun Yapılışı


Kişisel temizlikte ve ev içi temizliğinde kullandığımız ticari ürünlerinin tamamının maalesef insan sağlığına ve cilde zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış birçok kimyasallarla dolu.


Evimizde sadece, sağlıksız, paket gıdaları, GDO lu, hazır gıdaları tüketmeyerek ve bunların yerine sağlıklı, doğal, ev yapımı gıdaları tüketerek sağlığımıza kavuşamayız. Çünkü evimizi ve bedenimizi temizlerken kullandığımız zararlı kimyasal maddeler derimiz tarafından emilip kanımıza karışır, bizi zehirlemeye devam ederler. 



Tıpkı bağırsağımızda yaşayan ve bağırsak floramızı oluşturan yararlı bakteriler gibi cildimizde de bakteriler yaşar. Öyle ki cildimizde yaşayan mikroorganizmaların sayısı, bedenimizdeki hücre sayısından fazladır. Bu yararlı bakteri ve mikroplar bizi dışarıdan gelebilecek kötü bakteri ve mikroplara karşı koruyan bir kalkan gibidirler. 


Doğal zeytinyağlı sabunu tercih edilmemizin asıl sebebi, marketlerde satılan ticari sabunlarda bulunan onlarca kimyasal maddeden hiçbirisini içermemesidir. Doğal sabunu tercih edenler, zararları bilinen ama kabul edilebilir sayıldığı için kullanılan veya henüz zararları tespit edilememiş kimyasallarla temasını kesmiş ve böylece riskten kurtulmuş olur.
Sıradan bir sabunun içinde aşağıdaki kimyasallar yer alır:
Sodium İsethionate - deterjan
Stearik Asit - plastik
EDTA - sentetik koruyucu, göz ve sinüsleri rahatsız edebilen bir madde
Titanium Dioxide - beyazlatıcı
Propilen Glikol - petro kimya ürünü
Sodium Lauryl Ether Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Ether Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate - sıvı sabun, şampuan, diş macunu gibi ürünlerde kullanılan deterjanlar

Doğal Sabununda ise sadece şunlar yer alıyor:
Palm yağı, saf zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, kanola yağı, bitki özleri ve bitki uçan yağları, bitkisel gliserin, süt, sabun bazı,sodyum hidroksit (kostik). Doğal sabunda bulunan tek kimyasal olan kostik, kimyasal reaksiyon sonucunda, hemen hemen tüm cilt ürünlerinde kullanılan gliserine dönüşür. 


Yapmamız gereken en mantıklı hareket cildimizdeki yararlı bakterileri de bağırsağımızda yaşayan yararlı bakteriler gibi korumak olacaktır. Ticari sıvı ya da kalıp sabunlarla bunu yapmak mümkün değil. İçlerindeki onca kimyasal maddenin yanı sıra, amaçları tüm bakteri ve mikropları öldürmek. Yani kurunun yanında yanan yaş misali, faydalı bakteriler de ölüyorlar.


Sabunun en faydalı ve en saf hali olan gerçek zeytinyağlı kalıp sabunlarla tekrar dost olmanın vakti geldi. Bu kadar sahteciliğin ayyuka çıktığı bir piyasada tabi, gerçek zeytinyağlı sabun bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekecek çünkü sabun piyasası da hilelerle dolu. İçerisinde zararlı kimyasallar ve katkı maddeleri, renklendirici, parfüm, boya içermeyen zeytinyağlı sabunu bulup almak için biraz zaman harcamanız lazım ama sonuç buna değecek. 


Bu noktada eminim doğal zeytin yağlı sabunu benim nereden aldığımı sorabilirsiniz. Ben de hala bu konuda araştırmalarımı ve denemelerimi sürdürüyorum. Netten bir kaç yerden sabun getirttim, onları kıyaslıyorum. Bu konu ile ilgili makaleleri okuyorum. Belki evde kendim sabun yapmaya kadar gidebilir bu iş ama şimdilik o konuda bir denemem yok. Deneyimim olursa ve bu deneme başarı ile sonuçlanırsa, evde doğal sabun yapılışını yine burada sizlerle paylaşacağım.



Şimdi konumuza geri dönelim, evde kolay sıvı sabun nasıl yapılır?


