Ana içeriğe atla

Evde Meyve, Sebze Kurutuyorum


Kuru yemişçilerin önünden geçerken rengarenk kurutulmuş meyveleri görünce hangimizin canı çekmez. Ama hepsinin üzerinde ya toz şeker var, ya da glikoz şurubuna batırılıp kurutuluyor. Hal böyle olunca kurutulmuş bu meyveler  sağlıklı kuru meyve statüsünden çıkarak, uzak durulması gereken zararlılar  listesine geçiyor bir anda. Peki kurutulmuş meyve yiyemeyecek miyiz? Tabii ki yiyebiliriz ancak evde kendimiz kurutarak. 

Evde meyve sebze kurutmaya karar verdim böylece ama nasıl olacak.
Fırında mı kurutsam, balkonda mı diye araştırmaya başladım. Fırında kurutmak balkonda kurutmaya göre daha makul göründü başta, çünkü dışarıdaki toz kir kimyasal kirlilik, sağlık ararken hastalık getirebilir. Fırında kurutmak konusu da üzerinde biraz düşününce, çok uzun saatler koca fırını çalıştırmak enerji israfı gibi görünmeye başladı. Biraz daha araştırınca ev tipi meyve sebze kurutucularının olduğunu gördüm ve bir tane aldım. 



Evde meyve kurutma sebze kurutma serüvenim narenciye yani,  mevsim meyveleriyle böylece başlamış oldu. İlk olarak mandalina, portakal, muz, greyfurt, havuç kuruttum. İncecik doğradığım meyveleri talimata uygun olarak makinenin tepsilerine dizdim ve 8 saat gibi bir sürede kurudular. Hem çok lezzetli oldular, hem de çok şık görünüyorlar. Oğlum kuru meyveleri tadınca "jelibon gibi bunlar çok güzel" dedi. Bu övgü de zaten bana yeter. Daha sonra makinesini getirip, benim için bu güzel fotoğrafları çekti.


Meyve kurutma serüvenimin önümüzdeki günlerinde, sebzeleri de kurutmayı düşünüyorum. Sanıyorum ilk olarak kerevizi deneyeceğim. Sonraki planım da aromatik otlar kurutmak. Meyve sebze ve otları  kuruttukça yeni fotoğrafları da bu yazıya ekleyerek sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim.
Sipariş
Ben uğraşamam "benim için sen yap" derseniz. Bana mail atarak,
ferdadurusu@gmail.com,
ya da,
https://www.facebook.com/fermentemutfagim/ sayfamızdan mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz.





Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/

Yorumlar

  1. meraba Fermente hanımefendi :) makinenizin markası nedir acaba? memnuniyet durumunuz (iyi görünüyor ama;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsiburada dan aldım. Marka ismi şu an aklımda yok. Bir şikayetim yok, gayet iyi.

      Sil
  2. marka bilginiz önemli çünkü Sinbo marka artık yok piyasada...başka markaları kullanan kişilerin fikri önemli satın almam için..Kangye diye bir markada varhepsi buradada.sizin ki omu acaba? lütfen söyleyin markasını..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Evde Fermente Sucuk Nasıl Yapılır

Evde sucuk nasıl yapılır Sucuk doğru bir şekilde, yani geleneksel yöntemle yapılırsa fermente bir yiyecektir, probiyotiktir.  Marketten aldığınız en iyi marka sucuğun bile içinde mutlaka raf ömrünü uzatacak koruyucu ve katkı maddeleri maalesef mevcut. Bir daha markete uğradığınızda en güvendiğiniz sucuk markasının içindekiler bölümünü okumanızı tavsiye ediyorum. Koruyucu, renklendirici asit düzenleyici vs... en güvenilir dediğiniz markada, en az 3 kalem katkı maddesi var. İşlenmiş tüm et ürünlerinin sigara kadar kanserojen olduğu dünya sağlık örgütü WHO tarafından duyuruldu.  Artık geleneksel yöntemle kendi sucuğumuzu kendimiz yapıp, bu probiyotik sağlık deposu et ürününden faydalanma zamanıdır diye düşünüp kolları sıvadım.

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...