Ana içeriğe atla

Ekşi Mayalı-Tahinli Bazlama

Ekşi mayalı-tahinli bazlama

Dün yapmış olduğum ekşi mayalı simit hamurunun büyük bölümünü bugün için ayırmıştım.
Bu gün aynı hamurdan, yine sıcak sıcak sabah simiti yaptım ve kalan hamurdan da  ekşi mayalı, tahinli bazlama pişirdim.
Ekşi mayalı sokak simiti hamurunun tarifi için buraya, ekşi mayalı ekmek hamuru tarifi için buraya tıklayınız.
İki hamuru kullanarak da bu bazlamayı yapabilirsiniz fakat 2 konuya dikkat etmeniz lazım.
1-Ekşi mayalı bazlama hamurunuz merdane ile hamuru açacağımız için, ekmek hamurundan daha kıvamlı olması gerekir. Yani cıvık bir hamur olmayacak.
2-Eğer simit hamuru ile yapacaksanız ekmek hamurunda yaptığımız gibi fermantasyon süresini 48 saat değil,
12-16 saat tutmanız yeterli, aksi taktirde içerisinde yumurta olan bu hamur bekledikçe ekşi bir hamur oluyor. Bu konu ile ayrıntılı bilgiyi ekşi mayalı simit tarifinde anlattım. Buraya tıklayınız.

Ekşi mayalı-tahinli bazlama için malzemeler;
Ekşi mayalı ekmek hamuru (ekmek hamurundan daha kıvamlı olacak)
Bazlamanın içi için;
2 dolu yemek kaşığı tereyağı,
2 dolu yemek kaşığı tahin. (Ben taş değirmen soğuk sıkım tahin kullandım, organik tahin de kullanılabilir)
Üzerine sürmek için tereyağı.
Bir tavada 2 kaşık tereyağı eritip, tahinle karıştırıyoruz.

tereyağlı tahin karışımı

Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırdıktan sonra yağlı kağıt üzerinde un serpmeden, merdaneyle servis tabağı genişliğinde açtım.Ortasına tahin karışımından yaklaşık bir kaşık kadar sürdüm.



Kenarlarını içe doğru katlayıp, hamuru merdaneyle tekrar açıp, seramik bir tavada bazlamaları pişirdim.

İki yüzünü de yakmadan kızarana kadar  çevirerek pişirdim. Pişen hamurların üzerine sıcakken tereyağı sürdüm.

İçi bol tahinli, üzeri tereyağlı, yumuşacık ve çok lezzetli, hepsinden önemlisi sağlıklı ve probiyotik bir bazlama.
Afiyet olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/








Yorumlar

  1. Maşallah barekallah. 4aydir Eksi mayali ekmek yapiyorum da hic aklima bazlama yada simit yapmak gelmezdi. Daha neler öğreneceğiz bakalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahur icin pisirdigim bazlamayi daha yaparken yemeye başladım harika oldu. Ellerinize saglik. Yalniz ben hashasli sevdiğim icin tahinliyi denemedim.

      Sil
    2. Evet gerçekten de nefis oluyor. Afiyet olsun :)

      Sil
  2. Taş değirmen soğuk sıkım tahini nereden alabiliriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Probiyotik Ekşi Pancar

Sayfa üyelerimizinden Sevgili Serhan Doğrular son günlerde benimle üç çeviri tarif daha paylaştı. Bunlardan diğer ikisini de hemen deneyip, tarifi sizlerle paylaşacağım ama önce ekşi pancarı anlatayım. Nette bulabileceğiniz tüm pancar turşusu tarifleri pancarı haşlayarak yapılan tarifler olduğu için ilgimi çekmedi. Pancar içinde şeker barındırdığı için pişirerek tüketilmesi glisemik yük açısından uygun değil. Karbonhidratları hesaplayarak tüketenler, insülin direnci olanlar ve diyabetler için pancar dikkatli tüketilmesi gereken bir besin.  Pancarı sadece salatalara az miktarda çiğ olarak rendeleyerek ve kendi tarifim olan ev yapımı probiyotik şalgam suyu  içinde kullanıyordum.  Ama artık probiyotik ekşi pancar tarifini yaz kış buz dolabımdan ve masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum.  Pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası olacak ve şekerin hepsi laktik asite çevrileceği için bu ekşi pancar turşusunu bol bol tüketmekten çekinmemize de gerek kalmayacak....

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...

7/4 Fermente Temizlik 2

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 4. Kısım Bulaşık Makinesi Deterjanı   Sağlığınıza tehdit oluşturacak maddeler içeren hazır deterjanları kullanmak yerine, evinizde önerdiğim malzemelerle kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.  Çamaşır deterjanı tarifimle bu tarif aynıdır, aralarındaki tek fark, her ikisine eklediğim farklı uçucu yağlar.   Malzemeler 1 kalıp Artisan Çamaşır Sabunu 2 su bardağı boraks 2 bardak çamaşır sodası (sodyum karbonat) 1 su bardağı karbonat (sodyum bikarbonat) 10 Damla Limon uçucu yağı 10 damla portakal uçucu yağı (uçucu yağ oranlarını arttırıp azaltabilirsiniz)   Yapılışı Çamaşır sabununu rendeleyin, rendelediğiniz sabunu bir bez üzerinde bir köşeye sererek biraz kurutun. Sabunlar kuruyunca bir rondo  yardımıyla granül hale getirin. Sabun ve diğer tüm malzemeleri bir kapta karıştırın, sonra kapaklı bir kaba ya da kavanoza alıp kullanabilirsiniz. Makineyi çalıştırmadan önce deterjan gözüne 1...