Malzemeler;

1 kalıp zeytinyağlı doğal sabun,
İçme suyu,

1 yemek kaşığı zeytin yağı,
1 yemek kaşığı limon suyu,
1 tatlı kaşığı menekşe yağı,
Biraz karbonat. 


Sabunun üzerine 1 litre kaynar su döküp, yumuşaması için bir gece beklettim. Ertesi gün bıçakla kavanozun içinde sabunu parçalara ayırıp, ardından blendere alıp iyice ezilmesini sağladım. Hamur gibi oluyor bu aşamada, cıvık hamur ama. Bu karışımı su ile incelterek sıvı sabun kıvamına getirdim. Bekleyince yine katılaştığı için konsantre sıvı sabunumu elde etmiş oldum. Elde ettiğim sıvı sabunun içine, limon suyunu, zeytin yağını ve menekşe yağını ilave ettim. Menekşe yerine gül, lavanta gibi farklı yağlar da kullanılabilir. Menekşe yağının miktarını arttırıp, azaltabilirsiniz.


Sıvı sabunumuzdan kullanacağım miktarı sıvı sabun pompasına koymadan önce  biraz daha su ekledim. Sonra kaşıkla karıştırdım. Konsantre sabundan, sabun pompası için tekrar hazırlamanız gerektiğinde su ilave ederken yine az miktarda tekrar menekşe yağı ilave edebilirsiniz.


Kalan konsantre sıvı sabunu cam kavanoza doldurup, daha sonra kullanmak için kaldırdım.  Konsantre sabununuz muhallebi kıvamına geleceği için ağzı dar bir şişeye koymayın, içinden alması zor olur. Süt şişeleri bu iş için ideal.




İnternetten edindiğim köpük pompası için de yaptığım sıvı sabunu, su ile  daha da incelterek neredeyse su kıvamından biraz koyu hale getirip pompayı doldurdum. Köpük olarak da çok kullanışlı bir sıvı sabun elde etmiş oldum.


Yaptığınız sıvı sabun, ilave edilen onca suya rağmen yine sabun pompasında koyulaşabiliyor. Su ilave edip, çalkalamanız yeterli. 


Belki bir yıl yetecek kadar çok sıvı sabun yapmış oldum.


Online sipariş vermek için bu linki tıklayabilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Kefir sabunu
Zeytinyağlı ve kakao yağlı sabunlar
Shea yağlı sabunu

Hindistan cevizi yağı sabunu
 
Evde sabun yapılışı 1
Evde sabun yapılışı 2


Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. ferda hanım bunu bebeklerimi banyo yaptırırken kullansam olur mu acaba??tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçerisinde kimyasal bir madde olmadığı için kullanılabilir diye düşünüyorum. Piyasadaki bebek şampuanlarından kat kat doğal sonuçta :)

      Sil
  3. Karbonatın hangi aşamada kullandınız acaba ben mi göremedim yoksa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karbonatı yapılmış sıvı sabunu inceltip tekrar kullanmak için hazırladığımda kullanmıştım. Memnun kalmadım ve tariften çıkarttım :)

      Sil
  4. Merhaba. Saf sıvı zeytinyağından sıvı sabun üretmek istersek önce illa kalıp sabun mu yapmalıyız? Saf sıvı yağdan direk sıvı sabun üretebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytin yağlı Arap sabunu tarifime bakınız.

      Sil
  5. Eski zamanlarda kimyasallar yokken nasıl sabun yapılıyormuş ?

    Bu tarifleri uygulamaya başlayacağım kimyasal sabunlar çok alerji yapıyor duramıyorum yerimde beynim burnumdan çıkacak gibi akıyor.

    YanıtlaSil
  6. Bende yaptım soğuttum ve taş gibi oldu nasıl kullanacağım fikri olan var mı

    YanıtlaSil
  7. Bn yaptim sabun gayet guzel

    YanıtlaSil
  8. Yaptik kopuk cikmiyor insan ister istemez kopuge bakiyor kopurtmek icin ne yapmalıyiz

    YanıtlaSil
  9. Köpük olması için ne yapmak gerekir acaba.

    YanıtlaSil
  10. Hocamsabunu köpürten genelde PH dır. Sakın köpürtmeyen sabun temizlemez kir çıkarmaz sanmayın aldanırsınız..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...