Ana içeriğe atla

Ekşi Mayalı-Tahinli Bazlama

Ekşi mayalı-tahinli bazlama

Dün yapmış olduğum ekşi mayalı simit hamurunun büyük bölümünü bugün için ayırmıştım.
Bu gün aynı hamurdan, yine sıcak sıcak sabah simiti yaptım ve kalan hamurdan da  ekşi mayalı, tahinli bazlama pişirdim.
Ekşi mayalı sokak simiti hamurunun tarifi için buraya, ekşi mayalı ekmek hamuru tarifi için buraya tıklayınız.
İki hamuru kullanarak da bu bazlamayı yapabilirsiniz fakat 2 konuya dikkat etmeniz lazım.
1-Ekşi mayalı bazlama hamurunuz merdane ile hamuru açacağımız için, ekmek hamurundan daha kıvamlı olması gerekir. Yani cıvık bir hamur olmayacak.
2-Eğer simit hamuru ile yapacaksanız ekmek hamurunda yaptığımız gibi fermantasyon süresini 48 saat değil,
12-16 saat tutmanız yeterli, aksi taktirde içerisinde yumurta olan bu hamur bekledikçe ekşi bir hamur oluyor. Bu konu ile ayrıntılı bilgiyi ekşi mayalı simit tarifinde anlattım. Buraya tıklayınız.

Ekşi mayalı-tahinli bazlama için malzemeler;
Ekşi mayalı ekmek hamuru (ekmek hamurundan daha kıvamlı olacak)
Bazlamanın içi için;
2 dolu yemek kaşığı tereyağı,
2 dolu yemek kaşığı tahin. (Ben taş değirmen soğuk sıkım tahin kullandım, organik tahin de kullanılabilir)
Üzerine sürmek için tereyağı.
Bir tavada 2 kaşık tereyağı eritip, tahinle karıştırıyoruz.

tereyağlı tahin karışımı

Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırdıktan sonra yağlı kağıt üzerinde un serpmeden, merdaneyle servis tabağı genişliğinde açtım.Ortasına tahin karışımından yaklaşık bir kaşık kadar sürdüm.



Kenarlarını içe doğru katlayıp, hamuru merdaneyle tekrar açıp, seramik bir tavada bazlamaları pişirdim.

İki yüzünü de yakmadan kızarana kadar  çevirerek pişirdim. Pişen hamurların üzerine sıcakken tereyağı sürdüm.

İçi bol tahinli, üzeri tereyağlı, yumuşacık ve çok lezzetli, hepsinden önemlisi sağlıklı ve probiyotik bir bazlama.
Afiyet olsun.


Online sipariş vermek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. https://www.fermentemutfagim.com/








Yorumlar

  1. Maşallah barekallah. 4aydir Eksi mayali ekmek yapiyorum da hic aklima bazlama yada simit yapmak gelmezdi. Daha neler öğreneceğiz bakalim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahur icin pisirdigim bazlamayi daha yaparken yemeye başladım harika oldu. Ellerinize saglik. Yalniz ben hashasli sevdiğim icin tahinliyi denemedim.

      Sil
    2. Evet gerçekten de nefis oluyor. Afiyet olsun :)

      Sil
  2. Taş değirmen soğuk sıkım tahini nereden alabiliriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

İlgili Diğer Yayınlar

Rafine Şekersiz Siyez Keki

Rafine şeker kullanmadan en eski un olan 10 bin yıllık unla, siyez unuyla kek yapalım mı? Rafine şeker yerine ne kullanmak lazım. Sunni tatlandırıcılar da en az şeker kadar zararlıyken geriye ne kalıyor?  Ya bal ve pekmez. Bal ısıyla temas edince toksik etki yaratıyor. Pekmezde zaten çok uzun süre kaynatılarak yapıldığı için bu etki maalesef mevcut. En iyisi soğuk sıkım pekmezler tüketmek. Aranırsa bulunuyor. Pekmezi de ısıya dayanıksız olması yüzünden kullanmıyorum pişirilecek tariflerde. Geriye şeker yerine kullanabileceğim çok fazla da seçenek kalmadı. Meyvenin kendi şekeri dışında.  Tatlandırıcı için olgun muz ve kuru dut kullandım. Hurma ya da kuru üzüm, gün kurusu kayısı da kullanılabilir. Fermente mutfağımda kullanılmayan malzemeler; Rafine tuz, Rafine şeker, Rafine endüstriyel un (organik ve tam buğday unu da olsa kullanmıyorum) Kabartma tozu, Şekerli vanilin, Kakao (yalnızca ham kakao kullanıyorum) Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı  ve tereyağ...

Kitap- Ferda Uslu İçindekiler

  Kitap- Ferda Uslu  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri dönüşüm Sanatı Fermantasyon Bu kitap, 07.07.2023 Yılında Ferda Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın tüm hakları yazara aittir. Kitap sadece ferdauslu.net kişisel blogda djital olarak yayınlanmıştır. Bu bölümden başlayarak tamamına bu blogdan ulaşılabilir. Kitabın baskılı yayını yoktur. Kitapta anlatılan her şey yazarın kişisel yaşam deneyimine dayanmaktadır, hiçbir sağlık iddası yoktur. Djital yayın tarihi; 25.11.2024 İletişim  ferdauslu@fermentemutfagim.com fermentemutfagim.com telefon 0850 255 44 11 Giriş Ferda Uslu  Kimdir? İçindekiler 1.Bölüm   Fermantasyon Nedir?   -Bilinen En Eski Gıda Koruma Tekniği Fermantasyon -Probiyotik- Prebiyotik ve Simbiyotik Kavramları -İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon   -Mikro Evrenden Makro Evrene Sonsuz Dönüşüm -Bağırsaklar, Zihin ve Ruh -Die of iyileşme Sendromu -Ağız ve Cilt Florası -Kadim Şifa Kaynağı Fermantasyon -Sonsuz İyileşme Gücü  

7/5 Fermente Temizlik 3

  Fermantasyon ile Dönüşüm Sanatı İleri Dönüşüm Sanatı Fermantasyon 7. Bölüm 5. Kısım Bokashi Fermantasyonu İlk iş olarak, organik atıkları kapalı küçük bir kovada biriktirmekle işe başlıyoruz. Mutfağa yemek yapmak ya da bir şeyler hazırlamak için her girdiğinizde, sebze meyve kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telveleri, armudun sapı, üzümün çöpü, yani organik atık sınıfına giren ne varsa atmayıp, bokashi yapmak için mutfakta bir gün boyunca kapaklı bir kovada biriktirin. Bu birikintinin sulu olmaması için çöplerinizi sularından süzerek kovaya atın. Biriken atık kovasının içindekileri günde bir kez bokashi kovasına dolduracağız. Bokashi kovasının kapağını her atıkta açmıyoruz, günde yalnızca bir kez açıyor böylece hava ile temasını en aza indiriyoruz ki fermantasyon sağlıklı olarak devam edebilsin.  Bu yüzden atıkları gün boyunca ayrı bir kapta biriktirmek işin ilk adımı.   İkinci aşamada, ağzı sıkıca kapanabilen, altı musluklu ve içi süzgeçli bir kova edinin, ya da...